Eurvision’da kölelik sözleşmesi

Eurvision’da kölelik sözleşmesi

İsveç’in Malmö şehri önümüzdeki ay yapılacak olan Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yarı finali 14 ve 16 Mayıs, finali 18 Mayıs’ta yapılacak Eurovisyon Şarı Yarışması sırasında şehri 100 bin kişinin ziyaret etmesi, 125 milyon kişinin de yarışmayı televizyon ekranlarından izlemesi bekleniyor.

Yarışmayı izlemek için şu ana kadar 1700 gazeteci başvuruda bulundu. Politikacılar Eurovision dolayısıyla ilin reklamını, şirket, restoran ve otel sahipleri daha fazla para kazanabilmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Yarışmalar sırasında sanatçılar ve gazeteciler için Fotbolcu Zlatan İbrahimoviç turları düzenlenecek. Eurovisyonun yarım milyar PR değeri olduğu tahminleri yapılıyor.

Ancak arenada çalışanlar açısından durum hiç de iç açıcı değil. Malmö  İl Genel  Meclisi yarışmanın yapılacağı arenanın inşasını ve yarışma sırasında sahnenin düzenlenmesi görevi için değişik teşeron firmaları görevlendirdi. İsveç  Devlet Televizyonu (Svt) de sahnenin kurulması ve düzenlenmesi görevini  ”Stagefright” adlı personel kiralama şirketine verdi.

Şirket işe alacağı personele 20 gün aralıksız izin almadan çalışmalarını şart koştu. Günde aralıksız 12 saat çalışan görevlilere günde 850 kron ödenecek. Sahne düzenlemesinde uzun yıllar çalışan Karin Holmegaard ”Bizden tam bir kölelik sözleşmesine imza atmamızı istediler. Ben ve pek çok kişi çalışma koşullarını duyunca toplantıyı terketti” diyor.

Çalışmayı kabul edenler de işşiz oldukları ve  başka seçenekleri bulunmadığı için sözleşmeye imza atmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Çalışanlardan çoğunluğu işten atılma korkusuyla basına açıklama yapmaktan çekinirken Kicki Granath kazalara karşı koruyucu elbise ve aletler verilmeden çalıştırıldıklarını belirttikten sonra, ”Bizlere 18. yüzyılın koşulları dayatılıyor. Buna karşı çıkmadığımız takdirde uygulamanın başka işyerlerine yaygınlaştırılma riski var” diyerek iş kazalarının olabileceği uyarısında bulunuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka işçi de işverenin kendilerini işe alırken 3 hafta aralıksız çalışmalarını şart koştuğunu ve bunu kabul etmeyenlerin işe alınmadığını belirterek uygulamanın yasalara aykırı olduğunu söylüyor.

Svt’nin Eurovisyon’dan sorumlu Şefi Johan Berhagen iş verdikleri taşeron firmaların yasa ve sözleşmelere uymalarını talep ettiklerini söylerken, Stagefright Firmasının Genel Müdürü Mikael Jakobsson işçilerin çalışma koşullarını yanlış yorumlandığını, çalışma saatleri ve ücretlerin mevcut yasalara uygun olduğunu iddia ediyor.