CSU: Anlaşmalar iptal olursa Türkiye’nin zararı daha büyük olur

Alman hükümeti ile Türkiye arasındaki ‘İncirlik krizi’ devam ederken, koalisyon ortağı CSU’dan ‘Türkiye’ye alternatif olarak Ürdün’de üs kurulması’ çağrısı yinelendi.

Türkiye’nin ilişkileri germesinin ve olası olumsuzlukların en büyük zararının Türkiye’ye olacağı uyarısında bulunan CSU, Türk hükümetinin bugüne kadar Alman hükümetince ‘desteklendiğini’ de hatırlattı.

Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Bavyera eyaletindeki ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili ve CSU Savunma Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, Deutschlandfunk radyosuna verdiği röportajda İncirlik meselesine yönelik mesajlar verdi.

Almanya’nın Türkiye’ye ve baskıcı politikalarına rağmen AKP hükümetine verdiği desteği gizlemeyen Florian Hahn, bu desteğe örnek olarak mülteci anlaşmasındaki mali yardımları ve ekonomik ilişkilerin korunmasını gösterdi.

İncirlik’teki Alman birliğinin görev süresinin uzatılmasına dair kararın yıl sonunda oylanacağını hatırlatan Hahn, Federal Meclis üyelerinin ziyaretine izin verilmemesi halinde bu kararın çıkmayacağını vurguladı. Kendisinin de ziyaret etmediği bir birliğin görev süresini uzatılmasına karşı çıkacağını vurgulayan CSU milletvekili, ziyarete ilişkin taleplerin NATO zirvesinde Erdoğan’a ‘açıkça söylendiğini’ belirtti.

‘İNCİRLİK OLMAZSA ÜRDÜN, YUNANİSTAN OLUR’

Almanya iktidar partisi milletvekili, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm çabalara rağmen Alman vekillerin İncirlik’teki askerleri ziyaretine izin vermemesi halinde ise keşif görevi yapan birlikler için ‘alternatif üslerin’ düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

“Yunanistan veya Ürdün’ün bunun için iyi olduğunu düşünüyorum” diyen Florian Hahn, özellikle Ürdün’deki bir havaalanının alternatif olacağını söyledi. Hahn, Tornado keşif uçaklarının kullanıldığı Alman birliğinin Türkiye’ye yerleştirilmesinden önce Ürdün’den bu yönde bir öneri geldiğini de hatırlattı.

‘TÜRKİYE’ZARARI BÜYÜK OLUR’

İncirlik’teki Alman birliklerinin geri çekilmesinin yanı sıra mülteci anlaşmasındaki olası bir başarısızlığın ‘Türkiye’ye zararlarının büyük’ olacağı uyarısında da bulunan Hahn, bunun hem ekonomik hem de askeri işbirliğinde görüleceğinin altını çizdi.

Türkiye’nin Almanya’ya on milyarlarca ihracat yaptığını söyleyen Hahn,Türkiye’nin ekonomik çıkarlarından vazgeçmeyeceğini umduğunu da sözlerine ekledi.

Hahn, Almanya’nın bugüne kadar birçok konuda ‘Türkiye’ye çok kereler destekte bulunduğunu’ söylerken, bu konuya sadece mülteci yardımını ve ekonomik ilişkileri örnek göstermesi dikkat çekti.

İNCİRLİK ‘KRİZİ’ NE KADAR GERÇEKÇİ?

Türkiye’deki Erdoğan diktatörlüğü ile Almanya’daki CDU-CSU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) hükümeti arasındaki ilişkiler özellikle Kürdistan’daki katliamlar ve basın özgürlüğüne vurulan darbeler nedneiyle Alman medyası ve kamuoyunca sert biçimde eleştiriliyor.

Angela Merkel’in Jan Böhmermann mizah krizinde olduğu gibi mülteci anlaşmasını kurtarmak için AKP’ye ve Erdoğan’a tavizler vererek ilişkileri daha da geliştirdiği biliniyor. Bu da akıllara, İncirlik benzeri ‘krizler’ sayesinde ‘Erdoğan ile sorunlu bir Merkel’ imajı verilerek Alman hükümetine yönelik eleştirilerin hafifletilmesinin amaçlanıyor olabileceğini getiriyor. 

...