Fincancı ve Önderoğlu, Özgür Gündem'de toplantı yaptı

Fincancı ve Önderoğlu, Özgür Gündem gazetesinde basın toplantısı düzenledi. Onur duyduklarını ve mücadeleye devam edeceklerini söyleyen iki isim, dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

Özgür Gündem gazetesiyle dayanıştıkları için tutuklanan ve 10 gün sonra  tahliye edilen  THİV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile  Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF)  Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Özgür Gündem gazetesinde basın toplantısı yaptı.

Özgür Gündem’in  Taksim'deki merkez binasında yapılan toplantıya gazeteciler Celal Başlangıç, Fehim Işık, eski TİHV Başkanı Metin Bakkalcı, gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Avukat Eren Keskin,  DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

BİRSİN: DAYANIŞMA GÜÇLENDİRDİ

Basın açıklamasında ilk sözü Özgür Gündem editörü  Ahmet Birsin  söz aldı. Birsin,  Ahmet Nesin'in hala bırakılmamış olmasından dolayı biraz buruk olduklarını ifade ederek sözlerine başladı. Önemli bir süreçten geçildiğini vurgulayan Birsin, bu dönemde gazetelerine yönelik baskılara karşı çok büyük bir dayanışmanın ortaya çıktığını belirtti.  "Sadece aydınlar değil; emekçiler, işçiler, ekolojistler herkes Özgür Gündem'le dayanışma içerisinde oldu” diyen Birsin, "Sadece nöbet tutmadılar; sokakta, bulundukları iş yerlerinde gazetemizi dağıtarak bize güç verdiler. Bu bizim üzerimizdeki baskıyı azalttı" diye ekledi.

'GERÇEĞİ YAZMAYA DEVAM'

Özgür Gündem ‘e yönelik baskıların artarak sürdüğünü hatırlatan Birsen, “149 terörle mücadeleden dava açıldı.27 tane de hakaret ten soruşturma açıldı. Nöbette 63 kişi tutukladı bu devam ediyor. 47'sine soruşturma açıldı. 1  takipsizlik, 16 davaya dönüştü. Diğerlerine deva açma durumu var. Basın özgürlüğü noktasında Türkiye’nin geldiği durum gözler önüne seriyor” diye konuştu. Dün yine  ajansların erişime engellendiğine dikkat çeken Birsen, “ Baskıları tekrar hissetmeye başladık. Hükümet daha nasıl bir yaklaşım sergileyecek... Ama şu açık; gazetenin başlattığı dayanışma bütün gazetelerin simgesi haline geldi. Biz de bu dayanışmayı büyütmek kadar geri adım atmayarak gerçekleri yazmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

FİNCANCI: MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise  "Dayanışmayı büyütmek hepimiz için daha başlarken çok önemliydi" diyerek sözlerine başladı.  Özgür basının sesinin susturulmasının ne anlama geldiğinin asıl olarak hapishanede anlaşıldığını belirten Fincancı, tutsakların, ana-akım medya dışında başka bir alternatifinin olmadığına dikkati çekti. Fincancı, "Neyse ki çok zekiler ve satır aralarını okuyarak ülkenin gündemini fark ediyorlar" diye konuştu. Özgür Gündem’in  yıllarca bu baskıları yaşadığını, onlarca çalışanının cezaevinde atıldığını, infaz edildiğini ama buna rağmen hep özgür basının sesi olduklarını vurgulayan Fincancı, mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi. 

ÖNDEROĞLU: DAYANIŞMAMIZ SINIRLARI AŞACAK

20 yıldır, basın alanı başta olmak üzere özgürlük ve hak ihlallerine yönelik baskılara karşı mücadele ettiklerini belirten RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da "Biz adaleti savunmaya 'Adalet ve Kalkınma Partisi' döneminde başlamadık. Militarist dönemde, 28 Şubat döneminde de vardık. Dayanışmamız Ankara, İstanbul hatta Türkiye ile sınırlı kalmadı, sınırları aştı. Bundan sonra da böyle olacak" dedi.

KESKİN: BORÇLUYUZ

Özgür Gündem'in eski Yayın Yönetmeni, Avukat Eren Keskin ise,  toplantının yapıldığı salonda asılı olan özgür basın şehitlerinin fotoğraflarını göstererek,  şunları söyledi: "Gurbetelli Ersöz ilk kadın genel yayın yönetmeni devlet tarafından katledildi, Musa Anter, kadar çok borçluyuz ki onlara. Onların failleri çıkarılmadıkça borcumuz devam edecek."

Özgür Gündem özgür olmadıkça bu coğrafyada özgürlükten bahsedilemeyeceğine işaret eden Keskin, “Bu dayanışma kampanyası baş eğmeden, dik duranların karşısındaki güçlere geri adım attırabileceğini çok iyi gösterdi. Bu dayanışma davam edecek. Diğerleri rahat yatsın diye mücadeleye devam edeceğiz” diye kaydetti.

Basın açıklamasının sonunda tekrar söz alan Fincancı, devlet güçlerinin kaybettiği Hurşit Külter’in nerede olduğunu sordu. 

KART GÖNDERİLDİ

Öte yandan Türkiye Gazeteciler Sendikası ( TGS) öncülüğünde Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen gazeteciler, tutsak gazetecilere bayram mektubu gönderdi. 

Buradaki etkinlikte konuşan Gazeteci Arzu Demir, “ Umarım ki bir gün de bizim sokağımıza bayram gelecek” dedi. 

...