Borrell: Türkiye ile ilişkilerimiz yol ayrımında

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile ilişkilerinin "yol ayrımında" olduğunu belirterek, AB'nin Türkiye'ye karşı "zorlu kararlar" alması gerektiğini kaydetti.

Avrupa Parlamentosu'ndaki bir oturumda konuşan Borrell, "Türkiye ile ilişkilerimiz yol ayrımında ve yöneticilerimiz için zorlu kararlar almanın zamanı geldi" diyerek, 24 ve 25 Eylül'deki zirveye işaret etti.

Borrell, "Ama yaptırımlar konusunda bir anlaşma yok" dedi. Avrupa Konseyi'nin bir ülkesine karşı yaptırım kararı alabilmek için birliğin 27 ülkesinin oy birliğine ihtiyaç var.

Recep Tayyip Erdoğan rejimini vurmak için Borrell'e bağlı servisler ekonomik yaptırımlar içeren "geniş seçenekli" bir plan geliştirdi ve bu plan Ağustos ayında Berlin'de yapılan Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında kabul edildi.

Borrell, "Siyasi anlaşmayı resmi karara dönüştürmenin zamanı geldi" vurgusunda bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nun büyük siyasi grupları da Salı günü Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulanması yönünde görüş belirttiler. Bir çok konuşmacı silah satışlarına da ambargo getirilmesini istedi.

Borrell, Ankara ile diyalogun sürmesini isterken, Türkiye Doğu Akdeniz'deki Oruç Reis gemisini çekse de durumun ağırlaştığını kabul etti.