Dersimliler karakol inşaatlarına karşı yürüdü

Dersimliler karakol inşaatlarına karşı yürüdü

Dersim'in Pülümür (Pilemûrîye) Vadisi'nde 21 karakolun yapımını protesto etmek amacıyla iki karakolun yapılacağı Sinan köyüne giden siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, hukuksal süreci başlatacaklarını duyurdu.

DİHA'nın haberine göre Dersim'in Pülümür Vadisi'nde 21 karakolun yapımını protesto etmek amacıyla sabah saatlerinde yüzlerce kişi, araçlarla iki karakolun yapılacağı belirtilen Sinan köyüne doğru yola çıktı. Kentteki siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin üyelerinden oluşan eylemciler, köyün 600 metre batısındaki tepenin üzerinde iş makinalarının hummalı bir çalışma yürüttüğünü gördü. Bunun üzerine kalabalık kitle, çalışmanın yapıldığı bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Çalışmalarını durduran iş makinaları, bölgeye getirilen TIR'lara yüklenerek Dersim merkeze götürüldü. 

Karakolun inşa edildiği alana gelen kitleye eşlik eden köylüler manzara karşısında tepkilerini dile getirdi. Kürtçe konuşan yaşlı bir kadın, "Buralar bizim ziyaretimizdir. Bizler her sene burada kurban keser adaklar adarız. Biz burada ve Dersim'in hiçbir yerinde karakol istemiyoruz. Hani barış gelecekti peki niye bu karakolları yapıyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Daha sonra BDP İl Başkan Vekili Sinan Kırmızıçiçek açıklama yaptı. Kırmızıçiçek, "İmralı'da Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'la başlayan müzakereler ve akabinde 21 Mart Amed Newroz'unda milyonlarca insana ve dünya kamuoyuna verilen mesaj, yeni bir sürecin kapısını aralamıştır. KCK yetkililerinin bu sürecin sağlıklı ilerlemesi adına ateşkes ilan etmeleri ve silahlı güçlerini Türkiye sınırları dışına çekeceğini ilan etmesi basında geniş bir yankı buldu devlet ve hükümet yetkilileri bu durumu olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Bütün bu tarihi gelişmeler yaşandığı, devletin de ilk kez bu kadar açıktan müzakereleri sürdürdüğü ve her fırsatta başbakan ve bakanları çözüm adına kararlılık vurgusu yaptığı bir dönemde, Dersim de Pülümür Vadisi üzerinde 21 karakol yapılacağı belirtiliyor" dedi. 

Kırmızıçiçek, şöyle devam etti: "Bunlardan bir tanesi Zel Dağı Alacık bölgesinde yapım çalışmaları başlamış bulunmaktadır. Diğer bir karakol da şuan bulunduğumuz alanda Sinan köyü Pax mevkisinde yapılmaktadır. Karakolun yapılmak istendiği bu alan tarihi Sinan Kalesi olmakla beraber bir çok tarihi mezarın da bulunduğu bir yerdir. Tarihi ve kültürel alanlarımızın yok edilmesi doğamızın tahrip edilmesi söz konusudur. Diğer bir husus ise içinde bulunduğumuz bu hassas sürecin ruhuna ve mantığına denk düşmeyen ve bu süreci sabote edebilecek bir gelişmedir. Özelikle ilimizde ve genelde Kürdistan'da askeri kışla durumundayken, halkımız haklı olarak soruyor gerçekten bir çözüm olacaksa barış gelecekse bu yapılan karakolların amacı ne? Dersim halkı olarak burada hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Halkımızı tarihi ve kültürel varlıklarımızı, doğamızı ve en önemlisi de bu barış sürecini tehdit eden bu karakolları yapmaktan vazgeçin."

Daha sonra konuşan İHD İl Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, Dersim'de 30 yıldır bir çok karakol yapıldığını belirterek, bunun çatışmalardan başka hiçbir şey kazandırmadığını ifade etti. Yıldırım, "Karakol yapmakla bu sorunları çözemezsiniz. Başlayan bu barış sürecini sabote etmeyin diyoruz. Aynı zamanda burası kültürel ve tabiatlar alanıdır. Size anayasanızı hatırlatıyoruz, o anayasanın yapımına biz katkı sunmadık; ama sizler o anayasaya bağlısınız. 56 ve 63. maddeleri devlet kültürel ve tabiat varlık alanlarını mutlaka korumakla yükümlüdür" diyerek Dersimliler olarak topraklarını meşru savunma hakkı temelinde koruyacaklarını söyledi. Yıldırım, "Artık halkımıza yapılan bu soykırım politikalarınızdan vazgeçin diyoruz. Bizler bu yapılan hukuksuzluğa karşı burada bulunan köylüler ve partilerle önümüzdeki hafta içinde hukuksal süreci başlatacağız" dedi.