Avrupa'da Newroz kutlamaları devam ediyor-YENİLENDİ-I

Almanya, Danimarka ve Avusturya' bağlı birçok merkezde halk bugün de alanlara çıkarak, faşist diktatörlüğe karşı direniş ve zafer mesajı verdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde binlerce Kurdistanlı ve dostu, baharı ve direnişi müjdeleyen Newroz‘u kutladı.

Der alten Synagog meydanında bir araya gelen halk, „Newroz pîroz be“ yazılı büyük pankart arkasında yer alan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

“Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” sloganları ile Newroz alanına gelen kitle, burada Newroz kutlamasına başladı.

Kurdistan Devrim Şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ardından Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Eşbaşkanı Salih Torî bir konuşma yaptı.

Torî, Newroz’un anlamına değinerek, „Zalimlere karşı direnen Kawayê Hesinkar’dan çağdaş Mazlumların direnişi ile özgürlük ateşi büyüyerek bugünlere geldik„ dedi.

Salih Tori Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenleri anarak, “AKP-MHP faşist rejimi burada  da Kürtlere ve Alevilere yönelik kirli yüzünü bir daha ortaya çıkarmıştır” dedi ve herkesi depremzedelerle dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

Konuşma ardından Şehit Aileleri tarafından yakılan Newroz ateşi etrafında halaylar çekildi.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde Newroz ateşi yakıldı. Daha önce Cinestar önünden Newroz’un kutlandığı DKTM’ye kadar yürüyüş düzenlendi. DKTM bahçesinde Newroz ateşini Şehit Anneleri yaktı, Newroz’un güncelde ifadesi üzerine konuşmalar yapıldı.

Daha sonra “Bijî Serok Apo”, “Bijî Newroz” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atılarak müzik eşliğinde halay çekildi.

ODENSE/KOPENHAG/HOLSTEBRO

Danimarka’da yaşayan Kürtler, Danimarka’nın üç kentinde Newroz'u kutladı. Odense, Kopenhag ve Holstebro kentlerinde Kürt sanatçıları Peywan Arjîn, Xanemîr, Hozan Axin, Dewran Roni ve Heval İsmail, Lavîn Kobanî, Kîyan Keremî, Masum Dêrikî ve Şair Kurdo Merci’nin katılımıyla Newroz etkinlikleri düzenlendi.

Danimarka Birlik Partisi Eşbaşkanı Sören Sönegaard, Kürtler üzerindeki sistematik faşist baskının ve sömürünün insanlık dışı olduğunu, Kürtlerin de diğer halklar gibi kendi toprakları üzerinde özgürce yaşama hakkı olduğunu ve kendi kaderlerini tayin hakkına sahip olduğunu dile getirdi. Sönegaard, her zaman Kürtlerin demokratik ve özgürlük mücadelesinin yanında olduklarını dile getirdi.

Kürtlerle Dayanışma Platformu adına Heval Jan da geçmişte Rojava'da kaldığını, Rojava’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın eseri olan özgür kadın ve özgür toplum sisteminden çok etkilendiğini belirtti.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, "PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın üç kibrit çöpünü yakmasıyla, Kürtlerin direniş günü olarak simgeleşti. Kürt tarihine 'Çağdaş Kawa' olarak geçen Mazlum Doğan’ın bu eylemi, bugün milyonların doldurduğu meydanlarda harlanıyor ve Mazlum Doğan’ın bedeniyle yaktığı Newroz ateşinin kıvılcımları Kurdistan’ın her tarafına yayılarak özgür yaşam tohumunu ekiyor" dedi.

Koç, "Biz, onursuz bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz, sömürgecilere diz çökmeyeceğiz, zafer bizim olacaktır" diyerek, Abdullah Öcalan'ın ve gerillanın direnişini selamladı.

AACHEN

Almanya'nın Aachen kentinde de yüzlerce kişi Newroz yürüyüşü için bir araya geldi. Ponttor'dan tarihi Elisenbrunnen abidesine kadar yürüyen Kürtler ve dostları, burada yaktıkları ateşle Newrozların yaratıcısı direniş şehitlerini ve Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenleri andı. 

DEN HAAG

Den Haag'ta yaşayan Kurdistanlılar, 20 Mart'ı 21 Mart'a bağlayan gece Newroz ateşini yakarak kutlama yaptı. Yüzlerce kişi ellerindeki meşalelerle toplanarak ateşin etrafında dans edip müzik eşliğinde halaylar çekti.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde gerçekleştirilen coşkulu Newroz kutlamasına bini aşkın Kürt ve dostları katıldı. Landwehrplatz’da meşalelerle kortej oluşturan kitle, şehir merkezinden geçerek Bürgerpark’a ulaştı. Yürüyüş boyunca atılan sloganlar ve zılgıtlar çevredekiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Kutlama Bürgerpark’ta gerçekleştirildi. Alman Kurumları Aktion 3. Welt Saar e.V, Saarlandischen Flüchtlingsrates e.V üzerinde Almanca “Kürtler için anayasal haklar – PKK yasağı derhal kaldırılsın” yazılı dev bir pankart açtı. Kutlama Newroz ateşinin yakılması ile devam ederken, müzik ve sloganlar eşliğinde halay çekildi.

DARMSTADT

Almanya'nın Darmstadt kentinde bir araya gelen bini aşkın Kurdistanlı ve dostları, direniş ve bahar Newroz’unu kutladı.

Friedensplatz'da bir araya gelen halk, „Newroz pîroz be“ yazılı büyük pankart ve meşalelerle bir yürüyüş gerçekleştirdi.

“Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları ile süren yürüyüşte Almanca ve Kürtçe Newroza ilişkin açıklamalar okundu. Newroz alanına gelen kitle, burada Newroz kutlamasına başladı.

Kurdistan Devrim Şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ardından FCDK-E KAWA adına Mehmet Çoban bir konuşma gerçekleştirdi.Mehmet Çoban; "Başta Önder Apo olmak üzere Kurdistan’ın dört parçasında özgürlük için savaşan savaşçıların ve direnen Kürt halkının Newroz’unu kutluyorum. Mazlum Doğanların, Semaların, Zekiyelerin, Rahşanların, Bêrîvan ve Ronahîlerin bizlere kutsal kıldığı Newroz kutlu olsun. Bugün yeni ve özgür yaşamı inşa eden özgürlük savaşçılarına saldırılar sürmekte, halkımız devlet depremi ile katledilmekte, her anlamda Kürt soykırımı AKP-MHP faşist iktidarı tarafından sürdürülmektedir. Bu seçimler bu faşist diktatörlüğün sonu olacaktır."

Kutlamada Die Linke adına Uli Franke Newroza ilişkin bir konuşma yaptı. Ardından Darmstadt çocuk korosu Newroz şarkıları söyledi. Konuşmaların ardından yakılan Newroz ateşi etrafında yerel sanatçıların şarkıları ile halaylar çekildi.

INNSBRUCK

Avusturya'nın Tirol eyaletinin Innsbruck kentinde 19 Mart günü yapılan kapalı alan Newroz kutlamasından sonra 20 Mart akşamı Birleşik Mücadele Güçleri öncülüğünde Marktplatz meydanında yakılan Newroz ateşi ile kutlama gerçekleştirildi. Saygı duruşu ile başlayan Newroz, halayla devam etti. Kutlama boyunca "Bijî Serok Apo”, “Bijî Newroz” ve “Bijî yekîtiya Kurdistan" sloganları atıldı

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde saat 17:30'da Hauptplatz'da bir araya gelen Kurdistanlılar, Newroz ateşini yakarak halay çekti. Devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan kutlamada kitle, sık sık  "Bijî Serok Apo", "Bijî Kurdistan" ve "Newroz Pîroz Be" sloganları attı. DKTM adına yapılan konuşmada başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, Şehit ailelerinin ve Kürt halkının Newroz'u kutlandı.

BREMEN

Almanya'nın Bremen kentinde Newroz Leipnizplatz'ta yürüyüş ile başladı, Schlachthof'ta kutlamalar yapıldı. 

Newroz kutlama alanında Mazlum Doğan'ın direnişini sembolize eden üç kibrit çöpüne atfen üç ayrı ateş yakıldı. Daha sonra Newroz Şehitleri şahsında Kurdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra mesajlar okundu, konuşmalar yapıldı. Bremen Eyaletinin hükmet ortağı olan Sol Parti Milletvekili Cindi Tuncel, katılımcıları selamlayarak, "Newroz Kürt halkı için direniştir, birlik ve dayanışma, zorluklarla mücadele günüdür. Buradan Kürt halkına birlik ve mücadelelerini yükseltmeleri çağrısını yapıyorum. Ben bir Kürt olarak her zaman halkımın yanındayım" dedi. Kutlamalara, Sol Parti Bremen Eyalet Parlamento adayları Muhlis Kocaağa, Fatma Nas, FDP Eyalet Milletvekili Adayı Tobias Huch da kutlamalara katıldı.

Yüzlerce Kurdistanlı ve dostları Newroz şarkıları eşliğinde halay tuttu. Kutlama geç saatlere kadar devam etti.

DUISBURG

Bugün Almanya’nın Duisburg şehrinde de yüzlerce kişi Newroz’u kutlamak için bir araya geldi. Büyük bir coşkuyla kutlanan Newroz, ateş yakılmasıyla başladı, etrafında halay çekildi.

Bir konuşma yapan Kuzey Vestfalya Federasyonu Eşbaşkanı Ahmet Kobanê, Newroz’un Kürtler açısından önemine değinerek, 1982’de Amed Zindanında Mazlum Doğan önderliğinde geliştirilen direniş çizgisi ardından tarihsel özüne kavuşturulduğunu, bugün dünyanın her yerinde Newrozların bir başkaldırı ve direniş geleneğine dönüştüğünü ifade etti. Kobanê, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz’unu kutlayarak, herkesi, Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirilecek merkezi Newroz kutlamasına davet etti.

Kutlama, ateş etrafında çekilen halayla geç saatlere kadar sürdü.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde  Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Ronahî Kadın Meclisi tarafından düzenlenen meşaleli kutlamaya gençlerin Newroz coşkusu yansıdı.

Her kesimden Kurdistanlı ve dostlarından yüzlerce kişi akşam saatlerinde Dreirosenpark'ta bir araya geldi.

Kutlama öncesi Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. CDK adına Mehmet Karahan ve Ronahî Madın Meclisi adına Zeynep Kayra halkların Newroz'unu kutlayarak birer konuşma yaptı.

6 Şubat depreminde yakınlarını yitirenlere baş sağlığı dileyen Karahan, “Newroz'u kutlayan halklar baharın gelişini selamlarken, Newroz biz Kürtler için Demirci Kawa ile başlayan, Amed zindanlarında Mazlumların harladığı Rahşanlardan Zekiyelere süren bir diriliş ve direniş bayramıdır”' diye konuştu.

Zeynep Kayra da başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük mücadelesinde direniş gösteren gerillalar olmak üzere kutlamaya katılanların Newroz'unu kutladı. Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) Newroz'a ilişkin mesajının okunmasıyla başta çocuklar, kadınlar gençler olmak üzere Newroz'un gelişinin selamlandığı ve 'Dem dema azadiyê ye ye' hamlesinin sahiplenildiği sloganlarla meşaleli yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşün ardından kutlama alanına ulaşan halk harlanan Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla kutlama yaptı.

BELLINZONA

Bellinzona kentinde de Kurdistanlılar ve dostları, meşaleli yürüyüşle Newroz’u kutladı. Ticino Kantonu Kürt Komitesi ve Jiyan Kadın Meclisi tarafından düzenlenen kutlama, Merkez tren istasyonu önünde meşaleli yürüyüşle başladı. 

Kutlama öncesi İsviçre Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Üyesi ve Uluslararası Kimyasal Silahlarla Mücadele İnisiyatifi Başkanı Dr. Beppe Savary birer konuşma yaptı. Kurdistan dağlarında Türk devletinin gerillalara yönelik kimyasal gaz kullandığını ve Kürt halkının Önderliğinin ağır tecrit altında tutulduğunu söyleyen Beppe Savary, “Her ne koşulda olursa olsun Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar Kürt halkının dostları olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Kendisi ayrıca Kobanê'nin Yeniden İnşaa Derneği Başkanı olan Onkolog ve Ulusal Parlamento Danışman Üyesi Franco Cavalli de yaptığı konuşmada, “Kürtler çok yoğun ve çetin bir mücadele sürdürüyor. İşgalcilerin zulmüne rağmen Kürt Özgürlük Hareketi Newroz'un direnişçi ruhuna sahip çıkarak mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir. Kimsenin kuşkusu olmasın, Kürt halkının mücadelesi kazanacaktır” dedi.

Son olarak kutlamaya katılan Sosyalist Parti(SP) temsilci Adriano Venuti ise Newroz'un tarihsel önemine değinerek, “Newroz bugün Kürt halkı için bir direniş sembolü haline gelmiştir. Uluslararası dayanışma ağını örmek adına bugün Kürt halkının mücadelesini sahipleniyoruz” diye konuştu.

ZÜRİH

Newroz kutlamaların gerçekleştirildiği bir diğer kentte Zürih'ti. Zürih CDK ve Beritan Meclisi tarafından düzenlenen meşaleli yürüyüşle Kurdistanlılar Newroz'u kutladı. Helvetiaplatz'ta bir araya gelen halk, meşalelerle yürüyüşe geçti.

Newroz coşkusunun hakim olduğu kent merkezinde süren yürüyüşün ardından tekrar Helvetiaplatz'a dönen halk burada kutlamalarını sürdürdü. Barış Anneleri tarafından Newroz ateşinin yakıldığı kutlama halaylarla devam etti.

Kurdistanlılar ve dostları yarın da birçok merkezde kutlamalarını sürdürecek. 22 Mart'ta Lozan ve Basel kentlerinde, 23 Mart'ta ise Zürih’te düzenlenecek resepsiyonlarla kutlamalar devam edecek.

VİYANA

Avustuyanın başkenti Viyana da 50. Yıl Newrozu, FEY-KOM öncülüğünde düzenlenen meşaleli yürüyüşle kutlandı.  Newroz Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra kitle, İnsan Hakları meydanından Ressel Park’a kadar yürüdü.

Newroz alanında Gençlik ve Kürt Kadın Hareketi ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) adına konuşmalar yapıldı. 50’nci Yıl Newrozu’nda Erdoğan rejimine son verme iddiasıyla yürüyüş başlatıldığı belirtilen konuşmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün direnişle sağlanacağı vurgulandı.

Dört parça Kurdistan’dan halkın katıldığı Newroz kutlamasında sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana gerîla", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Şehîd Namirin" sloganları atıldı.

Kutlama, Karlsplatz’da yakılan Newroz ateşi ile birlikte halaylarla devam etti.