Dede: Polis devleti uygulamaları yaygınlaştı

HDP, bizzat Türk Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı'nın desteği ile polis devleti uygulamalarının yaygınlaştırıldığını belirterek, işkenceye maruz kalan öğrencilerin hukuk süreçlerini takip edeceklerini söyledi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Ümit Dede, öğrencilere yönelik polis şiddeti ve işkenceye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Dede, “AKP/MHP iktidarı, özerk ve demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullar ile akademik yöneticilerle yönetilmesi gereken üniversitelerde kayyım rejimini sistematik hale getirmektedir. Kayyım rejimi uygulamaları sonucunda kayyım rektörler atanmakta, üniversitelerin kapılarına kelepçe takılmaktadır” dedi.

“Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Melih Bulu’nun, partili Cumhurbaşkanı tarafından kayyım rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolar bütün engellemelere rağmen devam etmektedir” ifadelerini kullanan Dede, şunları ekledi:

“Demokratik ve barışçıl protesto hakkını kullanan öğrencilerin evlerine kolluk güçleri baskın düzenlemiş, bulduklarını işkence yaparak gözaltına almış, evde bulunmayan öğrencilerin kapılarını açamayınca duvarlarını yıkmıştır. Gözaltı araçlarında darp edilen öğrenciler götürüldükleri emniyette de düşünce ve cinsel yönelimleri nedeni ile hakaret ve işkenceye maruz kalmış, çıplak arama uygulaması dayatılmıştır.”

Ankara’da Boğaziçi öğrencileri ile dayanışma eylemine katılan Deniz Baran Erbudak’ın gözaltına alınırken bacağının kırıldığı ve kırık bacağına polislerce basıldığını belirten Dede, şöyle devam etti:

“Kırık bacağı ile saatlerce gözaltında tutulduktan sonra hastaneye götürülen Erbudak’ın bacağında iki yerde kırık, çapraz bağlarında kopma ve vücudunda lezyonlar tespit edilmiştir.

Kolluk güçlerinin bu pervasız ve hukuk dışı hareketlerinin başlıca nedeni, geçmiş yıllarda yaşanan işkence vakaları nedeniyle açılan davaların sonuçsuz kalması ve failler birer birer beraat ettirilmesidir. Bu nedenle kolluk güçleri, arkalarında bizzat Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanının desteği ile polis devleti uygulamalarını yaygınlaştırmıştır.

Bizler, kayyım gaspına direnen Boğaziçi öğrencilerinin yanındayız. Demokratik haklarını kullanırken kolluk güçlerinin işkencesine maruz kalan tüm öğrencilerin hukuki süreçlerini takip edecek ve işkencecilerin cezalandırılması için mücadele edeceğiz.”