Demirtaş: Öcalan yasallık istiyor
Demirtaş: Öcalan yasallık istiyor
Demirtaş: Öcalan yasallık istiyor
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün görüştüğü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sürecin ikinci aşamasıyla ilgili yedi-sekiş başlıktan oluşan öneri mektubunu devlet heyetine sunduğunu söyledi. Demirtaş, Öcalan’ın Anayasa ve yasal değişiklikler, kadın özgürlüğü ve hukuk komisyonunun gibi önerilerde bulunduğunu belirtti.
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP heyeti olarak Pazartesi günü İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la yapmış oldukları görüşmeyle ilgili Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan’a konuştu.
Çevikcan’ın aktardığında göre Demirtaş, çatışmaların yeniden başlamaması için olağanüstü bir çaba sarf ettiklerini, bunun için siyasi olarak üstlendikleri riskin az olmadığını söyledi.
Sürecin ikinci aşamasının Haziran sonuna doğru başlayacağının öngörüldüğünü belirten Demirtaş, “İkinci aşama demokratik siyasetin kanallarının açılması için hükümetin atacağı adımların atılmasıdır. Bir hafta on gün içinde ve son yirmi günlük Gezi olaylarıyla birlikte ele alındığında hükümetin pratiği bizde büyük bir kaygı yarattı. Hükümet sözcüleri ve başbakanın kullandığı dil, üslup, Gezi Olaylarına yaklaşım, sokaktaki gençlere, kadınlara, çocuklara polisin yaklaşımı, yargının tutumu, Roboski ile ilgili mahkeme kararı, Roboskili ailelere para cezası verilmesi, KCK davalarında cezasını dolduran tutukluların bile tahliye edilmemesi, karakol inşaatlarının hızlanması, koruculara yeni kadro tahsis edilmesi. Tam da adım atacağı dönemde hükümet birden sert ve otoriter yüzünü kamuoyuna çok net bir biçimde gösterme pozisyonuna girdi. Muazzam şekilde öbür uca savrulan bir hükümet pratiği gördük” dedi.
‘BİR GELGİT YAŞANDI’
Süreçte ‘bir gelgit” durumunun yaşandığını kaydeden Demirtaş, “Çok sıkıntılı bir 10-15 gün geçirdik. Kopabilirdi ancak kamuoyuna bunu bu şekilde yansıtmak doğru olmazdı. Ama Sayın Öcalan’la İmralı’da yaptığımız görüşme ve hükümetin bu hafta içerisinde vereceği mesajlar yeniden ikinci aşamanın toparlanmasına yardımcı olacak; öyle görünüyor” diye belirtti.
ÖCALAN ÖNERİLERİNİ MEKTUPLA DEVLETE SUNDU
Öcalan ile gerçekleştirdikleri görüşmeye değinen Demirtaş, Öcalan’ın görüştüğü devlet heyetine, ikinci aşamanın nasıl ilerleyeceğine dair görüşlerini bir mektup ile yazılı olarak sunduğunu aktararak, yedi-sekiz maddeden oluştuğunu belirttiği bu maddeler hakkında şunları söyledi:
“Anayasa ve yasal değişiklikler, kadın özgürlüğü ile ilgili bir komisyon kurulabilir diyor, Meclis dışı, sosyoekonomik konular, güvenlik problemleri, toplumun sivilleşmesi konusunda bir komisyon olabilir, ekoloji çalışmaları, hukuk komisyonu. Asıl dışarıda bu iş şeffaf açık bir şekilde tartışılmalı, hükümet tartışmaları dikkate alan düzenlemeler yapmalı.”
‘SIKINTILAR YÜZDE 90 AŞILDI’
Gezi Parkı direnişinin başladığı günden bu yana çok riski bir aşamadan geçildiğini belirten Demirtaş, zorlayanın sokak boyutu değil hükümetin yaklaşımı olduğunu belirterek “İkinci aşamaya geçilemeyebilirdi” dedi. Demirtaş, “Hükümet ikinci aşamaya dair bir yol hazırlığı yapmalıydı, onu biraz geciktirdi. Şimdi bu sıkıntılar yüzde 90 aşıldı diye düşünüyorum. Bu hafta içinde hükümetin vereceği mesajlarla yüzde 100 aşılarak, ikinci aşamaya geçilmiş olabilir artık. Birinci aşamadan amaç, çatışmaları tümden durdurmak ve provokasyonlara zemin sunmayacak bir askeri ortam yaratmaktı. Bu sağlandı. Bu birinci aşamanın tamamlandığını gösterir” dedi.
‘ÖCALAN YASALLIK İSTİYOR’
Sürecin başında birçok kez operasyon izni istendiği ancak hükümetin valiler üzerinden buna izin vermediğini kaydeden Demirtaş, Öcalan’ın sürecin gelişmesi için yasallık istediğini kaydetti. Demirtaş, “Bu iş yasalarla yürümeli. Yasallık çok önemli” diyor ısrarla. Konuyu parlamentoya taşıma, yasalar çıkarma yasal mevzuat tartışması yapıldığında Başbakan “Güvence benim” diyor. Bu yanlış bir şey. Çünkü bu işin sürdürülebilir olması yasal ve anayasal güvencelere kavuşmasıyla ilgilidir” diye belirtti.
Öcalan’ın sürecin bozulmasını istemediğini, “Hepsini bir şekilde aşalım” dediğini aktaran Demirtaş, hükümetin adım atmaması durumunda etkinliğini devam ettirebilmesinin zor olduğunu belirterek, “Bu yüzden sürekli uyarıyor, hükümet yalpalayınca da öfkeleniyor” dedi.
Hükümetin çalışması konusunda rengini belli etmek istemediğini belirten Demirtaş, Başbakan’ın bugün Akil insanlarla konuştuktan sonra, yada sonraki günlerde bir şeyler açıklayacağını söyledi.
MECLİS ACİL TOPLANABİLİR
Anayasanın zor bir iş olduğunu belirterek, bu konuda bir adım geriye atarak geçiş anayasası yapmanın denenebileceği önerisinde bulunan Demirtaş, tatile girecek olan meclisin acil yasal düzenlemeler yapmak üzere toplanabileceğini söyledi. Demirtaş, “Olağanüstü toplama konusunda umudum var. Girişimlerimizi yaz boyunca sürdüreceğiz” dedi.
BDP’nin hükümete sunduğu önerilere de değinen Demirtaş, TMK’nın tümden kaldırılması, uzun tutukluluklarla ilgili düzenleme, alternatif seçim barajı, propaganda dili, çocuk haklarındaki tüm çekincelerin kaldırılması gibi önerileri sıraladı.
ÖCALAN’IN KOŞULLARI
Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesi konusunda girişimlerin olduğunu belirten Demirtaş, “Ailesi artık periyodik olarak gidebilecek. Heyetlerimiz 15 günde bir gidebilecek. Avukatlarıyla görüşme imkanı da başlayacak. Fiziki şartları da önemli. Hücresinin çok dar olduğunu biliyoruz. Adalet Bakanlığı da kabul ediyor. Tecrit cezası almış hükümlülerin kısa süreli olarak kaldığı bir hücre. Onun değiştirilmesi gerekiyor. İmralı’da zaten daha önce kaldığı daha büyük koğuşlar vardı. Oraya geçme ihtimali olabilir” dedi.
YASAL ÇALIŞMALAR KASIM AYINA KADAR SONUÇLANMALI
Süreçle ilgili yasal çalışmaların Kasım ayına kadar sonuçlanması gerektiğini belirten Demirtaş, ikinci aşamanın muhatabının BDP olduğunu belirterek, Öcalan’ın da bu konuda, ““ikinci aşamanın muhatabı BDP’dir. Sizler hükümetle muhatapsınız, sizler bu işi sürdüreceksiniz” dediğini aktardı.