Dokunulmazlık darbesi AB’yi endişelendirdi
Tayyip Erdoğan ve AKP’sinin dokunulmazlık darbesi mülteci anlaşması karşılığında vize serbestisi müzakerelerini sürdüren Avrupa Birliği (AB) ülkelerini de ‘endişelendiriyor’.
Tayyip Erdoğan ve AKP’sinin dokunulmazlık darbesi mülteci anlaşması karşılığında vize serbestisi müzakerelerini sürdüren Avrupa Birliği (AB) ülkelerini de ‘endişelendiriyor’.
Sol muhalif parlamenterler ise, hükümetlerin Türkiye’ye karşı sessizliğine isyan ediyor.
Brüksel’deki İçişleri Bakanları zirvesinde Türkiye’yi de ilgilendiren bir karar alınırken, vize muafiyetlerine ihtiyaç halinde ‘frene basılması’ konusunda uzlaşıldı. Bu durumda Türkiye’ye vize serbestisi tanınsa dahi, ileride askıya alınması kolaylaşacak.
Öte yandan Türkiye’yle işbirliğine yakın olan hükümetlerden de son dokunulmazlık darbesine karşı uyarılar geldi.
Avusturya Halk Partisi (ÖVP) üyesi İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla birlikte ülkesine gelecek Kürt mültecilerin sayısının artacağını savundu. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının şeklen kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sobotka, Türkiye’ye vize serbestisi verilmesinin başta Terörle Mücadele Yasası olmak üzere talep edilen kriterlere bağlı olduğunu yineledi.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise ‘endişelerini’ dile getirirken, Türkiye’yle olan ilişkilerin etkilenebileceğini söyledi. De Maiziere, “iç politikada bu denli bir gelişme (ikili) ilişkilerimize gölge düşürecektir” dedi.
ZİMMER: ERDOĞAN’IN SÜPER GÜÇ HAYALLERİNE ENGEL OLANLAR ‘TERÖRİZMLE’ SUÇLANIYOR
Türkiye’de bir yandan dokunulmazlık darbesi yapılırken diğer yandan da Avrupa ülkelerinin AKP’yle mülteciler üzerinden vize serbestisini müzakere etmesine Avrupa Parlamentosu’ndan sert tepki geldi.
AP Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu Grubu Eşbaşkanı Gabi Zimmer, Türkiye’nin bir sonraki adımının ‘Erdoğan’ın otokratik başkanlık sistemini kurmak’ olduğu uyarısında bulundu. HDP’nin 59 milletvekilinden 50’sinin dokunulmazlık dosyalarına dikkat çeken Zimmer, “Erdoğan’ın süper-güç hayallerine güçlük çıkardıkları için terörizmle suçlanıyorlar” diye konuştu.
Başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Avrupa Birliği (AB) yöneticilerini uyaran Gabi Zimmer, “AB devlet başkanları ve başbakanları nihayet uyanmalı ve kiminle ve de neyin karşılığında kirli AB-Türkiye mülteci anlaşmasını yaptıklarını kabul etmeli” diye konuştu.
AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms ise, Türkiye’nin giderek daha fazla demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden uzaklaştığını söyledi. Harms, Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dokunulmazlıklar konusundaki tavrıyla mülteci anlaşmasında iyi bir partner olamayacağını gösterdiğini vurguladı.