Cumartesi Anneleri Örhan kardeşleri sordu

Cumartesi Anneleri, bu hafta gözaltında katledilen Hasan Örhan ve Mehmet Selim Örhan kardeşler ile yeğenleri Cezayir Örhan’ın hikâyesini anlattı.

Bu haftaki eyleminde konuşan Adnan Örhan, babası ve amcasının kemiklerinin 11 yıl sonra Kulp’ta toplu bir mezarda ortaya çıktığını belirterek, savcılığın "8 insanın kemiklerinin bir torbada olduğu" gerekçesiyle mezarın açılmasına izin vermediğini paylaştı.  
Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 791'incisini, salgın nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınla yaptı. Eylemde, 24 Mayıs 1994 tarihinde Amed'in Kulp ilçesinde gözaltında kaybedilen ve 2003 yılında kemikleri bulunan Hasan Örhan ve Mehmet Selim Örhan kardeşler ile henüz kemikleri bulunamayan yeğenleri Cezayir Örhan’ın akıbeti soruldu.

AİHM TÜRKİYE'Yİ SUÇLU BULDU

Avukat Reyhan Yalçındağ, Kayıplar Haftası'nda olduklarına dikkat çekerek, aynı hafta 26 yıl önce gözaltında kaybedilen 2 kardeş ve 17 yaşındaki oğulları Cezayir Örhan’ın hikâyesinin yıl dönümü olduğunu belirtti. Hasan Örhan, Mehmet Selim Örhan ve Cezayir Örhan’ın gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamadığını anımsatan Yalçındağ, “İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi olarak dosyanın takibi yapıldı. Nihayetinde 2002 senesinde Türkiye gözaltından sorumlu tutularak, yaşam hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM tarafından mahkum edilmiştir. Dosyanın üzerinden 20 sene geçtikten sonra zaman aşımı uygulanarak, failler hakkındaki son dosya da kapatılmak istenmiştir. Ama insan hakları savunucuları olarak bizler 'bu iş bitti' demeden bu iş bitmeyecek. Çünkü gözaltında kayıplar, gözaltında işkence, faili gizlenen cinayetler aynı zamanda insanlığa karşı işlenen cinayetlerdir ve zaman aşımına tabi tutulamazlar. Bu sebeple dönemin yetkilileri, sorumları kimler olduğu çoktan açığa çıktığı içinde zaman aşımı hükümlerinin bizlerin nezdinde geçerli olmadığını hatırlatmak isteriz” diye konuştu.

HİKÂYELERİ

Gözaltında kaybedilen Mehmet Selim Örhan’ın oğlu Adnan Örhan ise şöyle konuştu: “24 Mayıs 1994 tarihinde babam Mehmet Selim, amcam Hasan ve kuzenim Cezayir Örhan Bolu’dan geldiklerini söyleyen askerler tarafından gözaltına alınarak götürüldüler. Yaptığımız bütün müracaatlar sonuçsuz kaldı” diyerek o döneme değindi. 11 yıl sonra Kulp’ta 8 kişiye ait toplu bir mezarın ortaya çıktığını hatırlatan Örhan, “Toplu mezarda bulunan kemiklerden biri babam diğerinin ise amcama ait olduğu sonucu çıktı. Kemiklerimizi almak istedik, bir mezarımız olsun istedik. Ancak Diyarbakır ve Kulp Savcılığı ile İstanbul Adli Tıp Kurumu kemiklerin kaybolduğunu söylediler."
Bu olaydan sonra 2 yıl boyunca kemiklerini aradıklarını sözlerine ekleyen Örhan, “Kulp Savcılığı tarafından bize tebliğ edilen bir yazıda, kemiklerin kimsesizler mezarlığında olduğunu öğendik. Tekrar müracaat edip kemiklerimizi almak istedik. Ancak Kulp Savcılığı, 8 insanın kemiklerinin bir torbada olduğu ve tek kabirde gömülü olduğunu söyledi bize. Bu nedenden dolayı mezarın açılmamasına karar verilmiş denildi” ifadelerini kullandı.
Bu haftaki eylemin basın metni ise 12 Eylül kayıplarından Hayrettin Eren’in yeğeni Setenay Yarıcı tarafından okundu. Yarıcı, tanıkların ifadesinin soruşturulmadığına vurgu yaptı.
Yarıcı, "Altı yıllık arayışın ardından Örhanlara ait kemiklerin, aynı toplu mezardan çıkan 6 kişiyle birlikte topluca kimsesizler mezarlığına gömüldüğü anlaşıldı” diye konuştu.