Eğitim-Sen'li öğretmenler: El açmayacağız, direneceğiz!

Eğitim-Sen'li öğretmenler, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle, açığa alınan meslektaşlarına sahip çıktı. Eğitimciler, "Öğretmenler yalvarmaz, öğretmenler el açmaz" mesajı vererek, mücadeleyi alanlarda sürdüreceklerini belirtti.

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü, on binlerce öğretmenin keyfi bir biçimde açığa alındığı ortamda karşılayan eğitimciler, İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde protestolar düzenledi. 

İstanbul İl Eğitim Müdürlüğü önünde de bir araya gelen KESK’e bağlı Eğitim-Sen üyeleri, açığa alınan öğretmenlerin derhal görevlerine iade edilmesini istedi. Polis ablukası altında  gerçekleşen eylemde, “Güçlü ve demokratik bir toplum için öğretmenlere değer ver, statülerini geliştir” yazılı pankartı ve “Öğretmenime dokunma”, “İş güvenceme, mesleğime dokunma”, “Barış savundum, savunacağım, bilimsel, ana dilde eğitimi savundum, savunacağım”, “Resen sürüldük” dövizleri taşındı. Eğitim-Sen  üyeleri, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Ne OHAL ne darbe; demokratik Türkiye”, “Eğitim hakkımız engellenemez” sloganlarını da attı.
Eğitimci ve Şair  Fakir Baykurt’un, “Öğretmenler yalvarmaz, öğretmenler el açmaz, öğretmenler ders verir” sözünün  hatırlatıldığı eylemde, açıklamayı Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özev okudu.

'12 EYLÜL'DE 3700, 15 TEMMUZ SONRASI 28 BİN...'

Özev, ülkede on binlerce öğretmenin sadece sendikalı olduğu ve demokratik haklarını kullandıkları için cezalandırılmak ve sindirilmek istendiğine dikkati çekti. 12 Eylül darbesi sonrasındaki süreçte dahi bu kadar yoğun ve  kapsamlı öğretmen kıyımının yaşanmadığını kaydeden Özev, 12 Eylül  darbesinde  3700 öğretmeni ihraç edilirken, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bu sayının 28  bin 163 ‘e vardığına işaret etti. 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması halinde yaşanacak ne varsa, AKP hükümeti tarafından hayata geçirildiğini söyleyen Özev, OHAL adı altında kamuda ve eğitimde yaşanan ihraç  ve açığa alınma uygulamalarıyla, 1 milyon öğrencinin eğitim hakkının hükümet-Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle engellendiğini belirtti.

MÜLAKAT SORUSU: REİS DENİNCE AKLINIZA KİM GELİYOR?

Özev,  yapılan mülakat sınavlarında yöneltilen soruların tam bir kara mizah örneği olduğunu vurgulayarak, "Reis denince aklınıza kim geliyor?”, “Oruç tutuyor musunuz?”, “ Yılbaşı kutlaması yapıyor musunuz?”, “ Gezi’ye katıldınız mı?” gibi soruların yöneltildiğini  aktardı. Özev, 'norm kadro uygulaması' adıyla sürgünlerin yaşandığını da dile getirdi.
Basın açıklamasında, tüm baskılara rağmen sendikal, örgütlü mücadelenin sürdürüleceği mesajı verildi.

Eylem, Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri üyelerinin, açığa alınan tüm öğretmenler görevlerine iade edilene kadar alanları terk etmeyeceklerini vurgulamasıyla sona erdi. 
 

...