DAD Ankara Şube Eşbaşkanı: Aleviliği tanımlamak kimsenin haddi değildir

Mecliste kabul edilen torba kanunla bir ‘Alevi diyaneti’nin kurulmasının hedeflendiğini belirten DAD Ankara Şube Eşbaşkanı Mustafa Karabudak “Aleviliği tanımlamak kimsenin haddi ve hakkı değildir’ dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şube Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, meclisten geçen Cemevlerine yönelik düzenlemelere ilişkin ANF’ye konuştu. Siyasal iktidarın tavrının, inançlarını yok sayma projesi olduğuna dikkat çeken Karabudak, “Geçmişten bugüne Alevileri katlederek diz çöktüremeyen zihniyet, bugün asimilasyonu daha da yoğunlaştırarak, Aleviler içinde çelişki yaratarak oto-asimilasyon yaratma derdindedir. Bu daha önce projelendirilip hayata geçiremediği Cami-Cemevi projesinin farklı bir versiyonudur” dedi.

Siyasal iktidara bağlı, sunni islamın kurumlaştığı Diyanet İşleri Başkanlığına paralel Alevi ‘diyaneti’nin oluşturmasının hedeflendiğini belirten Karabudak, tepkisini şöyle ifade etti: “Torba yasasından çıkan sistem Aleviliğini elbette reddediyoruz. Devletin bünyesinde Kültür Bakanlığı’na bağlı bir inancı kabul etmiyoruz. 11 kişiden oluşan komisyonun masada alacağı kararla Aleviliği tanımlamak kimsenin haddi ve hakkı değildir. Alevilik kadim bir inançtır. Alevilikle ilgili söz söylemek, meydan kurmak devletin değil ocaklarımızın, analarımızın, pirlerimizin hakkıdır.”

NE SÖYLERSE SÖYLESİNLER BİZİM İÇİN KARŞILIĞI YOK

7 Kasım'da Alevi kanaat önderleri, ocaklar, analar, pirler, Alevi Kurum Temsilcileri bir araya gelerek yasayı reddetmek için meclise yürüdüklerini ama kolluğun saldırısına uğradıklarını ifade eden Karabudak, 8 Kasım 2022 günü toplanma yerinde polisin saldırısıyla karşı karşıya geldiklerini hatırlattı. Karabudak, polisin o saldırısına ilişkin de şunları söyledi: “Hak arama mücadelesi veren emekçilere, işçilere, atanması yapılmayan öğretmenlere, meslekle ilgili sorun yaşayan doktorlara, eğitimle ilgili sorunlarını dile getiren öğrencilere saldıran iktidar; torba yasasını kabul etmeyen Alevilere de saldırmıştır.”

2009 ve sonrasında Alevi açılımıyla, Aleviler lehine sonuçlanan AHİM kararlarını yok sayan iktidara Alevilerin güvencinin olmadığını vurgulayan DAD Ankara Şube Eşbaşkanı Mustafa Karabudak “Alevilerle ilgili politikalarını samimi bulmuyoruz. Ne söylerse söylesin bizim için bir karşılığı yoktur” dedi.

HALKLARIN KARDEŞLİĞİ İNANCIYLA YAŞAMAK İSTİYORUZ

Alevilerin talebinin eşit yurttaşlık hakkı olduğunun altını çizen Karabudak şöyle devam etti: “Bizim siyasal iktidardan talebimiz eşit yurttaşlığı temel alan demokratik anayasayla tüm yurttaşların sorununu çözmesidir. Bu ülkede sadece cemevlerinin elektrik su parası veya dedelerin maaş sorunu yoktur; sorunlarımız bir bütündür. Öncelikli barış, eğitim, sağlık, iş, yaşama dair tüm sorunlarımız bir bütündür. Demokratik bir anayasayla halkların kendi talepleri ne ise onlar üzerinden sorun çözülmelidir. Din, dil, inanç, anadilde eğitim, yurttaşların inandığı gibi yaşayıp özgürce kendini ifade etme temelinde bir çalışma yapılmalıdır. Bu şekilde yaklaşıldığında Alevilerin de sorunları çözülmüş olacaktır. Talebimiz halkların kardeşliği inancıyla yaşamaktır.”

Katledilişinin 85. yılında Seyit Rıza’yı da anan DAD Ankara Şube Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikle Seyit Rıza şahsında Dersim'de katledilen on binlerce kefensiz yatan canlarımızı, katliamın 85. yılında saygıyla anıyorum. Seyit Rıza ve yarenlerinin şahsında özümüz dardadır. Selçuklu'dan, Osmanlıdan Cumhuriyet'e kadar inançlar, kadim halklar bir bir yok edilmiştir. Cumhuriyet döneminde de ulus devleti anlayışı tek millet tek devlet tek din zihniyetiyle tüm halkları, toplumları yok saymıştır.”