DİSK: Hükümet koronavirüs tehdidini büyüttü

DİSK, iktidarın yeterli önlem almayarak virüs tehdidini büyüttüğünü vurguladı, yapılması gerekenleri açıkladı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sosyal medya hesapları üzerinden “İşçiler ve ailelerini gözden çıkararak salgınla mücadele olmaz!” başlığıyla basın toplantısı düzenledi.
DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, evde kalmanın tek yolunun, zorunlu işler dışında diğer işlerin durdurulması olduğunu söyledi.
Çerkezoğlu, Türkiye tarihinin en büyük işsizlik felaketi ile yüz yüze olunduğunu kaydetti.

NELER YAPILMASI GEREKİYOR?

DİSK olarak başından beri yetkilileri uyardıklarını ama yetkilerinin kendilerini dikkate almadığını vurgulayan Çerkezoğlu, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“1- İşten çıkarmalar yasaklanmalı

2- Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında ücretli izin uygulanmalı

3- Tüm çalışanların gelirleri güvence altına alınmalı

4- İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı

5- Fatura ve kredi borçları ertelenmeli

6- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli.”

'HÜKLÜMET GEÇ KALDI VE TEHLİKE BÜYÜDÜ'

DİSK Genel Başkanı, hükümetin salgına karşı etkin önlemler almakta geç kaldığını, bu yüzden geçen her gün tehlikenin büyüdüğünün altını çizdi. Çerkezoğlu, "Salgınla mücadelenin en etkin yolunun evde kalmak ve teması kesmek olduğu artık herkes tarafından biliniyor ve ısrarla söyleniyor. Evde kalmak tek çözüm. Aklın ve bilimin gösterdiği çözüm bu. Kesinlikle evde kalmak! Ancak aklın ve bilimin gösterdiği yol ısrarla takip edilmiyor. Milyonlarca işçi halen işe gitmek zorunda bırakılıyor. Milyonlarca işçi her gün servise biniyor, toplu taşıma kullanıyor. İşyerlerinde diğer işçilerle yan yana çalışıyor, yemekhanelerde yemek yiyor, soyunuyor, giyiniyor. Sonra evine, ailelerinin yanına gidiyor" dedi.

EVDE KALMANIN YOLU...

Çerkezoğlu, halk sağlığı hizmetlerindeki tüm çalışanlara, sağlık ve belediye çalışanları başta olmak üzere zorunlu olarak çalışan tüm emekçilere ayrımsız olarak, eksiksiz ve nitelikli kişisel koruyucu ekipmanın sağlanması, düzenli test ve sağlık taramasının yapılması gerektiğini vurguladı.

ACİL ADIMLAR

Çerkezoğlu, atılması gereken acil adımları da şöyle sıraladı:

"*Zorunlu ve acil işler dışında mal ve hizmet üretimi salgın süresince durdurulmalı ve yurttaşların böylece evde kalması sağlanmalıdır.

* İşten çıkarmalar yasaklanmalı ve tüm çalışanların geliri güvence altına alınmalıdır. Halen işten çıkarılan işçilerin işsizlik sigortasından koşulsuz yaralanması sağlanmalı. İşlerin durmasıyla gelir kaybına uğrayan işçilere kısa çalışma ödeneğinden koşulsuz destek sağlanmalıdır.

* Başta büyük kentler olmak üzere etkili bir karantina uygulanmalı

* Karantina ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle işini ve gelirini kaybedenlerinin kendilerinin ve ailelerinin geçimi devlet tarafından sağlanmalıdır.

* Karantina sürecinde kadına yönelik artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.

* Hanelerin temel tüketim faturaları ve borçları ertelenmelidir.

* En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir."