Ebola öldürmeye devam ediyor; tedavi bulunamıyor

Ebola öldürmeye devam ediyor; tedavi bulunamıyor

Mart ayından bu yana en az 6 bin 400 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan ebola virüsüne karşı aşı çalışmalarında henüz bir ilerleme sağlanamadı. Kanada’da hazırlanan iki ebola aşısının İsviçre’de devam eden testleri de, deneklerde görülen ağrılar nedeniyle iptal edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, ağırlıklı olarak Batı Afrika ülkeleri Liberya, Sierra Leone ve Gine’de yayılan eboladan şimdiye kadar 6 bin 388 kişi yaşamını yitirdi. Toplamda 17 bin 942 vaka tespit edilirken, vakaların üçte birinden fazlası ölümle sonuçlanmış oldu.

Ebola virüsü 7 bin 897 vaka ile en çok Sierra Leone’de görülürken, vakaların bin 768’i ölümle sonuçlandı. 7 bin 710 vakanın görüldüğü Liberya’da ise 3 bin 177 kişi yaşamını yitirdi. Liberya, eboladan en çok ölümlerin yaşandığı ülke durumunda.

Gine’de ise 2 bin 292 kişinin yakalandığı eboladan ölenlerin sayısı bin 428’e ulaşmış durumda. Gine’de virüse yakalananların yarısından fazlası yaşamını yitirirken, Liberya’da ölümlerin toplam vakalara oranı yüzde 41 civarında.

Sierra Leone’de ise her ne kadar ölümlerin toplam vakalara oranı yüzde 22 olsa da, tespit edilen yeni vaka sayısının yüksekliği korkutuyor. Bu da, önümüzdeki haftalardaki ölü sayısının artacağı anlamına geliyor.

İKİ AŞIYA YÖNELİK KLİNİK DENEYLER DURDURULDU

Öte yandan, ebolaya karşı yapılan tıbbi çalışmalardan henüz bir sonuç alınabilmiş değil. Geçtiğimiz aylarda Kanada geliştirilen ve deneme çalışmaları için İsviçre’ye gönderilen iki ebola aşısına yönelik testler durduruldu. HUG Aşı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, aşıların denendiği 59 kişiden dördünde ayak ve ellerdeki eklemlerde görülen ağrılar nedeniyle klinik deneylerin durdurulduğu kaydedildi.

Tümü gönüllü olan deneklerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilen açıklamada, Kasım ayında başlanan klinik deneylerin Ocak ayında yeniden başlatılacağı bilgisi verildi.

Kanada’da geliştirilen iki ebola aşısına Amerikan Merck ve NewLink şirketleri tarafından lisans alınmıştı. Ebolaya karşı İngiltere’de geliştirilen bir aşının daha klinik deney çalışmaları devam ediyor.

Ebola virüsü ilk kez 1976 yılında bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti olan Zaire’de görülmüş ve sonrasında belli aralıklarla birçok Afrika ülkesinde görülmüştü.

Bu yıl Batı Afrika’da ortaya çıkan ebola virüsü nedeniyle Liberya, Sierra Leone, Gine ve komşu ülkelere seyahat eden veya bu ülkelerden gelen kişilere havaalanlarında sıkı kontroller uygulanıyor.