DFG gazetecilere yönelik polis saldırılarını kınadı

Wan’da yerel seçim darbesi ardından protesto eylemlerini takip eden gazetecilerin devlet güçlerince hedef alınmasına tepki gösteren DFG, halkın haber alma hakkına yönelik saldırıları kınadı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Wan’da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan şahsında Kürt halkının iradesine yapılan darbe teşebbüsünü ardından gazetecilere yönelik polis saldırılarını kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan DFG, “Dünden bu yana ülke çapında büyük bir infiale yol açan bu darbe girişimi, Wan’da da halkın protestosuyla karşılanırken, gösterilere yönelik sert saldırılar gerçekleşmiştir. Dün yaşanan olaylarda maalesef ki yine açık hedef olarak belirlenip saldırıya uğrayanlar gazeteciler olmuştur. Görevi yaşanan olayları tüm çıplaklığıyla halka ulaştırmak olan basın emekçileri, yine polisin hedefi olmuştur. Başta Wan olmak üzere birçok kentte, basın emekçilerinin görüntü alması engellenmiş, gaz ve tazyikli suyun hedefi olmuştur. Kimi yerlerde ise fiziki müdahalelere maruz kalmışlardır” dedi. 

DFG son iki yaşanan ihlalleri şöyle sıraladı:

“* Wan’daki olaylarda Gazete Duvar Muhabiri Kadir Cesur plastik mermi ile yaralandı. Cesur’a iki adet plastik mermi isabet etti. Diz kapağına ve bacağına isabet eden plastik mermiler nedeniyle Cesur’un vücudunda morluklar oluştu.

* Gazeteci Ruşen Takva’ya tazyikli su ile müdahale edildi.

* Gazeteci Oktay Candemir protestoları görüntülemek isterken polis tarafından telefonuna el konuldu, görüntüleri zorla silindi ve hakaretlere maruz kaldı.

* Beş gazeteci çeşitli noktalarda polis müdahalesini çektiği anda polisin saldırısına maruz kaldı

* KRT muhabiri Umut Taştan’a plastik mermi isabet etti.

* Rudaw kameramanı Muhammed Şakir’e gaz bombası isabet etti. 

* Colêmerg’deki protestolarda göstericilere karşı silah kullanan ve AKP Hakkari İl Başkanının yakınları olduğu iddia edilen kişileri görüntüleyen gazeteci Serkan Kaya ölümle tehdit edildi. Kaya, kendisini silahlı kovalayan ve ölümle tahdit eden kişilerden kurtulmak için bir binaya sığındı. Kaya’yı telefonla arayan kişiler, ‘çık dışarı, seni öldüreceğiz’ dedikleri öğrenildi.

* Êlih’de gece çıkan olaylarda Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirleri çekim yaptığı esnada üzerlerine kasıtlı olarak tazyikli su sıkıldı.

* Sêrt’te halkın demokratik tepkisine saldıran polis, NeHaber Ajansı muhabirlerini darp etti.”

Açıklama şöyle son buldu: “Bizzat gazetecileri koruyup kollaması gereken kolluk güçleri tarafından yapılmaktadır. Öncelikle dünden bu yana saldırıya uğrayan tüm gazeteci arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu vesileyle bir kez daha iktidara ve emrindeki kolluk kuvvetlerine sesleniyoruz; gazetecilere dönük saldırılara bir an önce son verin. Halkın haber alma hakkına yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyor ve kabul etmediğimizi belirtiyoruz. Yetkililerden sahada çalışan gazetecilerin can güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz. Aksi takdirde yaşanacak olumsuz gelişmelerden mevcut iktidar sorumlu olacaktır.”