Direnen Koç Üniversitesi işçilerine asker saldırısı

Koç Üniversitesi tarafından gasp edilen hakları için direnişe başlayan taşeron temizlik işçilerine askerler saldırdı. İşçiler ve öğrenciler gözaltına alındı.

Gasp edilen sosyal haklarını istedikleri için mobbinge maruz kalıp sürgün edilen Koç Üniversitesi taşeron temizlik işçilerinin üniversite önünde başlattığı direnişe Türk askeri saldırdı. İşçiler ve onlara destek veren öğrenciler saldırılarak gözaltına alınırken, basının görüntü alması engellenmeye çalışıldı.

Saldırı öncesi basın açıklaması yapan işçiler, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

“Hak talep etmek suç değildir, haklarımız için direniyoruz, kazanacağız” yazılı pankartın açıldığı eylemde, açıklamayı sürgün edilen 6 işçilerden biri olan Levent İşler okudu. Koç Üniversitesi alt işvereni olan Eurest Service taşeron temizlik firmasına bağlı çalışan temizlik işçileri olduklarını belirten İşler, özellikle salgınla birlikte baskı, mobbing ve iş yükünün arttığını, 2021-2022 dönemi boyunca bu sorunlara karşı defalarca dilekçe verdiklerini ancak hiçbir cevap alamadıklarını anlattı.

Ekonomik krizin derinleşmesi nedeniyle geçinemediklerini ve 19 Nisan’da sosyal haklarını almak için imza topladıklarını anlatan İşler, “Bayram ikramiyesi ve gıda desteği için 103 imza topladık ve dilekçelerimizi teslim ettik. Bu dilekçelere geri dönüş verilmedi ve 2 bayram geçti, sosyal haklarımızı hâlâ alamadık. Dilekçelerimizi Koç Üniversitesi genel sekreterliğine verdik. Bize dediler ki 'bu suçtur, taşeron firmaya vermeniz gerekiyor.' Hayır, biz neyin suç, neyin hakkımız olduğunu biliyoruz. Üst işveren olarak Koç Üniversitesi de bize haklarımızı vermeye ve bizimle görüşmeye yükümlüdür. Fakat Koç Üniversitesi işçilere hakkını vermek yerine haklarını arayan işçiyi okuldan göndermeyi seçti” diye konuştu.

'DİRENİŞİ BİRLİKTE YÜRÜTELİM'

Yasal hakkını kullanıp dilekçe verdikleri için tehditlerle, rotasyonla, mobbingle yıldırılmaya çalışıldıklarına dikkat çeken İşler, 1 Temmuz mesai bitiminde Eurest Müdürlüğü tarafından çağrılan hak mücadelesi yürüten 6 işçi olarak farklı farklı yerlere gönderildiklerine dikkat çekti.

İş çıkış saatinde hiçbir yetkiliye görüşmeden, nakil kağıtlarının ellerine verildiğini anlatan İşler, “Bizi resmen sürüyorlar. Biz bu rotasyonun yıldırma ve mobbing amaçlı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple bu sürgünü kabul etmiyoruz. Haklı taleplerimizin arkasındayız. Mücadele ederek kazanacağız. Yıllarca emek verdik buraya. Emeğimizin karşılığını almadan hiçbir yere gitmiyoruz, bize reva görülen bu muameleyi kabul etmiyoruz. Biz Koç Üniversitesi'nin bir bileşeniyiz. Hakkını arayanlar, emeğine ve hayatına sahip çıkanlarız. Birbirimizden güç alıyoruz, gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz” diye konuştu.

Haklarını alana mücadele etmeye kararlı olduklarını vurgulayan İşler, herkesi de dayanışmaya ve direnişi beraber büyütmeye çağırdı.

Açıklamanın ardından bölgeye bakan Türk jandarmalar işçilere saldırdı. İşçiler ve onlara destek veren öğrencilerin darp edilerek gözaltına alınırken, basının çekim yapması engellenmeye çalışıldı.