DİB'den Boğaziçi'ndeki direnişe destek

Boğaziçili öğrenci ve akademisyenlerin yanında olduğunu duyuran DİB, AKP-MHP iktidarının üniversiteleri kendisine bağımlı hale getirmeye çalıştığını vurguladı.

Demokrasi İçin Birlik (DİB), AKP'li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması ve öğrencilerin direnişine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Üniversitelerin akademik özgürlüğünü yok eden atamaya karşı demokratik protesto haklarını kullanan öğrencilerin şiddet kullanılarak dağıtıldığının vurgulandığı açıklamada, "Tek adam rejimi tarafından zapturapt altına alınmaya çalışılan üniversitelere cumhurbaşkanı tarafından partili isimlerin atanması bir süredir gözlenen bir uygulama. Bu uygulama ile üniversitelerin bilimsel ve akademik özgürlüğü yok edilmeye çalışılmakta, özerk anayasal kurumlar olan üniversiteler iktidara bağımlı hale getirilmeye çalışılmaktadır” denildi. 

'ÖĞRENCİLERİN SESİ KISILMAK İSTENİYOR'

Açıklamada, saray rejiminin hedefinin, toplumun en dinamik muhalif kesimi olan öğrencileri ses çıkaramaz hale getirmek olduğuna işaret edilerek, "Yerel yönetimlerde olduğu gibi üniversitelerde de yönetimin demokratik seçimler sonucu oluşması yerine kayyımlar atanarak, hukuksuz, bütün demokratik geleneklere ve kurallara aykırı bir yönetim tarzının yerleştirilmeye çalışılması tek adam rejiminin karakteristiğidir” diye kaydedildi.
DİB, "Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından dile getirilen ‘kabul etmiyoruz’ iradesinin yanındayız. Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır” mesajını da verdi.