Elektronik sigara ölümlerinin nedeni ‘E vitamini asetatı’

ABD’de onlarca kişinin yaşamını yitirmesine yol açan elektronik sigaraların içerdikleri E vitamini asetatı nedeniyle ölümcül oldukları tezi kesinlik kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçtiğimiz aylarda 54 kişi, kullandıkları elektronik sigaraların akciğerlerinde yol açtığı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirmişti. Tüm dünyaya ‘sigarayı bırakmada alternatif’ olarak sunulan elektronik sigaraların yol açtığı drama ilişkin yayınlanan son bir araştırmada, ölümlerin nedenine netlik kazandırdı.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) uzmanlarınca hazırlanan ve New England Journal of Medicine’de yayınlanan araştırmada, yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğunun akciğerlerinde E vitamini asetatı olduğunun tespit edildiği duyuruldu. Araştırmaya göre, bunun yaşamını yitirenlerin yaşadığı nefes alma zorluğuyla bağlantısının olduğuna dikkat çekildi. Araştırmada, Kasım ayında yapılan ve benzeri sonuçlar çıkan bir araştırmanın sonuçlarının doğrulandığına işaret edildi.

ABD’de Haziran ayından itibaren solunum güçlüğü çeken 2 bin 500’ü aşkın kişinin ortak yönünün elektronik sigara kullanıcısı oldukları ortaya çıkmıştı. Bu kişilerden 54’ü hayatını yitirmişti.

Araştırmada incelenen 51 vakada akciğerlerinde sorun olan bireylerin 48’inde E vitamini asetatına rastlandı. Bu maddenin yasak olmasına rağmen yasadışı yollarla elektronik sigara kullanıcılarına satıldığı ortaya çıkmıştı.