Ehrenberg: Kürt tarafı samimiyetini yeterince gösterdi
Ehrenberg: Kürt tarafı samimiyetini yeterince gösterdi
Ehrenberg: Kürt tarafı samimiyetini yeterince gösterdi
KCK'nin önceki gün aldığı "Gerilla güçlerini Türkiye sınırları dışına çekme" kararının uluslararası alandaki yankıları sürüyor. Alman Federal Meclis üyesi FDP'li Hans-Werner Ehrenber, son kararla birlikte Kürt tarafının barış müzakerelerinde yetirince samimiyetini gösterdiğine dikkat çekti. " Dialog-Kreises" ise Alman hükümetine "Siz ne zaman barış sürecinde aktif olacaksınız?" sorusunu yöneltti.
Hükümetin küçük ortağı Hür Demokratlar Partisi (FDP)'li parlamenter ve aynı zamanda Federal Meclis'te Dışişleri Komisyonu üyesi olan Hans-Werner Ehrenber, KCK'nin önceki gün açıkladığı "geri çekilme" kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bunun sadece bölgenin normalleşmesine katkı sunmadığını, aynı zamanda Kürt tarafının da barış müzakerelerinde inandırıcılığını ve samimiyetini gösterdiğini söyleyen Ehrenberg'in açıklaması şöyle:
"Türkiye'nin Kürtlerin temsilcileriyle masaya oturup müzakere etme süreci gelmiştir. Bu durumda Alman tarafı ise yapıcı bir arabulucu olarak bu tarihi barış sürecinde rol almasını bilmeli. Geri çekilme barışçıl bir şekilde tamamlanmasının ardından Türk hükümeti bir sonraki adımları atmalı. Kürtlerin kültürel ve siyasi haklarının tanınması yetmez, aynı zamanda bu hakların pratiğe geçirilmesi için de çalışmalar yapılmalı."
"PKK'Yİ NE ZAMAN LİSTEDEN ÇIKACAK?"
Merkezi Köln'de bulunan hükümet dışı sivil toplum kuruluşu "Dialog-Kreises" da KCK'nin barış ve çözüm sürecinde tarihi bir karar aldığına dikkat çekerek Avrupa Birliği ve Almanya'ya çağrıda bulundu. Kuruluşun koordinatörü Prof. Dr. Andreas Buro ve genel müdür Memo Şahin tarafından yapılan çağrıda Alman hükümeti ve AB'ye "PKK'yi ne zaman terörist örgütler listenizden çıkartacaksınız, siz ne zaman barış sürecinde rol alacaksınız?" sorusu yöneltildi.
Alman hükümetinin barış ve çözüm sürecini desteklediğini gösterecek somut adımlar atması gerektiğine vurgu yapılan çağrıda devamla şu hususlara yer verildi: "Almanya PKK'ye yakın kurumların izlenmesine ve siyasi nedenlerden dolayı mültecileri Türkiye'ye gönderme son vermeli. Bu çağrıyı sadece hükümete değil, aynı zamanda bütün partilere de yapıyoruz."