Fincancı: Otopsiyi veteneriner hekimler yapıyor
Fincancı: Otopsiyi veteneriner hekimler yapıyor
Fincancı: Otopsiyi veteneriner hekimler yapıyor
İnsan Hakları Akademisi Diyarbakır’da bulunan avukat ve doktorlarla, ‘işkencenin önlenmesi ve raporlanması’ konulu eğitim çalışmasına başladı. Program çerçevesinde eğitim veren Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, işkencenin cezasızlık gibi bir sorun ile varlığını koruduğuna dikkat çekerek, işkence sonucu ölümle sonuçlanan olaylarda otopsilerin veteriner hekimler tarafından yapıldığını söyledi.
İnsan Hakları Akademisi Diyarbakır Biriminin, 6-7 Nisan günlerinde Diyarbakır’da bulunan avukat ve doktorlarla 'Hukukçuların ve Hekimlerin İstanbul Protokolü Çerçevesinde Eğitimi ile İşkencenin Önlenmesi ve Raporlanması' konulu eğitim çalışması İHD Diyarbakır Şubesi Vedat Aydın Toplantı Salonu’nda, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı eğitmenliğinde başladı.
Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren SES ve TTB Merkez Danışma Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Ata Soyer’in işkence ile mücadelede önemli bir yeri olduğundan bahsederek ve anarak konuşmasına başlayan Prof. Dr Şebnem Korur Fincancı, daha sonra işkence tanımı ve suçu ile ilgili kavramsal anlatımları içeren sunumu ile devam etti. “Multidisipliner bir belge olarak birlikte çalışmanın yolunu tanımlar” dediği İstanbul Protokolünün (İP) önemi, amacı ve kullanım değeri hakkında değerlendirmelerde bulunan Korur Fincancı, BM onaylı işkence iddialarının araştırılması, belgeleme, yargı ile diğer kurumların raporlama faaliyetleri açısından uluslar arası bir klavuz niteliği taşıdığını söyledi.
CEZASIZLIK
Katılımcılara yönelik İşkence nedir? Neden yapılır? Nerde Yapılır? soruları sorarak işkencenin ne olduğu ile ilgili tespitler oluşturmaya çalışan Korur Fincancı “İşkence bir kişiyi korkutmak, sindirmek veya zorlamak amacıyla kamu görevlileri veya kamu görevlileri için çalışanlar tarafından yapılır” dedi. İşkencenin hukuki tanımının yanı sıra tıbbi bir tanımı olduğundan da bahseden Korur Fincancı, tanımın hasta kodlama sistemi içersinde önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti. İşkencenin sadece fiziksel yanı ile değil ruhsal boyutlarının da psikolojik bulguları belgelemek açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. İşkencenin cezasızlık gibi bir sorun ile varlığını koruduğuna dikkat çeken Korur Fincancı “Tüm hak ihlallerine karşı bir cezasızlık durumu var. Bu gün bir barış sürecinden söz ediliyor, ama Roboski’de hukuksuzluk hala devam ediyor” dedi. 90’lı yıllarda işkencenin yoğun bir biçimde yaşandığına vurgu yapan Korur Fincancı, Belgeleme çalışmalarının cezasızlıkla mücadelede etkili bir çalışma olduğuna vurgu yaptı.
OTOPSİYİ VETERİNER HEKİMLER YAPIYOR
İşkencenin hala devam ettiğini sözlerine ekleyerek konuşmasını sürdüren Korur Fincancı, Önceki gün Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde polis işkencesine maruz kalan Mesut Eşen’in darp edilmiş fotoğrafını gösterdi. Fotoğraf üzerinden konuşmasını sürdüren Korur Fincancı “ Bu fotoğraf için ayakkabı numarası çıkacak kadar darp edilmiş deniyor. Numara görünmese de ayakkabı ile darp edildiği görülüyor. Bu tıbbi raporlara bu nasıl geçiyor peki? 3-5 çizgisel kızarıklık olarak geçiyor. Ama bu yeterli değil. Eğer yorum yapmazsanız, tanı koymazsanız tedavi de edemezsiniz” dedi. İşkence ile sonuçlanan ölüm vakalarında tanı ve teşhisin çok sırdan yapıldığını kaydeden Korur Fincancı, işkence sonucu ölümle sonuçlanan bir kişiye ait otopsi fotoğrafını göstererek “ çoğu otopsiler veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Bu fotoğrafta yapılan çok kötü bir otopsi. Öyle ki fotoğrafta darp izler izleri o kadar belirgin görünür iken, yazılan raporda hiçbir tanı yok” dedi.