Dede: Cezaevleri riski, tutsaklar hemen bırakılmalı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, cezaevlerindeki koronavirüs riskine dikkat çekerek, derhal tutsakların tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

HDP'nin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, koronavirüs salgınının cezaevlerinde yarattığı tehlike ve Adalet Bakanlığı'nın infaz düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Partisinin sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Dede, özetle şunları söyledi:

'PROFESYONEL EKİPLER İLAÇLAMALI'

"Özgürlük İçin Hukukçular Derneğinin bu süre zarfında cezaevlerine yaptıkları ziyaretler sonrası açıkladıkları raporlardan şunu öğrendik: Cezaevlerinde ilaçlama yapılmış, belli hijyen tedbirleri alınmış ama yeterli değil. Cezaevlerinde ilaçlamanın gelişigüzel değil, profesyonel ekiplerce yapılması çok önemli.
Havalandırma kapıları tüm gün açık olmalı, vitamin takviyesi yapılmalı.

'DERHAL TEST YAPILMALI'

Öncelikle de cezaevlerinde çalışan personelin testlerinin yapılması gerekiyor.
Cezaevi personelinin mahpuslarla temas ederken özel kıyafet, eldiven, maske kullanmaları gerekiyor. ÖHD'nin cezaevi ziyaretleri neticesinde aktardıklarına göre belli düzeyde önlemler alınıyor ama bu önlemlerin artırılması gerekiyor. Personele tıbbi uzmanlar tarafından eğitim verilmesi gerekiyor.
Bağımsız heyetler inceleme yapmalı.
Koğuşlarda kapasitenin altında mahpus kalmalı.
Cezaevleri arası ring durmalı, hastane sevkleri ambulansla yapılmalı.

'SİYASİ TUTSAKLAR HEMEN TAHLİYE EDİLMELİ'

Gündemde olan 'kısmi af' olarak değerlendirilen ve  bir kısım TMK - CMK - TCK ve infaz kanununda değişiklik yapılmasını öngören çalışmaya da değinmek gerekiyor. Bu konuda uzun süre önce partimizin başlattığı, STK'larla, toplumsal kesimlerle, meslek örgütleriyle yürüttüğü bir çalışma var. Partimiz bu konuda ciddi bir birikimi söz konusu. Bu süreç işletilirken de partimiz tüm bu birikimiyle bu sürece dahil olacaktır.
Kısmi af düzenlemesi Meclis'e sunulmadan önce ortaklaşılmalı.
Siyasi tutsaklar öncelikli olarak tahliye edilmelidir.