Cezaevlerinde maske, eldiven, dezenfektan verilmiyor

MED-TUHAD FED ve ÖHD, 12 cezaevine ilişkin rapor hazırladı, tutsaklara maske ve dezenfektan verilmediğini açıkladı.

Koronavirüsün hızla yayılması üzerine Kürdistan kentlerinde bulunan 12 cezaevini ziyaret eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu’ndan (MED-TUHAD FED) avukatlar, gözlemlerini raporlaştırdı. Başta Amed olmak üzere Antep, Elazığ, Van, Ağrı ve Erzurum’da bulunan 12 ayrı cezaevinde tutsakları ziyaret eden avukatlarca hazırlanan raporda, tutsakların risk altında olduğuna dikkat çekildi.
Elazığ Kadın Kapalı, Elazığ 1 No’lu, Elazığ 2 No’lu, Diyarbakır Kadın Kapalı, Diyarbakır D Tipi, Van T Tipi, Van Yüksek Güvenlikli, Van F Tipi, Antep H ve L Tipi, Oltu T Tipi ve Patnos L Tipi cezaevlerini ziyaret eden MED-TUHAD FED ve ÖHD’nin hazırladığı raporda, tutsakların risk altında olduğuna dikkat çekildi.

RAPORDAN

Elazığ Kadın Kapalı, 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde yapılan görüşmelere yer verilen raporda, sağlık çalışanlarının tüm uyarılarının aksine, gardiyan ve askerlerin gruplar halinde hareket ettiğine dikkat çekildi. Elazığ’da bulunan cezaevlerini ziyaret sırasında avukatlara dezenfektan verildiği ve maske ile eldiven takılması gerektiği belirtilen raporda, ziyaret işlemlerini gerçekleştiren gardiyanların eldiven kullandığı ancak maske takmadığı gözlemi yer aldı. Raporda, "Görüşmeye gelen tutukluların eldiven ya da maske kullanmadığı gözlemlenmiş ancak görüşe getiren personelin maske ve eldiven taktığı görülmüştür” denildi.
Raporda Elazığ Cezaevi’nde tutsakların dezanfektan taleplerinin idarece reddedildiği belirtildi.
Raporda Diyarbakır Kampüs Cezaevi’nde de tutsaklara eldiven ve maske verilmediği kaydedildi.
Raporda Antep H ve L Tipi Cezaevi’nde gardiyan ve askerlerin gruplar şeklinde hareket ettikleri, kayıt işlemi yapan personelin maske ve eldiven takmadığı ayrıca koridor ve odalarda dezanfektan bulunmadığı belirtildi.  
Raporda, Oltu T Tipi Cezaevi'nde dezanfektan işlemlerinin yapıldığı belirtildi.
Avukatların Van T, F ve Yüksek Güvenlikli ile Patnos L Tipi Cezaevi'nde dezenfektan, maske, eldiven ve temizlik malzemesi verilmediği, elektrik ve su kullanımlarının, temel gıda ihtiyaçlarının ücretsiz sağlanmadığı, aile görüşlerinde ve sosyal faaliyetlerinin salgın nedeniyle kısıtlandığı, koğuşların dezenfekte edilmediği vurgulandı.

YAPILMASI GEREKENLER

Raporun sonuç kısmında şu başlıklar yer aldı:
*Güncel olarak da tartışılan yeni infaz yasasında düzenlemeler yapılırken, mahpusların yasal durumları nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulmaksızın ülkedeki sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanına sahip olmalı ve risk gruplarının “amasız” bir şekilde tahliyesi sağlanmalıdır.
* Tutuklu olarak yargılamalarına devam edilen kişilere yönelik adli kontrol hükümlerinin öncelikli olarak düşünülmeli ve tahliyeleri sağlanmalıdır.
* Tutuklu/ hükümlülerin özgürlüğünden alıkonulduğu süre boyunca hijyen koşullarına dikkat edilmeli, kişisel koruyucu malzemeler ile temizlik malzemelerinin kantinden ücreti karşılığında değil, ücretsiz erişimi sağlanmalıdır.
* Açık görüşlerin iptal edilmesi de göz önünde bulundurularak mahpusların telefon görüş haklarının arttırılması ve bu uygulamanın ücretsiz olması gerekmektedir.
* Hapishanelerin belli rutinlerde dezenfektesi sağlanmalıdır."