Covid-19: Ölü sayısı 76 bine dayandı

Dünya genelinde koronavirüse yakalananların sayısı 1 milyon 360 bini geçerken bunlardan yaklaşık 76 bini hayatını kaybetti.

En çok vaka ABD'de görüldü. İtalya, yaşamını yitirenlerin en çok olduğu ülke olarak kalmaya devam etti. İspanya, en çok vakanın görüldüğü ikinci ülke olurken, ölümler yeniden tırmanışa geçti.

John Hopkins üniversitesinin gerçek zamanlı haritasına göre saat 14.40 itibariyle dünya genelinde en az 1 milyon 360 bin 39 kişide koronavirüs teşhisi konuldu. Bunlardan en az 75 bin 973’ünün hayatını kaybettiği tespit edildi. Virüsün ortaya çıktığı Aralık ayından bu yana iyileşenlerin sayısı ise 292 bin dolayında.

ABD'deki Washington Tıp Fakültesi'ne bağlı Sağlık Ölçübilim ve Değerlendirme Enstitüsü'nün (IHME) yaptığı modellemeye göre, pandeminin ilk dalgasında, sadece İngiltere'de 66 bin ölüm görülebilir.

TÜRKİYE

Türk devleti, Pazartesi akşamı koronavirüs vaka sayısının 30 bin 217, ölü sayısının da 649 olduğunu açıkladı.

Kamuoyu Türk devletinin verilerine güvenmezken, sağlık çevreleri de vaka ve ölü sayısının daha çok olduğunu belirtiyor.

GAZETECİLER HEDEFTE

İktidar, sakladığı gerçekleri kamuoyuna ulaştıran gazetecileri ise gözaltı, tutuklama ve davalarla sindirmeye çalışıyor.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin (DFG) raporuna göre, koronavirüsün Türkiye’de görülmeye başlandığı 11 Mart’tan bu yana gazetecilere baskılar arttı. Mart'ta 15 gazeteci gözaltına alındı, 8 gazeteci tutuklandı.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazeteci Fatih Portakal hakkında da suç duyurusunda bulundu.

SAĞLIKÇILARIN TESTLERİ POZİTİF

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, kendilerine ulaşan bilgilere göre İstanbul’da Kovid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısının binin üzerinde olduğunu ifade etti.

İzmir Tabip Odası, kentteki vaka sayısını açıkladı. 69’u hekim, 27’si hemşire-ebe, 10’u temizlik personeli, 2’si sekreter ve 3’ü memur olmak üzere toplam 111 sağlık çalışanına, koronavirüs tanısı konulduğu bildirildi.

AKP-MHP iktidarının yeterli önlem almadığı Türkiye'de, sağlık emekçileri komiteler kuruyor. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, hastanelerde salgın komiteleri kurmaya başlayacaklarını açıkladı.

SES Ankara Şubesi de Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) gerekli ekipmanın verilmediğini açıkladı.

HDP'NİN ÇALIŞMALARI YAYILIYOR

İktidarın engellemelerine rağmen HDP'nin ve toplumun dayanışması da sürüyor. HDP, Bismil ilçesinde halka koronavirüs salgınından korunmaları için 3 bin 500 maske dağıttı. HDP'nin başlattığı Kardeş Aile Kampanyası da kent kent yayılıyor. Kars Belediyesi eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen de Kardeş Aile Kampanyası'na destek çağrısı yaptı.

CEZAEVLERİNDE RİSK ARTIYOR

Cezaevlerinde koronavirüs salgınına karşı hiçbir önlem alınmıyor ve özellikle siyasi tutsaklar ölüme terk ediliyor.

Anadolu Yakanlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer cezaevlerindeki tutsakların durumuna dikkat çekti, derhal Öcalan'la görüşülmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir şubeleri, Şakran Cezaevi’nde bir hekimin daha koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Aileleriyle telefonla görüşebilen tutsaklar da koğuşlarda kapasiteden fazla kişinin kaldığını, cezaevlerinde hiçbir hijyenin olmadığını ve temizlik malzemelerine ulaşamadıklarını anlattı.

HDP ise siyasi tutsakların infaz düzenlemesinin kapsamı dışında bırakılmasına tepki göstererek, "En sert tutumla karşı çıkacağız" diye uyardı.

ABD

ABD'de vaka sayısı 368 bini geçti. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 11 bini bulmak üzere. ABD'deki hastanelerde 330 binden fazla kişi tedavi görüyor. Durumu kritik olanların sayısı da 9 bine dayandı. Dünya genelinde en çok vaka ABD'de görüldü.

İTALYA

En çok ölümün görüldüğü İtalya'da vaka sayısı da 132 bini aştı. Ülkede 16 bin 500'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Hastanelerde de 90 binden çok kişi tedavi görüyor.

İSPANYA

ABD'den sonra en çok vakanın görüldüğü İspanya'da virüse yakalananların sayısı 140 bin 500'ü geçti. İspanya'da 24 saat içerisinde hayatlarını kaybedenlerin sayılarında beş günlük bir aradan sonra yeniden artış kaydedildi. Ülkede 14 bine yakın kişi yaşamını yitirdi. 83 binden çok kişi hastanelerde tedavi görüyor ve bunlardan 7 binden fazlasının durumu kritik.

ALMANYA

Almanya'da 103 binden fazla vaka görüldü. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 1800'ü geçti. Almanya'daki hastanelerde de 65 binden fazla kişi tedavi görüyor.

Almanya'da, koronavirüs salgınının yayılmasının önüne geçebilmek için ülke genelindeki laboratuvarlarda yaklaşık bir milyon 250 bin koronavirüs testinin yapıldığı bildirildi.

Almanya’nın önde gelen ekonomik araştırma enstitüleri de Almanya’da bu yıl yüzde 4,2’ye varan küçülme beklediğini açıkladı.

FRANSA

Fransa'daki vaka sayıları 100 bine yaklaşıyor; ülkede 98 binden fazla kişi koronavirüse yakalandı. Fransa'da yaşamını yitirenlerin sayısı da 8900'ü geçti.

Başkent Paris'te insanların evlerinin önü ya da parklarda gündüz vakti egzersiz yapmaları yasaklandı.

Fransa'da koronavirüs nedeniyle sezonluk yabancı tarım işçileri gelemeyince hükümetin çağrısı üzerine 200 binden fazla işsiz Fransız gönüllü olarak hasat toplamak için başvurdu.

İNGİLTERE

İngiltere'de 51 binden fazla kişi virüse yakalandı. Ölü sayısı da 5370'i aştı.

Covid-19 hastalığı nedeniyle dün hastaneye kaldırılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yoğun bakıma alındı. Dışişleri Bakanı Dominic Raab, vekaleten Başbakanlık görevini üstlendi.

İngiltere'de kabine faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumlu bakan Michael Gove de aile bireylerinden birinin koronavirüs belirtileri göstermesi üzerine, kendisini karantinaya aldı.

HOLLANDA

18 bin 800'den fazla vakanın görüldüğü Hollanda'da 1867 kişi yaşamını yitirdi. 17 bine yakın kişi tedavi görüyor ve bunların 1400'den fazlasının durumu kritik.

BELÇİKA

Belçika'da vaka sayısı 22 bini, ölü sayısı da 2 bini geçti. 16 bin civarında insan da tedavi görüyor.

İSVİÇRE

22 binden fazla vakası olan İsviçre'nin ölü sayısı da 780'den fazla. 14 bine yakın kişi de hastanelerde tedavi halinde.

İRAN

İran'da 62 binden fazla vaka, 3870'den fazla ölüm var. İran'daki hastanelerde tedavi görenlerin sayısı da 30 binden çok. İran'daki resmi bilançonun gerçekleri yansıtmadığı belirtiliyor. Muhalif kaynaklar virüsün 242 kente yayılarak 19 bin 500'ün üzerinde kişinin ölümüne yol açtığığını iddia ediyor. Ülkede Covid-19 salgınına ilişkin bağımsız ve şeffaf bir süreç işlemediği için, salgının boyutlarına ilişkin gerçek verilere ulaşmak mümkün olmuyor. 

RUSYA

Rusya'da 7400'den fazla vaka var. Vakaların binden fazlası yeni. Ülkede 50'den fazla da ölüm görüldü. Rusya'da ilk kez bir günde binden fazla vaka görülmüş oldu.

JAPONYA

Japonya'nın başkenti Tokyo'daki koronavirüs vakaları 1200'e ulaştı. Bugün de 80 yeni vaka açıklandı.

Ülke genelinde vaka sayısı 4 bini, ölü sayısı da 90'ı aştı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, başkent Tokyo, liman kenti Osaka ve diğer beş farklı bölgede Olağaüstü Hal ilan etti.

PAKİSTAN

3 bin 700'den fazla vakanın olduğu Pakistan'da 50'den fazla kişi de hayatını kaybetti.

Pakistan'ın Ketta kentinde, hükümetin kendilerine yeterince koruyucu malzeme vermemesini protesto eden doktor ve sağlık çalışanları gözaltına alındı. Reuters, en az 30 sağlık çalışanının gözaltına alındığını duyurdu.