Eşbaşkanlardan Aydeniz için çağrı: Bu darbeden vazgeçin!

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile bileşen partilerin kadın eşbaşkanları DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde verilen karara ilişkin HDP İstanbul İl Örgütünde basın toplantısı düzenledi.

BULDAN: BU DARBEDEN VAZGEÇİN

Basın toplantısında konuşan Pervin Buldan, “Yarın TBMM’de Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu partimizin bileşenlerinden DBP'nin Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığına dair toplanacak. Elbette Karma Komisyondan çıkacak sonucu tahmin edebiliyoruz” dedi.

“Yarın yapılacak toplantı da demokratik siyasete yönelik bir darbe niteliğinde olacaktır” diye ekleyen Buldan,  “Dolayısıyla Meclis’in iradesine, halkların iradesine, Diyarbakır halkının iradesine vurulacak olan bu darbeyi kabul etmediğimizi, kabul etmeyeceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Devlet yetkilileri ve güçlerinin işlediği ağır suçlara rağmen “dokunulmazlıktan” faydalandıkları tepkisinde bulunan Buldan, Roboski katliamı, çok sayıda kişiyi katleden polisler ve yolsuzlukları hatırlattı.

Buldan, yarın toplanacak olan komisyona şu çağrıda bulundu: “Bu darbeden vazgeçin, parlamentonun iradesine saygı duyun, halkların iradesine saygı duyun. Diyarbakır halkının seçmiş olduğu bir milletvekili olan Saliha Aydeniz’in iradesine saygı duyun.” 

YÜCE: ONLAR GİDECEK BİZ KALACAĞIZ

SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, “Bugüne kadar gördük ki AKP’nin bu saldırıları asla başarılı olmadı. Onlarca vekil arkadaşımız cezaevinde olmasına rağmen, yüzlerce binlerce yoldaşımız tutuklu olmasına rağmen asla demokrasi mücadelesinden, halkların kardeşliği, barış ve emek mücadelesinden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“TBMM’deki bütün vekilleri bu darbeye karşı durmaya” çağıran Yüce şunları belirtti:

“AKP ve MHP’ye derhal bu politikalarından vazgeçmesini söylüyoruz. Seçimlere giderken bu baskılar artacaktır. Ama onlar gidecek biz kalacağız. Kadınlar, gençler; eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesi yürütenler bu ülkede kalacak. Onlar tarihin çöplüğüne gitmiş olacaktır.”

KARAHALI: FAŞİZMİN OLDUĞU HER YERDE DİRENİŞ HAKTIR

SODAP Eş Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı şunları ifade etti: “Ne verilmiş tezkereler ne sınır ötesi tezkereler bu mücadelenin önünü kesmez. Faşizmin olduğu her yerde direniş haktır. Halkların geleceğinin kurulması için el ele vermeye, mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz. Komisyona bir kez daha çağrı yapıyoruz; demokrasinin, halkın iradesinin önünde duramazsınız. Bu mücadele her koşulda büyüyecek. Biz bu mücadelenin neferleri olarak, her alanda bunun taşıyıcısı olarak bunu yükseltmeye devam edeceğiz.”

GÜMÜŞTAŞ: REJİM BAŞKA BİR SALDIRI ÖRGÜTLÜYOR

ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş: “Şu anda rejim Saliha Aydeniz vekilimiz şahsında başka bir saldırı örgütlüyor. Başka bir yok sayma, başka bir siyasi kırım saldırısı örgütlemeye çalışıyor. Bu tabloyu biliyoruz. HDP ve milletvekilleri bu saldırganlık karşısında yıllardır mücadele ediyor. Onun bileşen partileri olan bizler de bu saldırganlık karşısında yıllardır mücadele diyoruz. AKP-MHP faşizmine karşı bugün daha geniş bir mücadele gücünü büyütüyoruz.

(…) Bugün Saliha Aydeniz vekilimizi, onun Meclis’teki varlığını, onun Kürt halkının siyasi bir iradesi ve halklarımızın seçilmiş iradesi olarak parlamentodaki varlığını hep birlikte savunmak zorundayız.” 

ÇUBUK: YENEMEYECEKSİNİZ

Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk:  “Bugün hiçbir yerde zafer kazanamayan AKP-MHP faşizmi sokaktan gelen, halkın içerisinden gelen HDP ve bileşenlerinin hiçbir eşbaşkanı ve sözcüsünün vekilliğini düşürerek yenemeyecektir. Saliha yoldaşla kız kardeşleri olarak yan yana mücadele edeceğiz. Meşru olmayan bir süreç yürütülüyor ve bu meşru olmayan süreci sandıkla değil mücadelemizle sonlandıracağız. Daha iyi bir yaşam hayali kuran herkes için yarın bir milat olacaktır. Faşizmin mücadele tarihimize düştüğü notlardan biri olacaktır. Kürt kadınların ve halkının sözcüsü olan Saliha Aydeniz’i yenemeyeceksiniz.”

ERDEM: SALİHA AYDENİZ İRADEMİZDİR

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ayşe Erdem: “Yarın karma komisyonda alınacak kararın sonucunu bugünden biliyoruz. Daha önce gördük örneklerini ama bugünden söyleyelim bu kararı tanımayacağımızı. Saliha Aydeniz’in yanında olduğumuzu ifade etmek isterim. Saliha Aydeniz demokrasi ve barış mücadelesi veren bir kadındır. Aydeniz hakkında verilen bu karar AKP ve MHP iktidarının karanlık yüzünü bir kez daha göstermiştir. Bu kadınların seçme seçilme hakkına, siyaset yapma haklarına, söz söylemelerine tahammül edemeyen bir iktidarın kararıdır. Bunu daha önce gördük, bir kez daha aynı şeyin olmaması için çağrı yapıyoruz. Saliha Aydeniz irademizdir.”