Festivalin açılışında konuşan Avrupa Parlamentosu milletvekili Patrick L'Hyaric Türkiye’nin Erdoğan yönetiminde bir diktaröryal rejime gittiğini belirtti. Özellikle seçilmişlerin, akademisyenlerin, gazetecilerin tutuklanmaları demokrasisinin dibe vuruşu anlamına geldiğini vurgulanan L’Hyaric “Bu faşizan uygulamalar özellikle Kürtler ve demokratlara yapılmış bir darbedir. Rojava’da Kürt kadını ve gençlerinin barbar DAİŞ çetelerine karşı yürütmekte olduğu direnişi destekliyor kendi mücadelemiz olarak görüyoruz” dedi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını gerektiğini söyleyen Patrick L'Hyarıc, her zaman Kürt dostlarının yanında olacaklarını belirtti.
Paneller ve çeşitli aktiviteler ile devam eden Fête de l’Humanité’de France-Kurdistan Derneği de “Stop Erdoğan” başlığı ile bir kampanya başlattı.
ROJAVA VE KUZEY KÜRDİSTAN KONULU PANEL
France Kurdistan standında Rojava ve Kuzey Kürdistan konulu bir panel de düzenlendi. France Kurdistan Derneği eş başkanı Sylvie Jan modoretörlüğünde yapılan panele HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, PYD Fransa temsilcisi Xalıt İsa, HDP Avrupa temsilcisi Faruk Doru ve Fransa Komünist Parti Dışilişkiler sorumlusu Lydia Samarbahksh katıldı.
Panelde konuşan Sarıyıldız faşist Türk devletinin Cizre'de yapmış olduğu katliam ve yıkımdan bahsederek şunları söyledi: "Cizre'de yaşanan 79 gün direniş süresince 270 insan vahşice katledildi ve bunlar üniversite öğrencisi, sanatçı ve gazeteciydiler orada canlı kalkan olarak bulunuyorlardı. Kuzey Kürdistan'da 10'un üzerinde kentin tanklar ve toplar ile yerle bir edilerek katliamlar yapıldı" dedi.
Fransa Komünist Partisi dışilişkiler sorumlusu Lydia Samarbahksh, France Kurdistan derneğinin başlatmış olduğu “Stop Erdoğan” kampanyasını desteklediklerini belirtti. Fransa hükümetine baskı yaparak, Erdoğan’ın despot ve diktatör anlayışına karşı tutum almasını isteyeceklerini kaydeden Samarbahksh, “Erdoğan Kürdistan ve Türkiye’de yaşayan demokratlar için büyük bir tehlikedir” dedi.
Ayrıca Türk devletinin Rojava’da hedefinin DAİŞ olmadığını, asıl amaçlarının oradaki Kürt kazanımlarını yok etmek olduğunu kaydeden Samarbahksh, bunu bütün uluslararası kamuoyunun iyi görmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Bugün bitecek olan insanlık şenliğinde Kürdistan çadırına "Öcalan'a özgürlük" pankartı asılarak dün akşam saatlerinde Ciwanên Azad Paris öncülüğünde Öcalan üzerinde uygulanan tecride dikkat çekmek için festival alanında bir yürüyüş düzenlendi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın flamalarının taşındığı yürüyüş boyunca "Öcalan'a özgürlük", "Be Serok jiyan na be " sloganları atıldı.
Festivalde Kürdistan çadırına Fransızlar yoğun ilgi gösterirken çadırda Paris TEV-CAND Meclisi sanatçıları ve folklor ekibi konser, folklor ve tiyatro gösterimleri yapılıyor.