Dersim Soykırımı delillerine zaman aşımı kararı
Dersim Soykırımı delillerine zaman aşımı kararı
Dersim Soykırımı delillerine zaman aşımı kararı
Dersim Laç Deresi'nde Dersim Soykırımı'nda katledilenlere ait kemiklere ilişkin İHD Dersim Şubesi tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusuna "zamanaşımının" dolduğunu belirtilerek takipsizlik kararı verdi.
DİHA'nın haberine göre; İHD Dersim Şube Temsilciliği, Dersim'in Laç Vadisi'nde bulunan Qemere Hesen Mağarası'nda 1938 Dersim Soykırımı'nda yaşamlarını yitirenlere ait olan kemikler için Dersim Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak inceleme talebinde bulundu. Bu başvuru üzerine savcılık, İl Merkez Jandarma Komutanlığı'na yazı yazarak olay yerinden görüntülü delil toplanmasını, ayrıca bölgeye yakın yerleşim yerlerinde yaşayan bilgi sahibi kişilerin de ifadesinin alınmasını istedi.
Jandarmadan savcılığa gönderilen cevapta ise, "bölgenin sarp, kayalık ve yer yer ormanlık bir alan olduğu, mağaranın bulunduğu yere gidebilmek için yol olmadığı, dereye inişin zor olduğu, PKK tarafından mayınlama ve tuzaklama olaylarının olabileceği, bu yüzden askeri personel ve sivil vatandaşların zarar görme olasılığının yüksek olduğu" ifade edildi.
Savcılık da bunun üzerine kemiklerin 1938-39 yıllarına ait olduğunun iddia edildiğini, eski ve yeni Türk Ceza Kanunu'na göre "zamanaşımının dolduğunu" belirterek soruşturmaya takipsizlik kararı verdi.