Ege'deki cezaevlerinde hak ihlalleri

Ege TUHAYDER, Ege Bölgesi'ndeki cezaevlerinde hak ihalelerinin arttığına dikkat çekti.

Ege Tutuklu ve Hükümleri Aileleri İle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Ege Bölgesi'ndeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında düzenlenen toplantıya dernek yöneticileri katıldı.

AYAKTA SAYIM, HÜCRE CEZASI, TEDAVİ HAKKI İHLALİ...

Açıklamayı yapan derneğin Eşbaşkanı Ahmet Ertaş, "İzmir'de Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Mahmut Aktaş'ın sağlık durumu kötüye gidiyor. Ağır kalp hastası olan tutuklu Aktaş'ın arot çıkışında baloncuk var ve tehlikeli olduğu için ameliyat yapılmıyor. Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde ise jandarma tarafından siyasi tutuklulara ince arama yapılırken, tahrik ve provokasyon söylemlerinde bulunuluyor " dedi.
Manisa T Tipi Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsaklara ayakta sayımın dayatıldığını ifade eden Ertaş, şu bilgileri de verdi:
"İnfaz Hakimliği ayakta sayım alınmaz kararına rağmen idare sürekli 'Savcılığın talimatı var' diyor. Tutuklulara kitaplar verilmiyor. Şemsettin Erdem adlı siyasi tutuklu ise ayakta sayıma itiraz ettiği için 70 gün hücre cezası verildi. Bandırma 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde yeni atanan cezaevi müdürü tutuklulara kimlik dayatması yapıyor. Hasta tutukluların revire çıkmasına izin vermiyor. Tutuklular 10 kişilik odalarda 17 kişi kalıyor.  Bandırma 2 No’lu T Tipi Cezaevi'nde ise, sevkler uzun süre yapılmıyor. Mektuplar verilmiyor. Telefon hakkı ihlal ediliyor. Kantin fiyatları çok pahalı ve kalitesiz ürün satılıyor. İdareye verilen dilekçeler cevapsız kalıyor. Sağlık raporları çıktıları ücretsiz alınıyor. Cezaevindeki hak ihlalleri had safhaya ulaşmış durumda."