Erîma'da işgale karşı yoğun trafik

Türk devletinin işgal tehditleri sonrası Moskova-Şam ve Kuzey Suriye hattında başlayan yoğun diplomasi trafiği sonrası Suriye ve Rus güçleri dün Bab'ın Erîma kasabasına güç göndererek, bölgenin özsavunma güçleri ile ortak hareket etmeye başladı. 

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal tehditleri ve ABD'nin bu tehditlerle eş zamanlı olarak Suriye'den çekilme kararı alması sonrası bölgede yoğun bir siyasi, askeri ve diplomasi trafiği başladı.

Son üç yıldır ABD'ye "Suriye'den çık" diyen ve ABD'nin "çekilme" kararı sonrası da "çekilmeyin, birlikte çalışalım" diyen Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gün geçtikçe Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik tehditlerinin dozajını arttırıyor.

İşgal tehditlerinin yoğunlaştığı bölgelerden biri olan Bab'ın Erîma kasabası ile Minbic sınır hattına çok sayıda çete sevk eden Türk devleti, bugün Moskova'da yapacağı görüşmelerde işgal için Rusya ile pazarlık masasına oturacak.

YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi de uzun bir zamandır, Suriye rejimi, Rusya ve bölge ve Avrupa ülkeleri ile yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyordu.

Türk devletinin Bab'ın Erîma kasabası sınır hattına yoğun askeri sevkiyatı sonrası dün Suriye rejim güçleri ve Rusya da Erîma'da denetimlerinde bulunan köylere askeri sevkiyat yapmıştı.

Suriye rejim-Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi ve Rusya arasında yapılan görüşmeler sonrası Suriye rejim güçleri dün Minbic Askeri Meclisi ile koordineli olarak Erîma kasabasına askeri güç gönderdi.

ERÎMA'DA RUSYA, SURİYE VE EL EKRAD BAYRAĞI

Bab Askeri Meclisi, Minbic Askeri Meclisi ve Cephet El Ekrad'ın bulunduğu Erîma'ya gelen rejim güçleri de bölgenin özsavunma güçleri ile birlikte ortak sınır güvenliğini sağlıyor. Tehditler sonrası bölgede özsavunma güçleri ile rejimin yanı sıra Rusya'nın da bayrağı dalgalanıyor.

Rejim ile bölgenin özsavunma güçleri arasında Türk devletinin işgaline karşı geliştirilen ortaklığın geleceği ve yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı ise Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi, Rusya ve Suriye hükümeti arasında diplomatik görüşmelere bağlı.

HALKLAR ÖRGÜTLÜLÜKLERİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Öte yandan bölgenin Kürt, Arap, Türkmen ve diğer halk ile inançları da Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının işgal ve talan saldırıları karşısında bir yandan özsavunmaları ve örgütlenmelerini güçlendirirken, diğer yandan da günlük yaşamlarına devam ediyor.

ABD DEVRİYEYE ÇIKTI

Bu arada ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçlerinin de önceki gün ve dün Minbic'te devriye turlarına çıkması dikkat çekti. ABD zırhlıları daha önce Cerablus ile Minbic arasında sınır olarak belirlenen Sacur suyu civarında devriyeye çıkarken, önceki gece Minbic merkezde devriyeye çıktı.

TÜRKİYE POZİSYON BELİRLEMEYE ÇALIŞIYOR

Son iki yıldır sık sık ABD'ye "Suriye'den çık" diyen ve ABD'nin almış olduğu "çekilme" kararının ardından iki gün bekledikten sonra "çekilmek için acele etmeyin" diyen Türk devleti ise şimdi pozisyonunu belirleme arayışında.

Olası bir işgal saldırısı için Rusya'nın hava sahasını açmasına muhtaç olan Türk devletinden bir heyet yarın Moskova'ya giderek görüşmeler gerçekleştirecek.

ÇANTADA ÎDLÎB Mİ VAR?

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın'dan oluşan heyetin bu sefer Rusya'ya hangi vaatlerle gideceği ise merak konusu.

Daha önce Rusya ile "Halep'e karşılık Bab" ve "Doğu Guta'ya karşılık Efrîn" işgali pazarlıkları yapan Türk devletinin bu sefer çantasında Îdlib olabileceği belirtiliyor.

BİR MOSKOVA'YA BİR WASHINGTON'A

Öte yandan ABD'nin "çekilme" kararı ve Rusya'dan alınması planlanan "S-400'lerden vazgeçilmesi karşılığında Patriot füze savunma sisteminin Türkiye'ye verileceği" açıklamaları sonrası dümeni ABD'den yana kıran Türk heyeti, 8 Ocak'ta da Washington'ı görüşmeler yapacak.