Colemêrg Newrozu’nda çözümün adresi gösterildi: İmralı

Newroz kutlamalarının diğer bir adresi olan Colemêrg'de binlerce kişi bir araya gelerek, çözüm için İmralı’yı işaret etti.

Newroz'un kutlandığı Sümbül Dağı eteklerindeki Otogar alanı, HDP ve Yeşil Sol Parti bayraklarıyla süslendi.

Köy ve ilçelerden de yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada renkli kıyafetler dikkat çekti. Gençler ve kadınların yoğunluğu göze çarparken, bazı esnaflar da kutlamalar için kepenk açmadı.

Newroz görevlileri, 6 Şubat’ta Mereş merkezli yaşanan depremde hayatını kaybedenler için siyah giyindi.

Sık sık “Bijî serok Apo” ve “Bê serok jiyan nabe" sloganlarının atıldığı alanda “Li Mêrdînê li Bagokê” ve “Gever’e Gever” şarkıları söylendi.

Newroz programı, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Bu sırada hep bir ağızdan “Çerxa Şoreşe” marşı söylendi.

"Tayyip istifa”, “Hükümet istifa”, “Hırsız AKP” ve “Bijî serok Apo” şeklinde sloganların da yükseldiği kutlamada bir konuşma yapan HDP Colemêrg Milletvekili Sait Dede, iktidarın çözümsüzlükte ısrar eden politikalarına tepki gösterdi.

DEDE: SAVAŞ ÇIĞIRTKANLARI HALKI ZEHİRLİYOR

Dede, "Demokratik siyasete bile tahammül edemiyorlar. Bir yerde faşizm varsa karşısında direnen de vardır. Colemêrg halkı direniyor. Savaş çığırtkanlığıyla halkı zehirliyorlar, tecrit uyguluyorlar. Sayın Öcalan üzerinde 24 yıldır tecrit uygulanıyor. Bu tecrit, Ortadoğu’nun tüm halkları üzerinde uygulanıyor. Bir an önce Sayın Öcalan konuşmalı” dedi.

BEŞTAŞ: İMRALI’NIN KAPILARINI AÇIN DEME GÜNÜDÜR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş deprem ardından yaşanan felakette iktidarın rolüne dikkat çekerek, “14 Mayıs'ta onları hep birlikte göndereceğiz” dedi.

Beştaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinerek "Bugün alanlardan ‘Tecridi kaldırın, İmralı kapılarını açın’ deme günüdür. Onlara hesap soracağız ve onları göndereceğiz” şeklinde konuştu.

“Bijî Serok Apo” sloganlarıyla konuşması uzun süre kesilen Beştaş,  “Biz Türkiye’de geleceği inşa edecek partiyiz. Halkımıza güveniyoruz, bizi yalnız bırakmadınız. Her türlü zulme ve faşizme karşı diz çökmediniz. Bundan sonra da diz çökecek, başını eğecek tek bir Kürt bulamayacaklar” diye ekledi.

İktidarın tecritle Abdullah Öcalan'ı unutturmaya çalıştığını belirten Beştaş, “Kürt halkı hiçbir zaman Sayın Öcalan’ı unutmaz. İmralı Adası’nın kapısı barışa açılan kapıdır. İmralı Adası’nın anahtarını açan kilit sizin elinizde” şeklinde konuştu.

Beştaş’ın konuşmasının ardından tutsak Colemêrg Belediyesi eski Eşbaşkanı Dilek Hatimoğlu’nun gönderdiği mesaj okundu.

Daha sonra Newroz ateşi yakılırken bu sırada, “Bijî serok Apo” sloganları atıldı. Program, Koma Sorjiyan’ın sahne almasıyla son buldu.