DTK Bekes ve Tigran'ı andı
DTK Bekes ve Tigran'ı andı
DTK Bekes ve Tigran'ı andı
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Şergo Bekes için başsağlığı mesajı yayınladı. Aram Tigran’ı da ölümünün 5’inci yıl dönümünde anan DTK Bekes için “O da her yurtsever Kürt gibi iktidarı sevmezdi. O iktidarın peşinden değil, o bütün Kürdistan’ın özgürlüğü peşindeydi” dedi.
“Kürdistan doğası aşığı, özgürlük sevdalısı, muazzam şair, devrimci ve yenilikçi, korkusuz, Şergo Bekes aramızdan ayrılıp hakkın rahmetine kavuşmuştur” denilen açıklamada, nasıl ki Cigerxwin 20’inci yüzyılın şairiyse Şergo Bekes’in de yirminci yüzyılın şairi olduğu belirtildi.
Bekes’in modern Kürt şiir ve edebiyatının oluşumunda büyük rol aldığı vurgulanan DTK açıklamasında, “O sadece şair değil; kahraman bir peşmerge, yurtsever bir şair’idi” dendi.
Bekes’in her ne kadar Kürtçe’nin Sorani lehçesinde yazsa bile dört parça Kürdistan’ın şairi ve Güney Kürdistan’ın Kültür Bakanı olduğu da belhirtilen DTK açıklamasına şöyle devam edildi: “Evet o da her yurtsever Kürt gibi iktidarı sevmezdi. O iktidarın peşinden değil, o bütün Kürdistan’ın özgürlüğü peşindeydi. Başkan Apo esir düştüğü zaman o Süleymaniye’de titreyip şöyle dedi; ‘siz Kürtlerin ruhunu esir tutamazsınız, siz Wan gölünü kurutamazsınız’ yüreği Süleymaniye’de , gözleri Amed’teydi.”
Kürdistan devriminin bir sesinin durduğu da kaydedilen açıklamada, “Evet Şergo gitti. Ama binlercesini arkasında bırakarak. Şergo’nun sesi ve nefesi her zaman Kürdistan ovalarında ve dağlarında yankılanacaktır. Şiirleri Kürdistan okullarında özgürlük manifestosu olarak okutulacaktır. Biz büyük şaire şükranlarımızı sunarız. Tanrıdan rahmet diler, ruhu şad olsun diyoruz” dendi.
ARAM TİGRAN İÇİN ANMA
Aram Tigran’ı da ölümünün 5’inci yılında anan DTK; “Bu münasebetle Kürdistan’ın kültürünü sesi ve awaziyla farklı kılan, değerli ozan ve şairimiz, Kürdistan’ın bülbülü Aram Tigran’ı beşinci ölüm yıl dönümünde saygı ve minnetle anıyoruz. Onların sanatlarını Kürdistan’ın özgürlük kültürüne yaşatacağımızın sözünü veriyor tekrardan saygı ve hürmetle anıyoruz” dendi.