'Bugünü Halepçe’de yaşamını yitirenlere borçluyuz'

'Bugünü Halepçe’de yaşamını yitirenlere borçluyuz'

Saddam’ın diktatörlüğündeki Irak’ta iktidarda olan Baas rejimi, bundan 25 yıl önce Halepçe’de kimyasal silahla 5 bin Kürdü katletti, binlercesini de sakat bıraktı, dünya ise, bu insanlık dramını izlemekle yetindi. KCK Yürütme Konseyi üyesi Xebat Hewlêri, Kürtlerin bir daha benzer katliamlara maruz kalmaması için mutlaka sömürgeci sisteme karşı mücadele ederek, kendi statülerini kazanmaları gerekitğini söyledi.

16 Mart 1988’de, Baas rejiminin, Güney Kürdistan’ın Halepçe kentinde Kürtlere yönelik barbarca bir katliam gerçekleştirdiğini söyleyen Hewlêri, Kürlerin bu tür katliamlarla hiçbir zaman yok edilemeyeceğini, bundan sonra da bu tür politikaların sonuç alamayacağını belirtti.

‘KÜRT HALKI SOYKIRIMA MARUZ KALDI’

“Halepçe Katliamı’nın 25. Yıldönümü vesilesiyle Halepçe şehitlerini, özgürlük ve bağımsızlıkları için şehit düşen Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyorum” diyerek sözlerine başlayan Hewlêri, şöyle devam etti: “Yaşanan fedakarlıklar, verilen bedeller ve şehitlerin dökülen kanıyla bugün Güney Kürdistan’da kısmi bir özgürlük ortamı elde edildi. Kürtler kendi yönetimlerini eline aldı. Kendi parlamentosunu kurdu. Tüm bu kazanımları, en başta da Halepçe’de yaşamlarını yitirenlere borçluyuz. Kürt halkının fedakarlığına borçluyuz.”

Kürt halkının geçen yüzyılda uluslararası planların kurbanı olduğunu da sözlerine ekleyen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Xebat Hewlêri, “Bu planlar sonucunda ülkemiz Kürdistan parçalandı. Bölgemizde ulus-devlet sistemi inşa edildi” dedi. Ortadoğu’da geçen yüzyılda kurulan sistemin, bölge ve Kürtler üzerindeki şekillenmesine ilişkin şöyle konuştu: “Bölgemiz Ortadoğu’da inşa edilen bu ulus devletçi sistem Kürt halkının soykırımını öngördü. 21 yüzyılda halkımız her ne kadar dünyanın birçok yerinde olduğu gibi özgürlüğü için direnip, mücadele ettiyse de, uluslararası emperyalist güçlerin geliştirdiği bu sistem sonucunda bölgeye yönelik hedeflerini uygulayabilmek için Kürt kartını kullanıp Kürtleri bu politikaya kurban etti. Bunun sonucunda Kürt halkı soykırımlara maruz kaldı. Bu soykırımların kimisi Halepçe’de olduğu gibi fiziki olarak yapıldı, kimisi de bugün Türkiye’de uygulandığı şekliyle kültürel soykırım olarak sürdürülüp bugüne kadar getirildi. Bu hususlar bizim için ders çıkarılacak önemli hususlardır.”

‘ULUS DEVLET ORTADAN KALKMALIDIR’

Uluslararası güçlerin Kürt kartını kullanma imkanı buldukça Ortadoğu’da barışın hakim olamayacağını, Kürt halkının da soykırımlardan kurtulamayacağını vurgulayan Hewlêri, “Geçen yüzyılda yaşananlar bu gerçekliği bize açık şekilde göstermiştir” dedi. 21. Yüzyılda Ortadoğu’ya barışın ve huzun gelmesi isteniyorsa Kürt sorununun çözülmesi gerektiğinin de altını çizdi. Bunun için de “Bölgede uygulanan ulus-devlet sistemi değişmeli ve Kürt sorunu da çözülmelidir” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ OLAN DERS ÇIKARMAKTIR’

Halepçe katliamının 25. yıldönümünün yaşandığı bugünlerde Kürtlerin statü sahibi olma fırsatı yakaladığını da vurgulayan Hewlêri, Batı ve Güney Kürdistan’da önemli kazanımların olduğunu belirtti. Kuzey Kürdistan’da ise 30 yıllık mücadele sonucunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik çözüm için yeni bir süreç başlattığını kaydetti. Bu sürecin başarıya gitmesi durumunda hem Batı hem de Güney Kürdistan’daki kazanımların garantiye alınacağını da sözlerine ekleyen KCK Yürütme Konseyi üyesi Xebat Hewlêri, “Halepçe katliamında ve 20. yüzyılda Kürdistan’da uygulanan siyasetten hem egemen devletlerin, hem de Kürtlerin önemli dersler çıkarması gerekir” dedi.

Hewlêri, her iki tarafın çıkaracağı derslere ilişkin ise şunları belirtti: “Halepçe katliamının 25. yılında iki hususun altını çizmek istiyorum. Birincisi, bugün Kürdistan’ı sömürgesi altında tutanlar, Kürt halkının askeri zorla, katliamla, soykırımla bitirilemeyeceği hakikatini çok iyi anlamalıdırlar. Mevcut sömürgeci devletler bilmeli ki, Baas rejim gibi diktatör ve soykırımcı bir zihniyet dünyada Hiroşima ve Nagazaki’den sonra en büyük kimyasal katliamı Halepçe’de gerçekleştirdi. Ama yine de sonuç alamadı, ancak kendisi yok oldu. Fakat Kürt halkı bugün haklarını elde ediyor, kimliğine sahip çıkıyor. İkinci husus ise Kürtlerin çıkarması gereken derstir. Kürt halkı çok defa soykırımdan geçirildi, zulüm gördü, şehit verdi. Bu şehitlere bağlılığın gereği olarak elde edilen kazanımları garantiye alıp bir kez daha bu tür soykırımlara izin vermemeliyiz.”

Ortadoğu’da ulus-devlet zihniyeti ve sistemi var oldukça soykırım tehlekisinin süreceğini de vurgulayan Xebat Hewlêri, “Kürt sorunu çözülmediği sürece küresel güçlerin elinde bir koz olarak kalacak ve soykırım tehlikesi var olacaktır” dedi. Hewlêri, bunun önüne geçmek için de Kürtlerin kazanımları ve imkanlarını birleştirerek Kürt sorununun çözümünü sağlaması gerektiğini söyledi.