Forensic Architecture: Elçi cinayetinde fail polistir

Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture, Tahir Elçi cinayetine ilişkin iddianamede PKK’nin suçlanmasının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, “Bulgularımız PKK üyelerinin Elçi’ye ateş etmediğini açıkça göstermişti” dedi.

Daha önce olay yerindeki görüntüleri inceleyen Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture hazırladığı raporda Elçi'nin katledildiği sırada fail olarak üç polisi tespit etmiş, bunlardan birini “kesin fail” olarak işaret etmişti.

Amed Barosu’nun bu raporu sunduğu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dört yıl süren soruşturma ardından hazırladığı iddianamede, PKK’yi suçladı.

İddianamede, tutuksuz yargılanan polisler M.S., F.T. ile S.T. ile birlikte PKK'li Uğur Yakışır firari sanık olarak yer alıyor.

İddianamede polislere yönelik "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlaması yöneltilmesine rağmen 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istenirken, "olası kastla öldürmek”ten suçlanan Uğur Yakışır’a ise  “2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, polis memuru S.T.'yi "öldürmeye teşebbüsten" ve "izinsiz silah bulundurmak” gibi iddialarla 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis cezası talep edildi.

Forensic Architecture 3 Mart’ta görülecek ikinci duruşma öncesinde Twitter üzerinde Türkçe bir mesaj paylaştı. Cinayete ilişkin hazırlanan raporun kısa bir videosunu da paylaşan Forensic Architecture şunları ifade etti:  “Tahir Elçi davasının ikinci duruşması 3 Mart’ta görülecek. Fakat iddianamede bir sorun var. Saptadığımız polis memurlarının yanı sıra PKK üyelerinden biri de Elçi’nin katil sanığı olarak gösteriliyor. Oysa bulgularımız PKK üyelerinin Elçi’ye ateş etmediğini açıkça göstermişti” denildi.