Ereğli Cezaevi'nde tecrit de açlık grevi de sürüyor

Ağır tecrit koşullarına karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin sürdüğü Ereğli Cezaevi’nde tecrit derinleştirildi.

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde hak ihlalleri ve ağır tecrit koşullarına karşı 4 Ekim’de başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 16 Kasım’da süresiz-dönüşümsüz olarak devam ediyor. Ağır hak ihlalleriyle gündeme gelen cezaevine, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) üyesi avukatlar tarafından 11 Kasım'da ziyaret düzenlendi.

TECRİT, PSİKOLOJİK İŞKENCE, ENGELLEMELER

Tutsakları ziyaret eden insan hakları ve hukuk örgütü temsilcileri, tutsaklar Faik Budak, Fatih Baran ve Remzi Akyürek’in ağır tecrit koşullarına karşı açlık grevini 16 Kasım'da süresiz-dönüşümsüz olarak sürdürdüğünü aktardı. STÖ temsilcileri, tutsakların cezaevi koşullarına dair anlatımlarını şöyle aktardı:
“23 saat boyunca hiçbir insanı göremiyoruz. Bu artık psikolojik şiddet şeklini aldı. Odalarda tek göz bir pencere var ve pencerenin tamamı demir parmaklıklarla kapalı, gökyüzünü dahi duvarlardan ve tellerden dolayı göremiyoruz. Çamaşırlarımızı kendi odamızda leğende yıkıyoruz ve çamaşırlarımızı kaldığımız hücrede kurutuyoruz ancak elbiseler günlerce kurumuyor. Kısıtlı elbise hakkımız olması sebebiyle günlerce kirli elbiselerini giymek zorunda kalıyoruz. Çamaşırlarımızı odamızda kurutma için akciğerlerimizde rahatsızlık oluşmaya başladı. Odalarımızda ketıl, TV ve radyo yok. Gazete, dergi, kitap vb. yayınlardan da faydalanamıyoruz. Sıcak ve soğuk su miktarının günlük olarak kotalı olduğu için su miktarının temizlik yapılacağı zaman yetmiyor. Bazı infaz koruma memurları tarafından sürekli taciz ediliyoruz, diğer tutuklularla selamlaşmalarımıza dahi izin verilmiyor.”

İNFAZ YAKMALAR

Tutsak Cengiz Akkaya, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, verilen 6 yıl hapis cezasının bitmesine rağmen tahliye edilmediğini belirterek, şunları söyledi: “İçerde bir ağır hükümlü gibi ağır tecrit altında tutuluyorum. Cumhurbaşkanına hakaretten infazım yakıldı. Bunun gibi bir sürü arkadaşlarımız var. Hem bizim sayımızın fazla olmasından dolayı 3 kişilik odalara alınmadığımızı hem de insanların cezası bitmesine rağmen infaz yakma nedeniyle tekli hücrelerde tutuluyor. Buradaki şartlar gerçekten çok zor, o yüzden arkadaşlarımız süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladılar. Bu ağır tecrit koşullarına karşı önümüzdeki günlerde de bizler bu süresiz-dönüşümsüz açlık grevine katılacağız. Biz bu ağır tecrit koşulların bitmesine kadar mücadelemize devam edeceğiz.”