Eğitim Destek Evleri'nde Kürtçe eğitim fiilen başlatıldı

Eğitim Destek Evleri'nde Kürtçe eğitim fiilen başlatıldı

Diyarbakır Sur Belediyesi bünyesinde oluşturulan Mehmet Geren Eğitim Destek Evi'nde Kürtçe dersler başlatıldı. Fizik, Kimya, Felsefe ve Matematik derslerinin verileceği Destek Evi'nde ilk Kürtçe Felsefe dersini veren Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, "Bu yaptığımız yasalarda olmasa bile, tarihi bir adımdır" dedi. 

'Çok Dilli Belediyecilik' hizmeti sundukları için haklarında dava açılan ve belediye meclis üyeleri lağvedilen Sur Belediyesi, Mehmet Geren Eğitim Destek Evi'nde Kürtçe ders vermeye başladı. 

Eğitim Destek Evi'nde oluşturulan sınıflarda Eğitim-Sen ve Kürdi-Der'in desteğiyle ilk, orta ve lise düzeyindeki 150 öğrenciye Kürtçe dil dersinin yanısıra yine Kürtçe Fizik, Kimya, Felsefe ve Matematik dersleri verilmeye başlandı. Kendisi de eski bir Felsefe öğretmeni olduğu için bu derslere katılan Abdullah Demirbaş, öğrencilere Kürtçe felsefe dersi verdi. 

Anadilin bütün insanlığın hakkı olduğunu belirten başkan Demirbaş, bugün yasal olmamasına rağmen kendilerinin bu hakkı kullandığını söyledi. Demirbaş, şunları söyledi;"Türkiye Cumhuriyeti anayasasına ve yasasına aykırı da olsa anadilde eğitim hakkımızı bugün kullanıyoruz. Bu demokratik ve siyasi mücadelenin gerektirdiği bir yöntemdir. Aynı zamanda silahların susup demokratik siyasetin gelişeceği bir dönemde bizim bu yöntemimiz haklarımızı, kendimizi kazanma çabası olarak değerlendirilmeli. Kimse bize barışı tepside vermeyecek, özgürlüğümüzü tepside vermeyecek. Biz bu hakkımızı kullanarak kazanacağız. Dönüşeceğiz, dönüştüreceğiz. Kendimizi de geliştirip sistemde geliştireceğiz. İşte bugün bunun adımını atıyoruz. Tarihi bir adımdır. Herkes şunu bilsin Türkiye'de anadil bütün Türkiyeli halklarınındır aynı zamanda. Sadece Kürtlere istemiyoruz bu hakkı. Türkiye'de anadilden yoksun olan bütün herkes için istiyoruz. Süryani, Ermeni, Gürcü, Laz, Çerkez hangi halk varsa. Bu nedenle biz bu hakkın kullanımı için bir süreç başlatıyoruz. Herkesin kendi anadilinde eğitim hakkını alması bu ülkeyi güçlendirir, bütünleştirir. Ben bu devletin içinde kendimi gördükçe daha çok gelişir ve güçlenirim. Bu nedenle anadilin insanları böleceği fobisi doğru bir fobi değildir. Anadilde eğitim bu ülkeyi geliştirir ve güçlendirir. Artık Ortadoğu ve Türkiye'de demokrasinin ana teminatı anadilde eğitimdir. Böyle görülmeli ve bizde bunu başlattıyoruz. Bunun bedeli ne olursa olsun insanlar ölmesin yeter. Biz siyasetciler demokratik siyaseti yapacağız bu yöntemlerle yeterki insanlar ölmesin."

Başlattıkları anadilde eğitim derslerini artık devletin devam ettirmesi gerektiğini belirten Demirbaş, "Biz ana dilde eğitimi başlattık umarız hükümet devam ettirir.  Bizim yaptığımız Türkiye ve Ortadoğu'ya örnek olsun" dedi. Derslerle ilgili belirlenecek süre sonunda eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere başarı belgesi vereceklerini de kaydeden Demirbaş, "Bu belgenin tabiki belki yasal anlamda bir geçerliği olmayacak ama bizim ve toplum açısından geçerli olacak. Bunu çok net söylüyorum. Bizim zihinlerimizde bu belge geçerlidir. Çünkü bu belge Türkiye'nin tekçi zihniyetini parçalayan bir belge olacak. Bu nedenle gün olur umarız Türkiye Cumhuriyeti Devleti de yurttaşlarının bu hakkını kabul eder ve eğitimi de yerel yönetimlere verirler. Tıpkı avrupa ülkelerinde olduğu gibi. Anadilde eğitim Türkiye'yi bütünleştirir. Bu hakkı biz kendimiz kullandık, artık herkesinde kullanmasını isteyeceğiz" diye konuştu.