DİTİB’i eleştiriyordu, şimdi Erdoğan ile DİTİB’i açacak

Daha önce Türk devletinin Almanya’daki diyanet kurumu DİTİB’e eleştiren NRW Eyaleti başbakanı Armin Laschet, şimdi Erdoğan ile birlikte DİTİB’in Köln’de bulunan merkez camisinin açılışına katılacak.

Kamuoyu ve muhalefetin eleştirilerine rağmen başkent Berlin’de devlet töreniyle karşılanacak olan Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Köln’deki programı da netleşti. 28 Eylül Cuma günü Berlin’de Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel ile görüşecek olan Erdoğan, 29 Eylül günü ise yandaşlarıyla şov yapmak için Köln’e gidecek.

Bir yıldan fazladır hizmet vermesine rağmen Erdoğan’un şovu için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)’nin Köln’ün Ehrenfeld semtindeki merkez camisi yeniden açılacak. DİTİB 29 Eylül Cumartesi günü saat 11.00’de gerçekleşecek açılacak Erdoğan ile birlikte Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Başbakanı Armin Laschet’in de açılışa katılacağını duyurdu.

Laschet hem Başbakan Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkan Yardımcılığı görevini yaparken, hem de geçtiğimiz yıldan bu yana sürdürdüğü NRW Eyaleti Başbakanlığı sırasında DİTİB’in Erdoğan rejimine bağlı çalışan bir kuruluş olduğunu ima ederek, birçok kez eleştirilerde bulunmuştu.

Şubat 2017’de DİTİB’e yönelik casusluk soruşturmasının gündemde olduğu sırada Laschet “Türk öğrencilerin, öğretmen ve velilerinin okullardaki Erdoğan politikalarına yönelik eleştirileri Türk makamlarına ileten imamlar görevlerine son verilmesi gerekiyor. Söz konusu imamlar, Almanya'yı derhal terk etmeli” diye konuşmuştu.

Laschet, geçtiğimiz yıl Haziran ayında NRW’de eyalet başbakanlık koltuğuna geçtiği sırada ise Almanya’nın DİTİB'e yönelik baskısını artırmasını talep etmişti. DİTİB’in Türkiye'nin içişlerini ilgilendiren Erdoğan merkezli siyasi tartışmalar değil, dini meselelere yoğunlaşmak zorunda olduğunu söyleyen Laschet, amaçlarının DİTİB gibi derneklerin uzun vadede kurumsal olarak yabancı bir devletten bağımsız birer Alman kurumu haline gelmesini sağlamak olduğunu ifade etmişti.

Ancak bir yıl sonra bu sözlerini unutan Hıristiyan demokrat politikacı DİTİB’in daha fazla Erdoğan rejiminin bir parçası haline gelmesi anlamına gelecek 29 Eylül’deki mizansen açılışı Erdoğan ile birlikte yapacak.

DİTİB’E SORUŞTURMALAR TEKER TEKER KAPATILDI!

Ayrıca Laschet’in sözüne ettiği ve çoğunluğu NRW Eyaleti’nde casus imamların hiçbiri de Almanya’yı terk etmedi. Üstelik 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi ardından Erdoğan iktidarı özel seçilmiş imamlarını Almanya’ya göndermeye başladı. Federal Başsavcılığın DİTİB’e yönelik bir yıla yakın sürdürdüğü soruşturmada ise hiçbir ilerleme sağlanmadığı gibi geçtiğimiz Aralık ayında dosyanın resmen kapatıldığı açıklandı.

Erdoğan rejimi ile Merkel hükümetinin arasının kötü olduğu 2017 yılı başında DİTİB'li imamların nasıl camilerde vaaz adı altında Erdoğan propagandası yaptığı ve din derslerinde çocukları nasıl ispiyonculuğa zorladığı belgeleriyle yayınlanmıştı.