'Çözüm Komisyonu Öcalan ve Erdoğan'la görüşmeli'
'Çözüm Komisyonu Öcalan ve Erdoğan'la görüşmeli'
'Çözüm Komisyonu Öcalan ve Erdoğan'la görüşmeli'
TBMM'de oluşturulan Çözüm Komisyonu'nun gayri resmi üyesi BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, komisyonun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Başbakan Erdoğan'la görüşmesi gerektiğini belirtti. Tuncel, sürecin devam ettirilerek Hakikat ve Adalet Komisyonu'nun oluşturulmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla geçtiğimiz Nisan ayında kurulması kararı alınan TBMM Çözüm Komisyonu, çalışmalarını sürdürüyor. İlk toplantısını 9 Mayıs'ta gerçekleştiren komisyon, bir ayı aşkın bir zamanı geride bıraktı.
Komisyon bu süre içerisinde Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi üyesi (CPT) Prof. Dr. Yakın Ertürk, Barış Meclisi Delegasyonu'ndan ve Yeşiller ve Sol Partisi yöneticilerinden Saruhan Oruç, akademisyen Özgür Sevgi Göral, Hakikat Adalet Hafıza Merkez Kurucu Murat Çelikkan, İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, kapatılan HEP'in Genel Başkanı Feridun Yazar, çatışmada sakat kalan eski asker Murat Caner ve Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan'ın da içinde olduğu çok sayıda kişiyi dinledi.
Komisyonda AKP'nin 10, BDP'nin ise resmi olarak bir üyesi bulunuyor. Ancak komisyon çalışmalarına, resmi üye Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zendirlioğlu'nun yanı sıra BDP Grup Başkan Vekilleri ile Mardin Milletvekili Erol Dora, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katılıyor.
Rapor yazma aşamasına gelen Çözüm Komisyonu'nun çalışmalarına ilişkin olarak İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ANF'nin sorularını yanıtladı.
'ARAŞTIRMA KOMİSYONU GİBİ KURULDU'
Süreç açısından Çözüm Komisyonu'nun önemli olduğunun altını çizen Tuncel, "İki mekanizma işletildi. Biri Akil İnsanlar Heyeti, diğeri de Çözüm Komisyonu. Ancak AKP hükümeti, Çözüm Komisyonu'nu bir araştırma komisyonu gibi kurdu. Ana muhalefet partisi de yer almadı. O yüzden biraz ağır aksak giden bir yerde" dedi.
Dünyadaki çatışma süreçlerinin çözümünde üçüncü ya da garantör kurumların oluşturulduğuna dikkat çeken Tuncel, şöyle konuştu: "Ancak Türkiye'de böyle bir sistem yok. Bu, biraz Akil İnsanlar Heyeti ve Çözüm Komisyonu ile giderilmeye çalışıldı ancak hükümet bunu kuşa çevirdi. Akil İnsanlar Heyeti'ni sadece rapor sunan bir hale getirdi. Bir faydası var elbette, bu çalışmayı önemsiyorum ama devamı gelmeliydi. Süreç sıkıntıya düştüğünde ne yapılabilir diye devam etmesi gerekiyordu."
'ÇÖZÜM İÇİN İKİ TARAFLI İRADE GEREKİYOR'
Tuncel, Çözüm Komisyonu'nda bugüne kadar mağdurlar ile uzmanları dinlediklerini söyledi, "Eğer bu sorunu çözecekseniz, iki taraflı irade gereklidir. Önce tanıyacaksın, sonra bu tanıma üzerinden bu sorunu nasıl çözebilirim diye mekanizmalar oluşturacaksın. Müzakere sürecinde toplumsal tüm kesimleri bu meseleye dahil etmek önemli. Bu sürecin devam ettirilerek, Hakikat ve Adalet Komisyonları'nın kurulması. Genel olarak ortaklaşılan nokta bu" dedi.
Çözüm Komisyonu'na 4 aylık bir çalışma süresi belirlendiğini hatırlatan Tuncel, "Kürt sorunun çözümü konusunda söylenmedik söz kalmadı. Nedenleri de yıllarca konuşuldu. Çözüm Komisyonu devam ettirilmezse, yeni bir rapor raflarda yerini almış olacak. Bunu yeni bir komisyona evriltmek gerekiyor" dedi.
Tuncel, Çözüm Komisyonu'nun klasik çalışma komisyonları gibi çalıştığını, bu tarzın da terk etmesi gerektiğini söyledi, "Ayrıca önümüzdeki dönem devam edecekse, eşit temsiliyetin de sağlanması önemli" dedi.
'KOMİSYON ÖCALAN VE ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMELİ'
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, komisyonun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Başbakan Erdoğan'la da görüşmesi gerektiğini söyledi, "Bu komisyonun sorunun taraflarıyla görüşme, onların çözüm önerilerini almak gibi bir sorumluluğu da var. Ancak hükümet bunu yanaşmıyor. Bu komisyon açısından sorun alanlarından biri" diye konuştu.