Eksik: Tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmalı-YENİLENDİ

HDP vekili Habib Eksik, tecavüz suçu işleyenler ile insanlık suçu işleyenler hariç, koronavirüs salgını nedeniyle cezaevinde bulunan tüm siyasi tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Çin'in Wuhan kentinden dünyaya yayılan koronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı giderek artarken, Kürdistan ve Türkiye'de de vakalar hızla ilerliyor. Türkiye'deki vakaların açıklandığı ilk günden beri, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, demokratik kurum ile kuruluşlar ve sağlık örgütleri, tutsakların derhal tahliye edilmelerini talep ediyor. Özellikle yaşlı ve hasta tutsakların koşulsuz tahliyelerinin gerçekleşmesi noktası da kamuoyu baskısı giderek artıyor.

HDP Iğdır Milletvekili Dr Habib Eksik, tecavüz suçu işleyenler ile insanlık suçu işleyenler hariç, koronavirüs salgını nedeniyle cezaevinde bulunan tüm siyasi tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. AKP iktidarının bir an önce kapasitenin çok üstünde olan cezaevlerini boşaltması gerektiğini belirten Eksik, cezaevlerindeki koşulların hijyenik açıdan çok yetersiz olduğunu ve yeterli önlem alınmadığını vurguladı.

2. YARGI PAKETİ, TÜM TUTSAKLARI KAPSAMALIDIR

Bu kötü koşullarda tutsakların salgından korunmasının mümkün görünmediğini dile getiren Eksik, "Bu açıdan cezaevlerinde yaşam hakkı ihlali yaşanmaması için hükümeti duyarlı olmaya çağırıyoruz. 2. Yargı Paketi’yle tutsakların kapsamadığı belirtiliyor. Bu yargı paketi ile eşitlik ilkesi göz önünde bulundurularak kapsamlı bir şekilde tüm tutsaklar salıverilmelidir. Bu konuda TBMM gereken neyse yapmaya çalışıyoruz. Özellikle çocuk istismarında bulunanlar ile adam öldürenler hariç, 2. Yargı Paketi tüm tutuklu, hükümlü ve tutsakları kapsamalıdır" dedi.

Özellikle binlerce kişi sırf düşüncesinden dolayı cezaevlerinde bulunduğunu söyleyen Eksik, şöyle konuştu: "Bu tutukluların daha önce serbest olması gerekirken, AKP Hükümeti, bilinçli bir politika ile yıllardır, bu insanları cezaevlerinde tutuyor. Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan her ölüm AKP Hükümeti sorumlu olacaktır. Cezaevlerinde on binlerce siyasi tutsakla birlikte 300 bin üzerinde kapasitesinin çok üstünde kişi yatıyor. Bu kapsamda AKP Hükümetine şu çağrıyı yapıyoruz: Bu zor süreçte eşitlik ilkesi dahilinde başta siyasi tutsaklar olmak üzere cezaevleri boşatılmalıdır."