ESP: Kanal İstanbul değil, Talan İstanbul

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), AKP-MHP faşist iktidar blokunun dayattığı Kanal İstanbul projesinin bir “yıkım projesi” olduğunu belirterek, vazgeçilmesini istedi.

ESP, “Kanal İstanbul değil, Talan İstanbul” başlıklı açıklamasında, “AKP-MHP faşist bloku ranta doymuyor” dedi ve şu soruları yöneltti: “Ekonomik, politik, askeri ve ekolojik yıkımdan başka bir şey getirmeyecek olan Kanal İstanbul projesi kimin çıkarına yapılmak isteniyor? Büyük sermaye sahibi patronların mı, yoksa ezilen emekçi halkların mı?

Açıklamada, “İnsan onuruna yakışır şekilde yaşamak isteyen emekçilere kaynak bulunamazken Kanal İstanbul projesine 75 milyar TL kaynak bulunabiliyor. Üstelik bu para yine emekçilerin cebinden çıkacak” tepkisi yer aldı.

Kanal İstanbul projesinin en büyük destekçilerinin “işbirlikçi patronların emperyalist ortakları” olduğunu belirten ESP, “Bu proje Karadeniz’de sınırsız askeri güç bulundurmak isteyen emperyalist ABD ve NATO’nun çıkarlarını savunuyor. Bu projeyle, 1936’da yapılan Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerinin boğazlardan geçişini ve Karadeniz’de 21 günden fazla kalmasını yasaklayan Montrö Boğazlar Anlaşması rafa kaldırılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

“Kanal İstanbul projesi ekolojik yıkım projesidir” diyen ESP, şunları belirtti:

“Bu projeyle tarih boyunca insanların yerleşim alanlarından biri olan alanlar, Hasankeyf’te olduğu gibi insanlığın ortak hafızası silinecek. Bu projeyle 44 familyaya ait 124 kuş türü ve sayısız canlı tehdit altında.

Hali hazırda 3. Havalimanının yapılmasıyla İstanbul’un 13 milyon ağaç kesilerek kuzey ormanları talan edilmişti. Üstelik Kanal İstanbul’un, 3. Havalimanını işlevsiz bırakacağını açıklayan rapor her nedense 2 hafta sonra geri çekildi!

Bu projeyle İstanbul’un su havzaları yok edilecek. Küçükçekmece gölü ve Sazlıdere Barajı yok olacak. Bu proje, 3 aktif fay hattının üzerine kurulmak isteniyor. Sadece doğanın talanı değil insan yaşamı da tehlike altında. Tarım alanları yok edilerek insanlar göçe zorlanarak yerinden yurdundan edilecek.

Kanal İstanbul projesi yıkım projesidir. Emekçilerin değil, sermaye sahiplerinin ve emperyalistlerin çıkarlarını savunan bir projedir. Yatırım patronalara değil, emekçilere yapılsın. Kaynaklar İstanbul halkının işsizlik, deprem ve ulaşım gibi temel sorunların çözümüne ayrılsın. Kanal İstanbul projesinden vazgeçilsin.”