Demirtaş: Sokak ve masayı birleştirirsek kazanırız
Demirtaş: Sokak ve masayı birleştirirsek kazanırız
Demirtaş: Sokak ve masayı birleştirirsek kazanırız
Diyarbakır’da düzenlenen BDP Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresinde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Başkan Apo yakın zamanda halkın özgürlük talepleri doğrultusunda özgürleşecektir. Bir halk önderini bir çukurda tutarak rehine muamelesi yaparak müzakere sürdürülemez” dedi. Demirtaş gençliğin her alanda örgütlü ve katılımcı olmasını isteyerek "Özgürlük sadece sokakta da kazanılmaz masada da kazanılmaz. Sokağı ve masayı birleştiremezsek direniş ruhuyla her yerde ayakta olmazsak masanın hiçbir anlamı yoktur.
BDP Gençlik Kongresi konuşmalarla devam ediyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mesajı ardından kürsüye BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş geldi.
“Kürt özgürlük hareketinin doğuşunda ve büyümesinde en büyük bedeli ödeyen siz gençlere böyle bir kongrede hitap etmek bizim için onurdur. Sizlerle gurur duyuyoruz. Bu kongrenin, partimizin gençlik meclisinin ilk kongresi, özgürlüğe giden yolda büyük bir atılımın büyük bir çıkışın başlangıcı olacaktır. Kongredeki kararlarınız Ortadoğu’nun orta yerinde kaderimizin çizilmeye çalışıldığı bugünlerde Kürdistan’ın belirleneceği bugünlerde tarihi bir kongre olarak tarih sayfalarına yazılacaktır. Eminim ki sizler Başkan Apo’nun takipçileri gençken başladığı ve 15 yıldır İmralı’daki esaretine rağmen genç ruhuyla sürdürdüğü mücadelenin takipçileri olarak o gençlik ruhuyla zafere taşıyacaksınız” diyerek gençleri selamladı.
“Özgürlük hiçbir zaman altın tepsi içinde sunulmadı” diye sözlerini sürdüren Demirtaş, Kürtlerin özgürlük mücadelesinde büyük bedeller verdiğinin direnişler sergilediğinin altını çizdi.
SOKAK VE MASAYI BİRLEŞTİRİRSEK KAZANIRIZ
Demirtaş devamla şunları söyledi:
“Özgürlük sadece sokakta da kazanılmaz masada da kazanılmaz. Sokağı ve masayı birleştiremezsek direniş ruhuyla her yerde ayakta olmazsak masanın hiçbir anlamı yoktur. Tek başına masayla yola çıkarsak müzakerenin barışla sonuçlanma şansı da yoktur. Başkan Apo’nun inisiyatifi ile başlatılan sürecin kalıcı görkemli demokratik bir çözüme ve zafere ulaşmasını istiyorsak diyalog ve müzakereye denk bir mücadele sürdürmek gerekir. Donanımlı bir gençlik kendini ve toplumu savunabilecek bir donanımlı gençlik müzakerenin başarıya ulaşmasının tek garantisidir.”
Demirtaş örgütlenmenin gençliğin ‘olmazsa olmazı’ olduğunu da belirterek, “Örgütlü olmayan gençlik gücü halk açısından tehlikedir. Disiplinli, örgütlü bir çalışmayı önümüze koymamız lazım. Çünkü bize dayatılan şey örgütsüz, bilinçsiz, yoz bir gençlik ve bu gençlik üzerinden asimilasyon politikalarını sürdürebilmektir. Biz boşluk yaratırsak başkaları doldurur. Siyasi alanı doldurmak en başta gençliğin ve kadın arkadaşların sorumluluğudur. Kürdistan’ın direniş kalesi olarak bilinen merkezlerde uyuşturucu, hırsızlık ve fuhuşun dayatılmasının altında yatan gerçek budur. Bunu kırabilmenin örgütlü güçle olabileceğini biliyoruz.
BDP gençliğinin başlattığı kampanya değerlidir. Bölgemizde uyuşturucu ticaretini yapanlar bundan nemalananlar inanınki temelde hedef aldıkları kesimi yurtsever kesimi kendi çıkarları için alet etmekten çekinmeyecektir. Bunun önlemenin tek yolu disiplinli bir şekilde bu anlayışa karşı mücadele etmektir. Akademilerimizde kapsamlı eğitim başlatmalı ve her evi eğitim haline getirmeliyiz. Politik bilinç için mahalle mahalle ev ev köy köy eğitim şarttır” diye konuştu.
İŞSİZLİK VE YOKSULLUĞA KARŞI ALTERNATİF YARATILMALI
İşsizlik ve yoksulluğa karşı alternatif politikalara ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Demirtaş bu yapılmadığı müddetçe sistemin gençliği teslim alma politikalarının süreceği uyarısında bulundu.
Demirtaş, gençliğin “kendin yap” ilkesini esas almasını da istedi. Demirtaş Şunları söyledi:
“Hiç kimse şunu beklememelidir. 35 yıldır bu mücadelenin en büyük yükünü çeken bir birey olarak misyonunu oynamaktan çekinmeyen, 15 yıldır çukurda çaba gösteren Başkan Apo’dan her şeyi çözmesini beklemeyeceğiz. Biz kendimiz inşa edeceğiz. Çözümlerimizi kendi ellerimizle var edeceğiz. Ana dilde eğitim sorunu toplumun kendi sorunudur.
Gençlik okullar açmalı, kitaplar basmalı, Kürtçenin her lehçesi eğitim dili haline gelmeli.
Gençlik belediyelerle meclislerde görev almalı, yerinden yönetimin aktörü olmalıdır. Tüm tıkanmışlıkları aşabilecek gençliğin dinamik ruhudur. Mazlum doğan 24 yaşında Amed zindanında tarih yazmıştır. Direnişi bize emanet etmiştir. Onun gibi onlarca gencin emanetinden söz ediyoruz. Bugünkü temsilcileri sizlersiniz. Kürdistan’ın küllerinden yeniden doğuyor olması ve tanık olmamız heyecan vericidir.”
ESARET KOŞULLARINDA MÜZAKERE OLMAZ
Demirtaş Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaret koşullarında müzakere yürütülemeyeceğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Başkan Apo yakın zamanda halkın özgürlük talepleri doğrultusunda özgürleşecektir. Bir halk önderini bir çukurda tutarak rehine muamelesi yaparak müzakere sürdürülemez. Bir halkın kabul edebileceği bir tutum değildir. Önümüzdeki dönem müzakerenin en önemli başlıklarından biride Apo’ya özgürlük olacaktır. Özgür olmadan bu sürecin yürüme şansı yoktur.”
Selahattin Demirtaş son olarak Kürdistan’ın 4 parçasından gelen gençleri, dünya gençlik hareketleri temsilcilerini selamladı. Talabani posterlerini işaret ederek YNK Lideri Celal Talabani’ye acil şifalar diledi.