Buldan: Faşizme karşı birlik olmalı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Alevi örgütlerini ziyaret etti. Ziyaretteki konuşmasında Buldan, "Faşizme karşı bir şeyler yapmak gerekiyor. Herkes birlik olmalı, mücadelede ortaklaşmalı ve adaleti sağlamalı" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, “Herkes İçin Adalet” kampanyası çerçevesinde İstanbul’da Alevi Dernekleri Federasyonu ve Din Alimleri Derneği ile görüştü.

Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Pir Celal Fırat, ziyarette şunları söyledi:

"Alevi Dernekleri Federasyonuna şeref verdiniz. İçinde geçtiğimiz günler hızır günleri. Biz Türkiye halklarından sevgi, saygı ve dostluk ilişkilerinin daha çoğalmasını ve pekişmesini arzuluyoruz. Bu tür ziyaretler, birbirimize yabancı insanlar değiliz ama halklar ve topluluklar arasında güzel ilişkilere vesile olacağına da inanıyoruz.

Belediyelere atanan kayyumlar, HDP’ye yapılanlar biz Alevileri ciddi şekilde rahatsız ediyor."

'ADALET İSTEYEN HERKESİN YANINDAYIZ'

Buldan ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu ülkede yaşayan bütün inançların ve farklılıkların özgürce yaşayabileceği bir ortam yaratılmalıdır.

Biz bu ziyaretimizi HDP olarak son başlattığımız 'Herkes için Adalet' kampanyası çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. 1 Şubat tarihinde siyasi partilere yaptığımız ziyaretlerle başlayan, 8 Şubat’ta startını verdiğimiz, Haziran ayına kadar devam edecek 'Herkes için Adalet' kampanyası çerçevesinde Alevi kurumlarını ziyaret etmek, Alevi yurttaşların taleplerini dinlemek bizim en büyük görev ve sorumluluğumuz. Biz bu ülkede Alevi yurttaşların hangi sorunlarla karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Şuan ülkeyi yöneten AKP ve ortağının Alevi yurttaşlarımızın taleplerini dikkate almayan, onların taleplerini görmezden gelen tutumlarını biliyoruz. Alevilerin bugün içerisinde bulundukları ve yaşadıkları sorunların özellikleri HDP'nin sorunları olduğunu ve bu anlamda bir mücadele yürütüldüğünü de belirtmek isterim. Parlamentoda Alevi milletvekillerimizin sizlerin talep ettiği her konuyu Meclis gündemine taşıma, soru ve araştırma önergeleri verme görevi var. Alevi yurttaşların bunu bilmesini isterim.

Cemevlerinin statüsünün belirlenmemesi, ibadet yeri olarak kabul edilmemesi Alevilere yapılan en büyük haksızlıktır.

Alevilerin bu ülkede adalete ihtiyacı var. 'Herkes için Adalet' dediğimiz zaman hiçbir ayrım yapmadan kimin adalete ihtiyacı varsa biz onların yanındayız. Alevi yurttaşlarımızın da gerçek bir adalete ihtiyacı var. Hükümetin sizlerin talepleri doğrultusunda cemevlerinin bir statüye kavuşturmaması, hala bir ibadet yeri olarak yasalarda tanımlanmaması Alevi yurttaşlarımıza yapılan en büyük haksızlıklardan bir tanesidir. Yine din dersleri çerçevesinde Alevi yurttaşlarımızın talepleri mutlaka okullarda dikkate alınmalıdır. Bu anlamda gerekli düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. Biz Alevi yurttaşlarımızın evlerinin kapısına çarpı işaretinin konulmasının ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz.

'FAŞİZME KARŞI ORTAKLAŞMALIYIZ'

Dêrsim, Çorum, Maraş, Sivas başta olmak üzere bütün katliamlarının aydınlatılması için Hakikatler Komisyonu kurulmalı.

Her türlü zulümle, zalimlikle, her türlü şiddet ve faşizmle karşı karşıyayız.

Biz gerçek anlamda bir adalet istiyoruz. Bu faşizme karşı eğer bir şeyler yapmak gerekiyor. Herkesin birlik olması, mücadelede ortaklaşması ve adaleti hep birlikte haykırmasının önemli olduğunu belirtmek isterim.

Bugün adalet 82 milyona lazımdır. Adaleti bu ülkede elbette en kısa sürede getireceğimize inanıyoruz. Çünkü biz bunun mücadelesini veriyoruz. Cezaevlerinde olan arkadaşlarımızın da adalete ihtiyacı var. Haksız ve hukuksuz bir şekilde rehin alınan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere bütün arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüğüne kavuşması da gerçek bir adaletle bağlantılıdır. Bu buluşmanın önümüzdeki günlerde de tekrarlanmasını istiyoruz. Bu buluşma çok kıymetli bir buluşmadır. "