DTK, Şeyh Sait ve arkadaşlarını andı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 29 Haziran 1925’de dönemin Türk rejimi tarafından idam edilen Şeyh Sait ve arkadaşlarını andı.

Yazılı bir mesaj yayınlayan DTK, 29 Haziran’ın tarihi Kürt halkının hafızasında son derece önemli ve tarihi bir anlama sahip olduğuna vurgu yaptı.

DTK, “29 Haziran 1925 tarihi, Kürt halkının da tüm dünya halkları gibi bağımsızlık, özgürlük, demokrasi eşitlik ve adalet taleplerinin ve mücadelesinin darağaçlarında tasfiye ve imha edilmek istendiği bir tarihtir” dedi.

Açıklamada, 29 Haziran tarihinin Kürt halkının belleğinde her zaman “sömürgeciler açısından lanetli, Kürt halkı açısından da onurlu bir başkaldırı ve direniş tarihi olarak ilelebet yerini aldığı” kaydedildi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Kürt halkının önderlerinden Şeyh Sait ve dava arkadaşları 29 Haziran 1925 tarihinde “İstiklal Mahkemelerinin” Kürt halkının varlığını inkâr, imha ve soykırım politikalarını uygulamaya koymak amacıyla kurulun “İstiklal Mahkemeleri” tarafından idam edilerek şahadete kavuşmuşlardır.

Şeyh Sait ve dava arkadaşları dün olduğu gibi bugün de Kürt halkının önünü, ufkunu aydınlatan bir meşale gibi yol göstericiliklerini sürdürmektedirler. Kürt halkı ve tüm dünya insanlığı nezdinde özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelesinin öncüleri olarak yerlerini almışlardır.

Ancak onların şahsında savundukları davayı ve Kürt halkının kendisini “idam ” ettiğini düşünen“istiklal Mahkemesi” “yargıçları, savcıları” ve devlet aklı daha 29 Haziran 1925 tarihinde halklarımızın ve insanlığın belleğinde ve vicdanında mahkûm olmuşlardır.

Kürt halkı Şeyh Sait ve dava arkadaşlarının yaktığı özgürlük meşalesini asla yere düşürmeden bu günlere getirmeyi başarmıştır. Onların torunları, Bakur, Başur, Rojava ve Rojhılat’ta özgürlük yolunda büyük değerler ve kazanımlar yaratarak onlardan devraldıkları mirası korumuşlardır.

Ruhları şad olsun !...

Onların şahadete ulaşmalarının 94. yılında, halkımız dört parça Kürdistan’da Özgürlük mücadelesini zaferle taçlandırmanın eşiğindedir.

Şimdi, dört parça Kürdistan’da Şeyh Sait ve dava arkadaşlarının şahadetlerinin 94. Yılında onların davalarına bağlılığın bir gereği olarak Ulusal Birlik çalışmalarını yeni bir ruh kazandırarak başarıya ulaştırma zamanıdır.

Demokratik Toplum Kongresi olarak, Şeyh Sait ve dava arkadaşlarını minnettarlığımızla bir kez daha saygıyla anıyor, uğruna şehit oldukları davalarını başarıyla taçlandıracağımıza olan irademizi ve inancımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz.”