DİK ve DİAY-DER üyesi 9 kişi tutuklandı

7 gündür gözaltına tutulan DİK ve DİAY-DER üyesi 9 kişi tutuklandı. Adliye çıkışında konuşan avukat Vedat Ece, tutuklama gerekçelerinden birinin Kürtçe hutbe okutmak ve namaz kıldırmak olduğunu söyledi.

İstanbul’da Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Din Alimleri Derneği (DİAY-DER) üyelerine yönelik 3 Temmuz’da yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan aralarında DİAY-DER Başkanı Ekrem Baran’ın da olduğu 26 kişi bu sabah saatlerinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık ifadeleri alınan 11 kişi tutuklama talebi ile, 15 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmak üzere mahkemeye sevk edildi.

Adli kontrol şartı ile 3 ve 4’uncu Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Hasan Karahan, İbrahim Yakın, Fevzi Varış, Celal Kılıçer, Nasri Tonguç, Mehmet Emin Kırmızıkıyın, Şemsettin Taş, Mehmet Şimşek, İbrahim Şek, Nur Mehmet Işık, Abdulhakim Öztekin, Ali Demir, Fahrettin Ülgün serbest bırakıldı. Hakimliğe sevk edilen Lütfi Büyikefe ve Rıza Uğur ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Enver Karabey, Mehmet İnan, Mehmet Emin Aslan, Nezir Erdemci, Ekrem Baran, Hafik Tunç ve Sefa Mehmetoğlu tutuklandı.

Adliye önünde bekleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili ve Demokratik İslam Kongresi (DİK) Eş Sözcüsü Hüda Kaya, HDP İl Örgütü Eş Başkanları Erdal Avcı, Elif Bulut yanı sıra serbest bırakılan DİK ve DİAY-DER üyeleri, aileleri ve avukatları açıklama yaptı.

Açıklamada söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Amed’de bulunan Türk Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın sözlerine işaret ederek, tutuklamaların AKP-MHP iktidarının yanı sıra yargısının Kürt halkına hediyesi olduğunu söyledi.

DİK ve DİAY-DER üyeleri avukatı Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Vedat Ece, üyelerin gözaltına alınma, yargılanma ve tutuklanmalarının gerekçesinin dernek faaliyetleri olduğuna işaret etti. Tutuklananlara, “Diyanetin hutbesini neden okumadınız?” ve “Namazı, duayı neden Kürtçe yapıyorsunuz” gibi benzer sorular sorularak suç üretildiğini aktaran Ece, “Kürtçe hutbe verdiği için, Kürtçe namaz kıldırdığı için suçlanıp tutuklandılar. Müvekkil bünyesinde oldukları dernek, yasal bir dernektir. Bu derneğin yardımlaşma için topladığı ve kullandığı kaynaklar suç unsuru olarak gösterildi. Derneğe üyeliği bile suç kapsamına aldılar. Bu hukuk düşman ceza hukukudur. Müvekkillerimiz yaşları çok ileriydi. Kaçma şüphesi olmamasına rağmen bu nedenle tutuklama verildi. Birçoğunun onlara hastalığı vardı. Eğer birinin başına bir şey gelirse bu kararı verenler sorumludur” diye konuştu.  

HDP’li Hüda Kaya da,  tutuklananların yaşlarına dikkat çekerek, “Yine bir kez daha gördük mahkeme salonlarında süründürüldük. Bugün Türkiye’de bir farklılığı daha gözümüze soktular. Tek adam rejiminde sürekli tekrarlanan bir slogan var; tek bayrak, tek vatan, tek millet tek tek… Bugün bu teklere tek mezhep de eklendi” diye kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı’nın son günlerdeki, “Müftülerin ve din insanlarının peygamberin varisleri olduğu” yönündeki açıklamalarına işaret eden Hüda Kaya, “Buradan şunu sormak istiyorum; Şafi din insanları peygamberin varisleri değil mi? Şafi din insanlarının namaz kıldığı mescitler risaletin şubeleri değil mi? Günlerdir şafi din insanlarına uyguladığınız bu zulümler, bu tekçi ve mezhepçi anlayışınızdan bu emevici anlayışınızdan mı kaynaklanıyor? Bu din insanlarımız sarayın mollaları olmayı kabul etmedikleri için bu zulme maruz kaldılar. Sarayın fetvacılarına teslim olmadıkları için, diyanetin saltanatçı zihniyetine  teslim olmadıkları bu ayrımcı, bölüştürücü zulüm politikalarına maruz kaldılar” sözleriyle tepki gösterdi.

Açıklama, alkış ve “Direne direne kazanacağız” sloganı ile son buldu.