Dünya basınında işgal saldırıları ve direniş

Dünya basını Türkiye’nin işgal saldırılarıyla bir yandan Kürtlerin uğradığı ihanete dikkat çekerken hem DAİŞ’in yeniden güçlenmesinin yaratacağı tehlikelere hem de Rusya gibi ülkelerin bundan önemli bir çıkar sağlamaya çalıştığına işaret ediliyor.

“KÜRTLERİN DOSTU YOK AMA DAĞLARI VAR”

BBC’de ‘Kürtlerin dostu yok ama dağları var’ başlığıyla yayınlanan haberde, işgal saldırıları nedeniyle sınır bölgelerinden kaçmak zorunda kalan sivillere yer verildi. Kanalın görüştüğü bir Şevinaz adlı bir film yapımcısı “Erdoğan büyük bir yalancıdır” sözleri paylaşılırken, asıl hedeflenenin Kürtleri ve diğer halkları yerlerinden etmek olduğuna dikkat çekti.

BBC’ye konuşan Cudi isimli bir YPG savaşçısı ise, Kürtlerin tarihinde birçok kez bugüne benzer ihanet ve terk edilmelerin olduğuna vurgu yaptı. İşgal saldırılarına karşı direneceklerini söyleyen Cudi, “Kürtlerin dostu yok ama dağları vardır” diye vurguladı.

RUSYA FAYDALANACAK; TÜRKİYE DAHA FAZLA İZOLE OLACAK

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde’da yer alan haberde, Rusya yönetiminin işgal saldırıları sayesinde Suriye’deki pozisyonunu güçlendirmeyi hedeflediğine dikkat çekildi. Gazetenin görüşlerine başvurduğu Rus Ortadoğu uzmanı Aleksandr Chumilin, “Mevcut durum Moskova’yı güçlendirecek” derken, Rusya’nın ‘başkalarının hatalarından kazanç elde etmeyi iyi bildiği savunuldu.

2013 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye saldırmama kararının Rusya’nın faydalandığı bir hata olduğunu söyleyen Şumulin, “Bugün de Washington geri çekilmiş ve zayıf bir konumda. Türkiye’ye gelince, giderek daha fazla izole bir pozisyonda bulacak kendisini” diye konuştu.

Le Monde haberinde ayrıca Kürtlerin Şam rejimine güvenmediği ancak Rusya’nın Kürtleri rejimle anlaşmaya zorlamayı hedeflediğine vurgu yapıldı.

ERDOĞAN MUHALEFET BLOKUNU DAĞITTI

Le Figaro’da Delphine Minoui imzalı haberde, Türkiye’de HDP dışındaki partilerin işgal saldırısına onay verdiğine dikkat çekildi. Bir uzmanın görüşlerine yer verilen haberde, Erdoğan’ın İstanbul seçimleriyle birlikte oluşan muhalefet blokunu kısa sürede dağıtmayı başardığına vurgu yapılırken, buna Ekrem İmamoğlu’nun işgali kutsayan mesajı örnek gösterildi.

Şehirlerde etkin savaşma kabiliyetine sahip Kürt savaşçıların özellikle şehir merkezlerinde Türk ordusuna ciddi kayıplar verdirebileceğine yer verilen haberde, savaş nedeniyle tekrar organize olacak DAİŞ çetelerinin saldırılarının olacağı belirtildi. Haberde, çetelerin de Türk ordusuna karşı Suriye’de veya Türkiye içine sızarak saldırılarını arttırabileceklerine dair görüşler paylaşıldı.

Haberde, Erdoğan rejiminin hiçbir şekilde eleştiriye izin vermediği ve ilk gün en az 2 gazetecinin tutuklandığı hatırlatılırken, Avrupa’ya yönelik açıktan mülteci şantajının Türkiye’de halktan hiçbir şekilde tepki görmediğine yer verildi.

SPIEGEL SİVİLLERE VE DAİŞ’İN GÜÇLENMESİ İHTİMALİNE DİKKAT ÇEKTİ

Almanya’nın haftalık dergilerinden Der Spiegel’in online servisindeki haberlerde ise, sivil ölümlerinin yanı sıra on binlerce sivilin işgal saldırılarından kaçtığına yer verildi. Spiegel, Gire Spi ve Serekani’den şimdiye kadar 60 bin civarında sivilin kaçtığı bilgisinin olduğuna dikkat çekti.

Haberde ayrıca QSD güçlerinin elindeki DAİŞ çetelerinin oluşan savaş ortamında kaçması riskinin ciddi endişe yarattığı ifade edildi.

HAARETZ: TRUMP ETNİK TEMİZLİĞİN SUÇ ORTAĞI

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’de Simon A. Waldmann imzalı yorumda da Trump’ın Kürtlere yönelik etnik temizlik planlarının suç ortağı olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye’nin planının esasını Kürtleri yerinden ederek ciddi bir yük oluşturan Arap mültecileri yerlerine yerleştirmek olduğuna değinen Waldmann, Andrew Bell-Fialkoff’un ‘etnik temizlik’ adlı 1993’teki makalesine gönderme yaptı. Waldmann, Bell-Fialkoff’un ‘istenmeyen bir halk grubunun’ yerinden edilerek, başka bir grubun yerleştirilmesinin etnik temizlik olduğunu yazdığını hatırlattı.

Waldmann, Donald Trump’ın Türkiye’nin saldırılarına karşı gibi görünen veya DAİŞ’in tümüyle yenildiği gibi sözlerle, Kürtler konusunda kirlenen ellerini yıkama amaçlı olduğunun altını çizdi.

İHANETE VURGU YAPILMIŞTI  

İşgal saldırılarının başladığı 9 Ekim’den sonraki ilk yayınlarda da ABD’nin Kuzey Suriye halklarını Erdoğan faşizminin saldırılarına terk ettiğine dikkat çekilmişti. Le Figaro gazetesi işgal tehdidini “Trump, Suriyeli Kürtleri Türk düşmanlarına bıraktı”, L’Humanité gazetesi, “Washington Suriyeli Kürtleri Erdoğan’a teslim ediyor” manşetini atmıştı. Liberation gazetesi ise “Trump ve Suriye Kürtleri kurban mı ediyor” başlığıyla çıktı ve “Beyaz Saray güçlerini çekeceğini açıkladı. Kürtlere ihanet edildi. DAİŞ’e karşı savaşıp kazanan Kürtler değil miydi?” diye sormuştu.