Fatih’te açlık grevlerini sahiplenme eylemi

HDP Fatih İlçe Örgütü, açlık grevinde olan tutsakların taleplerine ses vermek amacıyla açıklama yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Fatih İlçe Örgütü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde süren tecridin kırılması ve cezaevlerindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevi eylemine destek amacıyla ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya ilçe yöneticileri, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, HDP Gençlik Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

“Tecrit insanlık suçudur, tecride son” pankartı açan kitle sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganı attı.

HDP’li Vekil Züleyha Gülüm, İmralı ile başlayan tecridin tüm cezaevlerine ve akabinde tüm Türkiye’ye yayıldığına dikkati çekerek, tecrit politikasının bir an önce son bulması için çağrı yaptı. Gülüm, hem uluslararası hem de Türkiye yasalarına göre tecridin suç olduğunu ifade ederek, “Hiçbir hukuku, yasayı, uluslararası sözleşmeyi takmayan bu hükümetin İmralı cezaevindeki tecridi ısrarla sürüyor " dedi. Cezaevlerinde uygulanan tecrit politikalarının tüm toplumu olumsuz etkilediğini dile getiren Gülüm, tutukluların buna karşı açlık grevine girdiklerini hatırlattı.

HDP İlçe Eşbaşkanı Seyran İpek de koronavirüs salgını sürecinde cezaevlerinde hak ihlallerinin had safhaya ulaştığına işaret ederek, salgının AKP-MHP iktidarı tarafından bir fırsat olarak değerlendirilerek, cezaevlerinin tümden tecride alındığını kaydetti. Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için cezaevlerinde açlık grevi eylemlerinin başlatıldığını söyleyen İpek, 100 cezaevinde 2 bin 500 tutuklunun açlık grevinde olduğunu bildirdi. İpek, tutukluların taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini yineleyerek, ortaya çıkacak olumsuz durumlardan iktidarın sorumlu olacağı uyarısında bulundu.

Açıklama alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu.