Federal savcı Metin Aydın'ın iddianamesini hazırladı

Federal savcı Metin Aydın'ın iddianamesini hazırladı

Alman Federal Savcılık, İsviçre'de tutuklanan ve geçtiğimiz Kasım ayında Almanya'ya teslim edilen Kürt siyasetçi Metin Aydın hakkında iddianamenin hazırlandığını duyurdu. 'Yabancı bir örgüte üye olmakla' suçlanan Aydın'ın önümüzdeki günlerde Stuttgart Yüksek İdare Mahkemesi'nde yargılanması başlayacak.

Merkezi Karlsruhe kentinde bulunan Federal Savcılık, 35 yaşındaki Aydın'ın uzun yıllar Komelên Ciwan örgütünde yöneticilik yaptığını ve üst düzey görevlerde bulunduğu öne sürüldü. Savcılık bu nedenle Aydın hakkında "Anti-terör yasası olarak bilinen 129b maddesinden dava açıldığını resmen duyurdu. Savcılığın hazırladığı iddianamede ise Komelên Ciwan'ın PKK'nin gençlik örgütü olduğu ve PKK'nin de 2004 yılından bu yana Türkiye metropollerinde sivilleri hedef alan saldırılar düzenlediği iddia edildi.

Metin Aydın, 20 Haziran 2011 günü Alman makamlarının talebiyle İsviçre'de tutuklandı. Gerekçe ise Almanya'nın PKK'yi "anti-terör" yasaları olarak bilinen 129b maddesi içine kapsaması. Sırf 'iade işlemleri yapılıyor' diye 16 ay boyunca İsviçre'de cezaevinde tecrit altında Metin Aydın, Almanya'ya iadesini 54 gün süren açlık greviyle proteste etti, ölümün eşiğinden döndü. Alman polisi, yatağa kelepçeli halde saatlerce süren yolculukla Metin Aydın'ı teslim almıştı.

Ancak Metin Aydın, İsviçre'deki sivil toplum örgütlerin tepkilerine rağmen serbest bırakılmadığı gibi aylarca sınır dışı cezaevinde tutuldu. Açık görüşe çıkartılmadı, ailesiyle telefon görüşmesi yapmasına izin verilmedi, uzun süre mektuplaşması engellendi. Almanya'ya iadesi netleşmesi üzerine ise Aydın açlık grevi eylemine başladı.

Aydın, eyleminin 54. günündeyken 1 Kasım günü ambulansla İsviçre'nin Basel kentinden Almanya'nın Stuttgart kenti yakınlarındaki bir cezaevi hastanesine getirildi. Avukatı Aydın'ın işkence gibi koşullarda Almanya'ya getirildiğini duyurdu.

129B MADDESİ NEDİR?

129b ise Almanya'da 11 Eylül saldırıları ardından yürürlüğe giren ‘anti-terör' yasalarının içinde en çok tartışılan maddelerinden biriydi. Yasa, Yabancı örgütleri kapsayan şiddet eylemlerini gerçekleştirme potansiyeli taşıyan hedeflerini tespit edilmesi halinde söz konusu örgütün takibata alınmasını öngörüyor.

“Uluslararası terörizmle mücadeleyi kolaylaştırılma” mantığıyla yürürlüğe giren yasa, Almanya dışında herhangi bir politik şiddet eylemine katılan kişi ve grupların da Almanya'da yargılanabilmelerinin önünü açıyor. 2003 yılında yürürlüğe giren madde, 11 Eylül saldırıların ardından AB'nin “Terörist örgütler” listesine dayandırılıyor. 2 Mayıs 2002'de AB'nin "Terörist örgütler" listesini açıklayan Avrupa Komisyonu, bu listeye PKK'yi de almıştı.

Hukukçu ve siyasetçilerin eleştirilerine rağmen yıllardır yürürlükte olan yasa kapsamına PKK üyesi oldukları iddia edilen Kürt siyasetçileri de kapsaması konusu uzun yıllar Alman yargısının en önemli konusuydu. Fakat 28 Ekim 2010'da Federal Mahkeme, 129b maddesinin PKK davaları için de geçerli olmasına karar verdi. Böylelikle Almanya'da peş peşe Kürt siyasetçileri için davalar açıldı. İlk kez geçtiğimiz Şubat ayında Hamburg'ta yargılanan Ali İhsan Kıtay'a bu maddene 2,5 yıl hapis cezası verildi. Ancak Kıtay'ın cezasının yarısından fazlasını yattığı için şartlı tahliye edildi.