Buldan, iş insanlarıyla buluştu: İktidar ekonomik çöküşe yol açtı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van'da iş insanlarıyla buluştu. Buldan, "Kürde ayrı bir hukuk işletiliyor. Bu ülkede düşman hukuku var" dedi. İş insanları da AKP iktidarı döneminde çöküş yaşadıklarını anlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Van’daki "İş ve Aş Buluşmaları" programı kapsamında iş insanlarıyla bir araya geldi. Milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda iş insanı programa katıldı. Kentte 3 gün devam edecek programın detaylarını anlatan HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, ülkede var olan ekonomik krizin en çok Van'da hissedildiğini vurguladı.

'SINIR KAPISININ KAPALI OLMASI KENT EKONOMİSİNİ BOZDU'

Ardından konuşan Eş Genel Başkan Buldan, esnaf ve otel sahipleri, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçileri dinlemeye geldiklerini belirtti. Sabah saatlerinde Kapıköy Sınır Kapısı’nda yapmak istedikleri açıklamaya çıkarılan polis engeline değinen Buldan, söz konusu sınır kapısının kent halkı için büyük bir önem sahip olduğunu kaydetti. Buldan, "Bu kapının açık olduğu dönemde Van’daki işsizlik ve yoksulluk sorunun daha az seviyede, istihdam alanlarının daha geniş olduğunu biliyoruz" dedi. Kapının kapalı olmasından ötürü kentte 10’dan fazla otelin kapatıldığı bilgisini paylaşan Buldan, "Pandemi koşulları göz ardı edilmeden kademeli dahi olsa bu kapının açılmasını bir kez daha ifade ediyoruz. İran’dan gelecek olan turistlerin giriş yapmasıyla birlikte iş yeri sahiplerinin büyük bir rahatlama ve bir yıllık kaybı ve açığı kapatmak için de tekrardan bir fırsat yakalanabilir" diye konuştu.

'DÜŞMAN HUKUKU' VURGUSU

Ülkedeki ekonomik krizin koronavirüs salgını öncesinde de var olduğuna dikkati çeken Buldan, "Diğer Avrupa devletlerine bakıyoruz; sosyal devlet olmaktan kaynaklı halklarına sunmuş oldukları yüzlerce ve binlerce yardım var. Esnafını ayakta tutmak, halkını aç ve yoksul bırakmamak için sosyal devlet olma gereğini yerine getiren ülkelerin hangi koşullarda olduğunu görüyoruz. Türkiye’de hem pandemi öncesi hem de pandemi ile birlikte sorunlar katmerleşmiş, büyümüş ve kriz üzerine kriz yaşanmıştır. Bu ülkenin kaynakları doğru kullanılmamış, doğru yere aktarılmamıştır. Bu ülkenin kaynakları savaşa, Saray'a ve yandaşlara aktarılmıştır. Oysa bu ülkenin kaynakları yoksulluk, sefalet yaşayan milyonlara aktarılabilirdi. Bu ülkeyi yönetenlerin ülkenin doğusuna ayrı, batısına ayrı hukuk işlettiğini de biliyoruz. Basın açıklamasını yaptığımız yerde bugün karşılaştığımız durumdan da anlaşılacağı üzere Kürde ayrı bir hukuk işletiliyor. Bu ülkede düşman hukuku var" dedi. 

'HALK İSTEYECEK, BİZ YAPACAĞIZ'

Kürdistan'daki yayla yasaklarına da değinen Buldan, şöyle devam etti:

"Fiyat artışlarıyla birlikte köylülerin yem alamayacak duruma gelmesi sonrası tarım ve hayvancılık bitmek üzere. Bu mesele en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar gerekli teçhizatlar olmadığı, altyapı olmadığı için hastalarını başka yerlere götürmek zorunda kalmasından kaynaklı sorunlarla karşılaştıklarınızı da biliyoruz. Van Gölü’nün korunamamış olması sorunlardan başlıcalarıdır. HDP olarak bugün sizlerle bu konuları yaşadığınız sorunları, bizden isteklerinizi dinlemek için buradayız. Van halkından bugüne kadar ne isteydiysek Van halkı bize verdi. Şimdi sizler isteyeceksiniz, bizler yapacağız."

Program, iş insanlarının konuşmalarıyla devam ediyor.

İŞ İNSANLARI: AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE ÇÖKÜŞÜMÜZ BAŞLADI

Program, iş insanlarının konuşmalarıyla devam etti. İş insanlarından Fadıl Barıştıran, AKP'nin iktidarı döneminde çöküşlerinin başladığını dile getirdi. Kendisinin işçi konumuna düştüğünü dile getiren Barıştıran, "Yanlış ekonomi politikası ve yandaşlık nedeniyle işveren iken işçi konumuna düştük. Bunun en büyük sorumlusu iktidar ve Van’daki esnaf odaları ile yönetimlerinin esnaflarını savunmamasından kaynaklı olduğunu gördük” dedi.

Fuat Turgut, 32 yıldır devlete vergi ve sigorta ödediklerini belirterek, “Her vatandaş gibi ödediğimiz vergilerin hizmet olarak bize verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

'OTELLERİMİZ KAPANDI'

Van'daki otelciler ve turizmciler adına konuşan Rıza Sucar, sınır kapısının açılmasını istedi. Sucar, "Mevcut sistemin ve hükümetin sorumluluk almadığını bizler de görmekteyiz. Turizm ve otelcilik sektöründe büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Bana ait olan bir oteli kapatmak zorunda kaldık. Çalışanlarımızı çıkarmak zorunda kaldık" şeklinde konuştu.

İşletmeci Necla Cölemerik de kötü bir dönemden geçtiklerini belirterek, "Destek söyleniyor ama bizlere verilen bir destek yok. Devletten destek göremiyoruz" ifadelerini kullandı.

Mahir Alıcı ise küçük marketlerin yaşadıkları sorunları anlattı.