'Ekonomi nasıl sorunsallaştı?'
Süleymaniye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ekseninde yapılan konferansın ikinci gününde kadın özgürlük sorunu ve ekonominin sorunsallaşması tartışıldı.
Süleymaniye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ekseninde yapılan konferansın ikinci gününde kadın özgürlük sorunu ve ekonominin sorunsallaşması tartışıldı.
İkinci günün ilk paneli “Kadın özgürlük sorunu” ikinci panel ise “Ekonominin sorunsallaşması” başlığı altında yapıldı.
Ortadoğu’da ekonomi politikası ile kadın ve ekonomi konularının ele alındığı oturumun moderatörlüğünü Hindistan Komünist Partisi’nden Sangaj Singbvi yaptı.
SİNGBVİ: YENİ BİR TOPLUM YARATMAMIZ GEREKİYOR
“Yeni bir toplum yaratmamız gerekiyor, fakat bu yeni toplum aynı zamanda yeni bir ekonomi üzerine inşa edilmeli” diyen Singbvi, erkek ve kadınlar arasında daha eşit rol paylaşacak bir ekonominin inşa edilebileceğini söyledi. Bu ekonominin eşit haklar üzerine inşa edilmiş bir ekonomi olabileceğini de belirten Singbvi, “Öyle ki bütün toplum birimleri içerisinde yer alabilir. Fakat bunun için tarihe bakmamız gerekiyor. Geçmiş yıllarda Ortadoğu’ya bakmamız gerekiyor. Ortadoğu’da bugün büyük bir problem kaynağı aynı zamanda, Ortadoğu ya da batı Asya dediğimiz birçok kaynağı, petrolü barındırıyor. Bu yüzden birçok savaş var burada” diye devam etti.
YASİN ALİ: EKONOMİ BİR SORUN DEĞİL, SORUN HALİNE GETİRİLDİ
Süleymaniye Üniversitesi öğretim görevlisi Yasin Ali de sunumunda Ortadoğu ve Kürdistan’da ekonominin tarihsel boyutları ve kapitalist güçlerin ekonomi üzerinden yürüttüğü tahakkümüne dikkat çekti. Ali ekonominin bir sorun olmadığını belirtirken, nasıl sorunsallaştığı üzerinde durdu.
Ekonomik gelişmenin merkezine kadın ve aileyi koyan Ali şöyle konuştu: “Ekonomik problemler, ya da problem haline gelen ekonomik konular, yaşamla ilgili en fazla insan bu konuda mücadele vermiştir. Doğa ve yaşam da bu esas üzerine kurulmuştur. Ekonomi problemi olarak adlandırılması da bu konuya yaklaşımı göstermektedir. İnsan eliyle yaratılmış bir problem olduğu için insan eliyle de çözülebilir.
Ekonomi konusu şimdi bir araç olarak kullanılıyor ve istismar ediliyor, neticede üstün bir sınıf ki bunların hiçbir emeği yok, emekçi sınıfı yönlendiriyor, sermayesi kapitalizmdir ve merkezde önemli ve uzman bir merkez, grup vardır. Bunlar meseleyi yönetiyorlar.”
Kapitalizmde ekonomi konusundaki fikirlerin bir üst sınıfın elinde olduğunu belirten Ali, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ekonomi konusundaki değerlendirmelerine de dikkat çekti. Kapitalist ekonomide insanlığa ait olan her şeye el konulduğunu ifade eden Ali, “Ekonomi kolektif bir iştir. Aileyi de ekonominin temel birimi olarak ele alabiliriz. Burada kadının rolü çok önemlidir” dedi.
Ekonomik gücü elinde bulunduran ve bir sermaye haline getiren devlet gerçeğine de değinen Ali, devlet içerisinde sürekli yolsuzlukların olduğuna dikkat çekti. İnsanların gerçek ekonomiden uzaklaştırıldığını da sözlerine ekleyen Ali şöyle konuştu: “Bununla ilgili farklı forumlar oluşturulmuş. Bu da toplumun çıkarları olarak adlandırılıyor. Toplum bilimciler insanları bu konuda yanlış yönlendiriliyor. Topluma bireycilik dayatılıyor.”
Ziraat ve hayvancılığın, tarımcılığın insanlığa hizmet ettiğini, ancak devletin buna el koyduğunu söyleyen Yasin Ali Kürdistan’da gelişen derebeyliğin de bu alanı gasp etmekle oluştuğunu belirtti.
Ortadoğu ve Kürdistan’ın silah pazarına dönüştürüldüğünü söyleyen Ali, Ortadoğu ve Kürdistan’ı işgali altında bulunduran büyük güçlerin, oluşturmuş oldukları sistemleri halka karşı kullandıklarını söyledi.
Amerika ve uluslararası alan bankalarının kendilerini güçlendirmek için çalıştıklarını, bütün piyasayı ele geçirmeye çalıştıklarını, askeri güçlerini de burada konumlandırarak bölgede siyasi olarak daha da güçlendirmeye çalıştığını belirtti.
Ali, “Ekonomik krizlerin yaratılması Amerika’nın piyasaya sürdüğü yüklü miktar parayla bağlantılıdır” dedi.
NECLA BAKIR: KOMÜNAL EKONOMİDE KADININ ROLÜ BELİRLEYİCİDİR
“Kadın ve ekonomi” başlığıyla sunum yapan KJA Ekonomi Komisyonu üyesi Necla Bakır, kavramsal olarak ekonominin kökenlerinden bahsetti. Bakır, kara dayalı ekonomiden komünal ekonomiye geçişin önemine vurgu yaparken, Kürt hareketinin demokratik özerklik projesinin ekolojik ve demokratik toplumu esas aldığını kaydetti.
“Komün ve kooperatifleri esas alıyoruz. Demokratik ulus ve demokratik modernite komün ekonomisi üzerinden yükselir” diyen Bakır, baştan itibaren ekonomide kadının rolünün belirleyici olduğunu söyledi. Bakır, bu nedenle komünal ekonomiye sahip çıkmak gerektiğini vurguladı.
Panelin tartışma bölümünde söz alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Sabahat Tuncel, Türkiye’de darbe girişiminden sonra belirsiz bir durum olduğunu söyleyerek konferansın CPT ve uluslararası kurumlara çağrı yapmasını, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunu yerinden izlemesi gerektiği belirtti.