Erdoğan İdlib Çanakkale'dir dedi ve ateşkes istedi!

Erdoğan, 5 Mart'ta Putin'le yapacağı görüşmeyi beklerken, yine Rusya hariç herkesi tehdit etti. Erdoğan, Putin'den "ateşkesin sağlanması" beklentisini yinelerken, "İdlib'in de Çanakkale kadar vatan toprağı" olduğu iddiasında bulunması dikkat çekti.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 5 Mart'ta Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yapacağı görüşmeyi beklerken, İdlib'ten Türk askerlerinin ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

İdlib’in doğusunda Suriye rejim güçleri ile Türk devleti ve çeteleri arasında çatışmaların devam ettiğini kaydeden SOHR, 4 Türk askerinin öldüğünü 7 askerin de yaralandığını bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye ordusunun İdlib’in El Tirinbe ve El Mestuma’daki Türk askerlerine ait noktaları bombalaması sonucu 4 Türk askerinin öldüğünü, 7 askerin de yaralandığını duyurdu.

ÇOK SAYIDA TÜRK ASKERİ ÖLDÜ

Yerel kaynaklar ise ölü asker sayının en az 9 olduğunu, ölü ve yaralı askerlerin Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını belirtmişti. Ancak Türk Savunma Bakanlığı, 2 askerin öldüğünü iddia etmişti.

'BİR TABUR ASKER GİTTİ'

Mezopotamya Ajansı ise ölü ve yaralıların getirildiği Reyhanlı Devlet Hastanesi bahçesinde bekleyen askerlerin kendi aralarında “Bir tabur asker gitti” dediğini aktardı.

RUSYA HAVADAN VURMAYA DEVAM EDİYOR

Diğer yandan Rusya'nın bölgede Türk devleti destekli çetelere yönelik hava bombardımanları devam ediyor. SOHR, Rus savaş uçaklarının dün İdlib’e bağlı Serakib, Biniş, Afis ve Sirmin kentleri ile Halep kırsalı ve Tukad beldesine 81 hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

RUS POLİSİ SERAQIB'TAN ÇEKİLDİ

SOHR, İdlib'in Seraqîb kasabasının alınmasından sonra kente konuşlandırılan Rus askeri polislerinin kentten çekildiğini açıkladı. Çekilmenin, işgalci Türk devletinin destek verdiği çetelerin Suriye rejim güçlerine yönelik yoğun saldırıları sonucu gerçekleştiği belirtildi.

RUSYA: TÜRKİYE ULUSLARASI ANLAŞMALARI İHLAL EDİYOR

Rusya ise Suriye'deki askeri üsleri "Hmeymim'in bulunduğu bölgelerin her gün topçu atışı altında olduğununu belirterek, Türkiye'nin uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye'nin İdlib'e "mekanize birlikler oluşturmaya yetecek kadar asker yığdığını", bunun da uluslararası hukukun ihlâli olduğunu ifade etti.

KİMYASAL İDDİASI

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Heyet Tahrir el-Şam çetelerinin İdlib'in Serakib kasabasında kimyasal silah kullanma girişiminde bulunduğunu iddia etti.

ROJAVA VE BAŞÛR'U İŞGAL MESAJI

Bugün partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan ise kendi beka sorununu "Türkiye'nin beka sorunu" gibi göstererek, Rojava ve Güney Kürdistan'ı işgal mesajlarını yineledi.

Erdoğan, "İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Erzurum ve Şanlıurfa'nın savunmasının; Afrin, İdlib, Münbiç, Cerablus, Aynel Arab, Telabyad, Resulayn, Kamışlı, Kuzey Irak hatta Libya'da başladığını Türk milleti biliyor ve verilen mücadeleye sahip çıkıyor" dedi.

ERDOĞAN, PUTİN HARİÇ HERKESİ TEHDİT ETTİ!

Grup toplantısında CHP, Avrupa, Suriye yönetimi ve Kürtler başta olmak üzere herkese tehditler savuran Erdoğan'ın Rusya'ya ilişkin tek bir söz sarf etmemesi dikkat çekerken, bu konuyu ise gazetecilerin sorularında yanıtladı.

ERDOĞAN'IN ATEŞKES UMUDU

Erdoğan, "Ziyaret öncesi Rusya'dan Türkiye'ye yeni bir teklif var mı?" sorusuna Erdoğan, "Şu anda teklif filan olmaz derken, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin "Mühimmat vermek istiyoruz" açıklamasına ilişkin soruya da "Ben, Sayın Trump'a bu tür taleplerimizi ilettim" dedi.

ERDOĞAN: İDLİB DE ÇANAKKALE KADAR VATAN TOPRAĞI

"Kılıçdaroğlu İdlib'in de Çanakkale kadar vatan toprağı olduğunu bilmiyor mu?" diye soran Erdoğan, Rusya ziyaretinden beklentisini ise "ateşkesin sağlanması" olarak açıkladı.

AKAR'IN AMACI ÇÖZÜM AMA SAVAŞIYOR!

Ziyaret öncesi bir açıklama da Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi. Akar, Erdoğan ile Putin'in yarın gerçekleştireceği görüşmeye dair "Bizim amacımız çözümdür, barışçıl yöntemler, siyasi çözümlerdir" dedi.