Ermenistan ve Azerbaycan arasında yeni bir savaş başladı

Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ'da yeni bir savaş başladı. Ermenistan, seferberlik ve sıkıyönetim ilan etti.

Ermenistan'ın desteklediği Dağlık Karabağ'da çatışmalar başladı. Azerbaycan ordusu bölgeye yönelik kapsamlı bir operasyon başlattı ve Dağlık Karabağ'ın başkentini de bombaladı. Başkent sakinleri sığınaklara çekildi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiniyan, Facebook üzerinde yaptığı açıklamada "Ermenistan'da sıkıyönetim ve seferberlik ilan edildi. Tüm personeli askeri karakollara başvurmaya çağırıyorum" dedi.

başbakan ayrıca halkı "kutsal vatanı savunmaya hazır olmaya" davet ederken, "Kararlı bir şekilde devletimizi, ordumuzu savunun (...) ve yeneceğiz" diye ekledi.

Sabah erken saatlerde Dağlık Karabağ Başkanlığı sıkıyönetim ve 18 yaş üzerindekiler için seferberlik ilan etti.

İşgalci Türk devletinin desteğindeki Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de televizyonda "zafer" sözü vererek, "Davamız adildir ve yeneceğiz" dedi.

Dağlık Karabağ'daki çatışmalar da hem siviller hem de askerler arasında ölümler yaşandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, "Siviller ve askerler arasında ölü ve yaralıların olduğu bildirildi" dedi.

Dağlık Karabağ yetkilileri de bölgedeki siviller arasında kayıpların olduğu bilgisini paylaştı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili bölgede bir kadın ve bir çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamaya göre iki Azerbaycan helikopteri de düşürüldü. Azerbaycan ise sadece bir helikopterin düştüğünü kabul etti.

Her iki ülke arasındaki çatışmalarda "hakem" rolü oynayan Rusya, çatışmaların derhal durmasını istedi. Çatışmaları provoke eden açıklamaları ve Azerbaycan'a çete grupları göndererek dikkat çeken Türkiye de "hakem" rolü oynamaya çalışıyor. 

1990'LI YILLARDAN BERİ SÜREN ÇATIŞMA

Ermenistan ve Azerbaycan, 1990’lı yılların başından bu yana, Ermeni çoğunluklu Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için çatışma halinde. Bu bölge, 1991 yılında Ermenistan’ın desteği ile tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. Azerbaycan ile çıkan savaşta 30 bin dolayında kişi hayatını kaybetti ve bu savaş 1994’te ateşkesle sonuçlandı.

TÜRK DEVLETİ YÜZLERCE ÇETE MENSUBUNU GÖNDERDİ

Son çatışmalar Türk devletinin Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a çok sayıda çete mensubunu göndermesi ardından geldi. En son 22 Eylül sabahı işgal altındaki Efrin'den 50 çete mensubu Azerbaycan'a gönderilmiş, başka gruplar da gönderilmek üzere harekete geçirilmişti. Yerel kaynaklar şimdiye kadar yüzlerce çete mensubunun Azerbaycan'a gönderildiğini bildiriyor. 1915-1916 arasında 1,5 milyon Ermeni, dönemin Türk yönetimi tarafından soykırımdan geçirilmişti. Türk devleti halen de soykırımı inkar etmeye devam ediyor.