Cudi Dağı, devlet gözetiminde yanıyor

Şırnak'taki Cudi Dağı'nın yedi farklı noktasında Pazartesi günü Türk askerlerinin çıkardığı yangına "güvenlik" gerekçesiyle müdahale edilmiyor.

Yangınlar Pazartesi akşamı başladı. Yerel kaynaklar, Qursekêça bölgesindeki askeri kalekoldan açılan 3 adet izli merminin Newa Qêra bölgesinde yangına neden oldu.

Mevcut durumda yedi farklı noktada yangın var ve tüm kentten görülüyor. Newa Qêra'nın dışında yangınların sürdüğü diğer altı bölge şöyle: Gundikê Remo (Anılmış), Gundikê Spîndarûk (Kavalı), Gilindor (Kemerli), Cifane (Cevizdüzü), Newa Qêra bölgesi ve Balveren (GundikêMelê) Beldesi’nin Benavya mezrası.

Mezopotamya Ajansı'na göre Şırnak Orman İşletme Şefliği, “Dünden beri tüm yetkililer, müdürümüz ile birlikte yangınların çıktığı bölgelere gitmeye çalışıyor. Askeriye ise 6 araç 1 araröz ile yangını söndürmeye giden ekibi engelledi" dedi.

İşletme Şefliği, "Askeriye ‘güvenlik’ gerekçesiyle yangının söndürülmesine izin vermiyor. Yanan bölgelerin güvenli olmadığını söylüyor. Giden personellerimiz geri döndü” diye ekledi.

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Araban (Karalar) Beldesindeki Kiwex (Mağara) ve Basibirin (Haberli) köyleri kırsalında aynı gün başlayan yangınların ise söndürüldüğü bildirildi.